Home » Aviatie militara, featured, headline

Controversa F-35: Cine e primul operator extern, Israel sau Italia?

15 December 2016 2 Comments

35In aceasta saptamana Israelul a primit primele doua avioane F-35 Lightning II, mandrindu-se cu faptul ca este primul client extern al avionului de generatie V. Se pare insa ca Italia a luat fata evreilor cu numai cateva ore.

Israelul a facut un adevarat spectacol media din livrarea primelor doua avioane F-35, Fortele Aeriene oferind extrem de multe “stiri la minut” si imagini cu miscarile aparatelor in drum spre noua lor casa. Aterizarea pe baza aeriana Nevatim a avut loc luni seara, intarziata cateva ore fata de programul initial din cauza cetii.

Cei de la The Aviationist sustin ca Italia a primit de asemenea doua F-35, tot luni, dar cu cateva ore inaintea Israelului, peninsularii devenind astfel primii operatori externi, a se intelege aici in afara SUA, ai acestui tip de avion.

Sursa citata scrie ca avioanele au intrat in compunerea 13° Gruppo (escadrila) din cadrul 32° Stormo (grup aerian).

Mai mult, pentru ca stirea sa fie completa, se spune ca avioanele italiene au fost aduse in zbor de piloti militari italieni, pe cand cele israeliene au fost zburate de pilotii LM, abia dupa aterizarea la Nevatim ele fiind preluate si pilotate de evrei.

De ce e controversa? Pentru ca Fortele Aeriene Italiene, Lockheed Martin sau SUA nu spun nimic despre livrarea avioanelor in Italia. Practic, pentru ei nu s-a intamplat!

Dar mai e. In timp ce cautam sa vad daca exista vreun indiciu oficial ca cele doua F-35A au ajuns pe baza aeriana Amendola, situata langa Foggia, am gasit ceva interesant intr-o comunicare scurta a LM, care spune despre evenimentul din Israel ca este “first F35 delivery to a main operational base outside the U.S.”

De ce ne intereseaza exprimarea? Pentru ca baza aeriana italiana de la Amendola este, ati ghicit, “primarily a training base”. Iar din comunicarile oficiale lipsesc pompoasele “first delivery outside the U.S.”, ceea ce ma face sa cred ca, intr-adevar, italienii au fost primii care si-au adus acasa avioanele.

Si inca un detaliu care mi se pare foarte interesant. Israelul intentioneaza sa operationalizeze F-35 intr-un an de la data primelor livrari. Ai putea crede ca baietii se cam grabesc 🙂

2 Comments »

  • Jap said:

    In ce ‘univers’trăim noi,vestici trec pe Gen 5 și noi ne mîndrim cu niște rapandule expirate. Rușine. Ca săți răspund la dilema din titlul articolului,primul operator extern de F-35 este… SUA. Da ai citit corect SUA.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.