Home » Aviatie militara, featured, headline

Coreea de Nord spune ca poate lovi “oriunde in SUA” cu noua racheta balistica intercontinentala

29 November 2017 2 Comments

Coreea de Nord s-a declarat “stat nuclear” si sustine ca poate lovi oriunde pe teritoriul Americii cu noua racheta balistica intercontinentala testata miercuri, Hwasong-15.

Testul nord-coreean a fost anticipat, existand informatii de la finalul saptamanii trecute cu privire la noul test. Sigur, foarte probabil ca nu se stia ce vor testa ai lu’ kim, dar surpriza n-a fost.

Bun, din informatiile disponibile pana acum, noua racheta balistica a nordicilor a fost lansata dintr-un poligon aflat in provincia Pyongan de Sud. A atins o altitudine maxima de 4.475 de kilometri si a parcurs o distanta de 950 de kilometri, prabusindu-se in Marea Japoniei, in zona economica exclusiva a statului nipon.

Agentia de presa nord-coreeana, KNCA, a transmis urmatoarele:

“Kim Jong Un declared with pride that now we have finally realised the great historic cause of completing the state nuclear force, the cause of building a rocket power.”

Pe plan extern avem gargara obisnuita a gusterilor, toata lumea atragand atentia si indemnandu-l pe kim sa razgandeasca. strump, care a fost informat in timp real, in timp ce racheta era in aer, n-a putut ingana decat un “we will take care of it”.

Singurul care mi s-a parut ca spune, intr-adevar, ceva sau ca macar lasa sa se inteleaga ca vrea mai mult decat declaratii fara substanta este presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in:

“If North Korea completes a ballistic missile that could reach from one continent to another, the situation can spiral out of control. We must stop a situation where North Korea miscalculates and threatens us with nuclear weapons or where the United States considers a pre-emptive strike.”

Acum, e foarte greu de aflat care este adevarul. Coreea de Nord nu are, probabil, o ICBM capabila sa loveasca SUA cu incarcatura nucleara. Testele din 2017, desi arata un progres evident, nu inseamna ca tehnologia este stapanita. E discutabil daca oamenii lui kim au reusit sa miniaturizeze incarcaturile nucleare atat de mult pentru a le folosi pe rachete, asa cum sunt discutabile chiar performantele rachetelor.

Cert este insa faptul ca statul asta mic si dictatorial va ajunge acolo. Si ca nimeni, iar aici includ atat China, cat si SUA, nu pare dispus sa faca ceva concret pentru a opri asta.

Singurii care imi par dispusi sa recurga la actiuni concrete sunt japonezii si sud-coreenii, insa nu sunt convins ca au forta necesara s-o faca.

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.