Croatia a primit o oferta oficiala pentru Gripen. Slovacia e urmatoarea

gripenSuedia a anuntat, prin intermediul agentiei de export in domeniul apararii, FXM, ca a transmis o oferta oficiala Croatiei privind un posibil contract de achizitie a avioanelor Saab Gripen C/D.

Mai simplu, suedezii au raspuns asa cum trebuie unui RfI (request for information) transmis de Ministerul Apararii de la Zagreb in vara acestui an. Aceasta propunere este una de principiu, care contine cateva detalii, inclusiv financiare, ale potentialului contract de achizitie.

Daca avionul suedez va fi selectat, vor urma negocierie de regula la sange, care vor face acordul benefic pentru ambele parti.

Croatia incearca de ceva vreme sa cumpere intre 8 si 12 avioane multirol moderne, pe care sa le utilizeze o vreme in paralel cu batranele MiG-uri 21 Bis, recent modernizate in Ucraina.

Nu cu mult timp in urma se vorbea chiar despre o achizitie in trei de F-16 noi, pe lista fiind Romania, Bulgaria si Croatia, insa planul iese din discutie dupa ce ai nostri au ales varianta la mana a treia.

Suedezii ar putea avea un avantaj in aceasta cursa daca isi vor mentine o propunere mai veche, aceea de a oferi avioane la mana a doua in leasing pana la intrarea in vigoare a contractului oficial si a inceperii livrarilor.

Concret, croatii sustin ca ar putea incepe sa plateasca noile avioane din 2019, insa suedezii i-ar putea convinge daca le-ar livra imediat 8-12 Gripen la mana a doua in cadrul unui acord de leasing, urmand ca aceste avioane vechi sa fie inlocuite din 2019 cu cele noi.

Interesant este ca suedezii sustin ca si Slovacia ar fi interesata de Gripen C/D, existand negocieri in acest sens.

Si mai interesant ar fi daca cele doua state ar cumpara pana la urma Gripenul, pentru ca vom avea in zona noastra patru tari – Ungaria, Cehia, Croatia si Slovacia – care ar avea in dotare avionul suedez, constituind o mica flota de aproape 50 de bucati. Asta in timp ce noi, mai isteti ca de fiecare data, am merge pe F-16 la mana a treia, ale carui costuri de exploatare si mentenanta sunt inca o enigma.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Stai să vezi ce-o să facă cu imigranții, și apoi mai vorbim de avioane noi,o să tragă și ăștia de mig- uri ca bulgarii.