Home » Analiza, Aviatie militara, featured, headline

Croatia alege intre F-16 sh din Israel si Gripen

30 November 2017 12 Comments

Foto: Wiki

Intentia croatilor de a cumpara avioane multirol se apropie de final, in cursa fiind acum numai doua oferte, din Israel si din Suedia.

Pe adresa Ministerului Apararii din Zagreb au sosit patru oferte. SUA au propus F-16 noi, Grecia a oferit F-16 C/D second, Israel a oferit F-16 D Barak second, iar Suedia a venit cu Gripenul, despre care marturisesc ca nu stiu daca e nou sau second. Detaliem mai tarziu.

Potrivit unei surse guvernamentale citata de RTL Televizija, propunerile din SUA si Grecia au fost respinse, in principiu din cauza pretului prea ridicat.

Astfel, in cursa pentru a livra 18 avioane multirol Croatiei au mai ramas Israel si Suedia, si-acum incep surprizele.

Marturisesc ca nu ma asteptam ca evreii sa mai renunte la F-16 dupa ce au scapat de vechile Netz, insa se pare ca sunt dispusi sa mai vanda cateva Barak.

A doua surpriza este ca au propus in Croatia varianta biloc. Dupa cum stim, Israelul a modificat intensiv F-ul 16, iar D-ul Barak nu este o simpla “dubla”, ci un avion complet, cu pilot in fata si operator al armamentului in spate. Vrea Croatia asa ceva? Se pare ca da!

Sa vorbim putin si despre suedezi. Imi e greu sa cred ca Saab se mai ocupa de C/D-uri noi in conditiile in care trebuie sa onoreze comenzile din Suedia si Brazilia pentru E/F. De asemenea, imi e greu sa cred ca Suedia nu incearca sa scape de vechile de-acum Gripen C/D in conditiile in care se apropie cu pasi repezi livrarile de E/F.

Astfel, tind sa cred ca in Croatia au venit, la fel ca in Bulgaria, cu propunerea de a vinde Gripen C/D aflat in uz sau chiar stocat. Mai ieftin, se intelege.

Ramane de vazut ce vor face croatii si daca vor lua pana la urma multiroale, mai ales dupa ce s-au pacalit crunt cu modernizarea MiG-urilor 21 facuta in Ucraina.

12 Comments »

 • Jap said:

  Ar m-ai fi și f16 din portugalia,deci sînt 3 oferte. Țări care ar m-ai vrea Gripen C/D noi,ar m-ai fi: bulgaria,botswana,croația și columbia. Deci,the winer it is Gripen. Forța fie cu voi.

  • LanceR said:

   Nu, nu sunt F-uri portugheze in oferta. Iar Gripen noi nu mai sunt, linia de productie e pentru E/F.

 • Raptor said:

  Pacat ca nu ne-am aflat si noi printre competitori, cred ca am fi avut o sansa sa fim pe short list cu al nostru F-16 gata modernizat, iar restul ar fi mers la bulgari pentru politia aeriana si capam de toate odata.

  • LanceR said:

   Care restul, ca vor 18 bucati croatii?

   • Raptor said:

    Am trait cu intentia ca vor 8, iar bulgarilor le ajungeau 4 la policija aeriana.
    Se mai imprumutau ei de cateva, nu asta e baiul. Baiul e la noi ca avem martoage de etatea mea si desi am blamat F-16 de cate ori am avut ocazia, daca erau macar noi standard Viper era o treaba, dar asa sunt si foarte vechi si foarte putine si nici pilotii n-au cu ce se antrena cum trebuie sa faca trecerea pe F-uri, ca 99 nu e avion de antrenament avansat, poate in prima faza, dar nu sa faci trecerea de la el la F.

    • LanceR said:

     Trecerea nu e neaparat o problema, oricum in faza asta trec pe F doar cei care au zburat 21. Am vazut ca sunt niste tineri locotenenti incadrati in escadrila 53, dar cred ca mai dureaza pana vor iesi ei la simpla.

 • Jap said:

  Pai daca Botswana nu are bani de Gripen E/F si vrea C/D noi,crezi ca vikingii no sa le vinda C/D-uri? ‘Clientul nostru stapinul nostru’.

  • LanceR said:

   Pai cum sa le vanda C/D noi daca linia de fabricatie de la Gripen e deja trecuta pe E/F?

 • Jap said:

  Foarte simplu fratelo,uităte la gringo cu f16,în aceiași fabrică asamblează m-ai multe variante de f16. Nu-i nimic complicat. Vikingii fac și pe dracu’l patru ca săși vîndă marfa. Cum ți-am mai zis: ‘Clientul nostru,stăpînul nostru’

 • Radu Popa said:

  Eu daca as fi guvern croat as sti sigur pe ce sa pun mana: F16 Barak, rules! Sunt ele rulate, cred ca au milionu’ de km la bord 😉 dar macar aia sunt pe bune si nu au dat chilometrajul inapoi. Daca vin si cu ceva noutati de echipare de la israelieni, atunci sunt de luat. Intrebarea mea e de ce are Croatia nevoie de 18 aparate? Tarile din Europa centrala (CZ, SK, HU) parca se descurca doar cu 12 aparate.

  • Raptor said:

   Ungurii si cehii au 12+2 aparate, deci 14 si nu au probleme cu vecinii si nici nu o sa creeze. Cehii sunt inconjurati de state NATO, iar ungurii chiar daca ar vrea Ujhorojd (ucraina), Ardealul (Romania) sau Voivodina (serbia) nu au armata asa ca nimeni nu le acorda atentie cand deschid gura si fac agitatie.
   Croatii au nevoie de ceva mai multe datorita simpatiei pe care le-o poarta sarbii si poate si muntenegrenii. In plus croatii viseaza si ei la parti din serbia cum ar fi Voivodina si uite cum se intretine conflictul si spirala inarmarii.
   Apoi, serbia ii are in spate pe rusi care le dau armament si le ofera sustinere. Croatilor nu le da nimeni de pomana iar sustinerea….

 • Mig-21 LanceR said:

  In primul rand vreau sa precizez ca F-16 Barak nu este ultima varianta modernizata de israelieni, cea venita doar in dubla comanda si denumita F-16 Sufa. F-16 Barak se afla in inventarul israelieinlor atat in varianta C(simpla) cat si D(dubla) comanda, iar la momentul actual sunt cele mai vechi dintre F-16 folosite, Netz fiind retras deja din 2016. Deci, ca sa nu se confunde, Barak nu e Sufa iar croatii nu cred ca au precizat in mod special ca vor doar duble, la F-16 si la avioanele americane in special nefiind oricum aproape nici o diferenta intre duble si simple. Doar la rusi(biroul Mikoyan) dublele sunt strict pt antrenament, neavand radare la bord.
  Legat de faptul ca israelienii dau si din Barak e logic… avioanele sunt deja vechiute, sunt sub F-16 Sufa iar cand ai F-15, F-15 Strike Eagle, F-16 Sufa si F-35 chiar nu mai vad locul lui Barak, avand in vedere ca oricum israelienii au avioane cu sutele, nu de ordinul zecilor, mai pana-n 30 ca altii.
  Daca croatii luau Sufa, atunci era alta mancare de peste iar si continutul articolului isi avea rostul(cu dubla etc.)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.