Home » Aviatie militara, featured, headline

Cum au ajuns cele 28 de avioane rusesti in Siria si, mai ales, de ce?

27 September 2015 3 Comments

il78Rusia a trimis 28 de avioane de lupta in Siria, pe aeroportul/ baza aeriana al-Assad, din apropierea orasului Latakia. Binenteles, nu mai este o noutate, cazul fiind relatat pe larg in presa internationala. Interesant este insa cum au ajuns avioanele respective in Siria si, mai ales, de ce?

Potrivit unui oficial american care a dorit sa isi pastreze anonimatul, avioanele de lupta au zburat in formatii stranse de cate patru la “umbra” radar a unui masiv Il-76, iar inainte de a ajunge in Siria au facut o escala de realimentare in Iran.

Asa se face ca pista aeroportului al-Assad s-a umplut treptat de avioane de lupta rusesti fara ca nimeni sa fi stiut. Sau nu?

Ei bine, israelienii au stiut, ei avand in aer avioane AWACS tocmai in momentul sosirii rusilor. In plus, sa nu uitam ca Putin si Netanyahu au discutat despre masarea fortelor militare rusesti in “gradina din spate” a Israelului si s-au pus de acord asupra unui soi de colaborare.

Daca israelienii au stiut, este de presupus ca si americanii au stiut. Chiar daca, mergand pana la absurd si admitand ca intelligence-ul american e atat de slab incat n-a urmarit miscarile Rusiei, israelienii, parteneri strategici ai SUA, ar fi informat cu siguranta Washingtonul. Poate nu in timp real, dar destul de rapid. Iar daca SUA stiau, NATO stia.

Prin urmare, de ce sa te chinui sa trimiti astfel avioanele in Siria, mai ales ca toata lumea stia ce faci?

Raspunsul mi se pare simplu, pentru imagine. Va amintiti cum au aparut fotografiile satelit cu avioanele rusesti? Intai patru, apoi opt, apoi 20 si tot asa. Avioanele alea apareau parca de nicaieri, SUA/NATO nu aveau reactie. Cel putin asta se vedea din exterior.

Am citit cateva dintre comentariile articolelor referitoare la prezenta militara rusa din Siria si foarte multe acuzau Occidentul ca a fost luat prin surprindere de inteligentul Putin. Nu conteaza ca Rusia are o baza permanenta in Siria, ca Putin este unicul sustinator al lui Assad, ca acumularea de forte este cumva normala data fiind caderea aproape iminenta a lui Assad, atac din doua directii.

Conta doar ca Putin/ Rusia au surprins pe toata lumea si ca Occidentul nu are reactie in fata unei asemenea actiuni militare.

Ei bine, se pare ca scopul a fost atins si chiar nu mai conteaza daca adunarea pestrita de avioane rusesti va avea vreun efect in lupta contra celor care il vor plecat pe Assad. Cert este ca acesta n-o sa cada cat timp rusii sunt acolo, chiar daca tara va fi impartita trei.

3 Comments »

  • Jap said:

    Cică și su-35 va face ‘figurație’ pe acolo,să de-a bine la vînzare.

  • Jap said:

    Nu trebuie decît unul,și-l prezintă din toate parțile să pară m-ai multe,nu-i învățam noi pe ivani săși vîndă marfa.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.