Croatia isi trimite MiG-urile 21 la Bacau

Cele mai proaspete informatii venite din Croatia dau ca sigura renuntarea, cel putin pentru moment, la achizitia unui avion multirol si marsarea pe ideea prelungirii resursei batranelor MiG-uri 21. Acestea vor fi trimise la Aerostar Bacau, pentru reparatii capitale.

Jurnalistii croati sustin ca factorii de decizie din aceasta tara au realizat ca, deocamdata, nu au fonduri pentru a cumpara avioane militare noi, asa ca au decis sa foloseasca in continuare vechile MiG-uri, in speranta ca peste un numar de ani tara isi va permite un multirol nou-nout.

Astfel, sunt sanse foarte mari ca 12 bucati de MiG-21 croate, 8 monolocuri si 4 biloc, modernizate in 2003 tot in Romania, sa ia in perioada urmatoare drumul Bacaului, pentru a le fi prelungita resursa de zbor.

Croatii sunt foarte multumiti de treaba facuta de Aerostar in urma cu 9 ani si, in conditiile unui buget de criza, spun ca prelungirea resursei 21-ului este cea mai buna solutie in acest moment, daca vor sa pastreze o aviatie militara care sa poata proteja propriul spatiu aerian.

Exista si un acord de principiu cu partea rusa, care se pare ca va fi furnizoarea pieselor necesare “resaparii” MiG-urilor croate.

Fortele Aeriene Croate au luat in considerare, in ultimul timp, achizitionarea de Saab Gripen sau F-16 Falcon, insa discutiile au intrat in impas din cauza lipsei banilor. Suedezii au oferit un pachet foarte atractiv, Gripen noi, “la pachet” cu un important program de offset, in timp ce F-16 a fost propus atat nou, cat, mai ales, la mana a doua.

Ultima oferta luata in considerare de croati a venit in februarie, cand olandezii au oferit o escadrila de F-16, varianta mai veche, aparatele avand nevoie de modernizare.

Foto: wiki

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of