Home » Aviatie militara, featured, headline

Croatia a ajuns la un acord cu Israel pentru achizitia de avioane F-16

1 February 2018 8 Comments

Croatia si Israel au ajuns la un acord pentru contractul de achizitie de avioane F-16 scoase din serviciu cu ceva timp in urma.

Premierii celor doua state, Benjamin Netanyahu si Andrej Plenković, au avut o intalnire in cadrul Forumului Economic de la Davos, acolo unde au pus la punct detaliile afacerii.

Purtatorul de cuvant al lui Netanyahu a dezvaluit apoi presei locale ca exista un acord verbal intre parti, urmand ca in scurt timp sa fie si pus pe hartie si trimis americanilor spre aprobare.

Momentan nu se stiu prea multe lucruri despre acord, dar daca ne uitam la informatiile din trecut Croatia ar urma sa preia intre 9 si 12 avioane F-16D Barak II ce vor fi rk-uite de catre o companie israeliana.

Valoarea acordului este estimata la 500 de milioane de dolari, dar nu stim ce include. Foarte probabil este vorba despre avioane, pregatire, asistenta pentru mentenanta, dar si refacerea capabilitatilor de zbor si o modernizare a F-urilor.

Doua lucruri as vrea sa remarc pe final de interventie. Primul este ca ai nostri ca brazii nu s-au dus la Davos. In timpul forumului economic, acolo unde s-au discutat afaceri la nivel de sefi de stat si/sau guvern, noi n-aveam guvern ca asa le-a casunat celor de la putere.

Al doilea lucru este ca Saab si-o cam ia pe linie in Estul Europei. Dupa vanzarile din Cehia si Ungaria, suedezii n-au mai prins niciun contract. Si nici nu se pare ca vor mai vinde ceva prin acest colt de lume.

8 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.