Cumparam alte F-16 la mana a treia din Portugalia

Iata ca s-a rezolvat si marea dilema a celor cinci avioane F-16 pe care Romania a anuntat ca le va cumpara in viitorul apropiat. portughezii sarind inca o data in ajutorul nostru.

Ministerul Apararii de la Lisabona a transmis nu cu mult timp in urma de unde ne livreaza avioanele.

“La fel ca in cadrul programului anterior, avioanele ce urmeaza sa fie vandute sunt din stocurile nationale si vor fi inlocuite cu alte avioane din SUA si modernizate (MLU), de Fortele Aeriene Portugheze si industria nationala de aparare”, se arata intr-un comunicat.

In esenta, portughezii ne transmit ca ne dau avioanele lor vechi, dar deja modernizate, iar ei preiau altele din Statele Unite pe care si le repara si modernizeaza singuri, profitand de facilitatile pe care le au!

Daca ne-ati mai citit, stiti deja povestea avioanelor F-16. Portugalia a cumparat avioane din acest tip in doua transe, in anii ’90. Prima consta in aparate noi, cealalta in aparate SH. Dupa ce le-au modernizat pe toate si le-au trecut prin programul MLU, dar mai ales dupa ce i-a lovit criza economica, lusitanii au constatat ca au prea multe avioane, asa ca au scos la vanzare 9 dintre ele.

Romania le-a luat, dar cum voia 12 bucati, portughezii au apelat la un artificiu. Ne-au vandut 12, dar pentru a nu scadea sub numarul optim de aparate, au primit alte trei avioane din aceeasi generatie din Statele Unite. Le-au reparat si modernizat si le-au pus la treaba.

Acum scenariul se repeta. Romania mai vrea, in prima faza, cinci avioane F-16. Portugalia ne ofera cinci bucati din cele pe care le are in serviciu, foarte probabil din lotul Peace Atlantis II, aparate preluate de lusitani la mana a doua in anii ’90.

In timp ce ne vor repara noua avioanele, vor prelua alte cinci F-16 A/B din Statele Unite si le vor MLU-iza in tara, la OGMA. Preluarea se face practic gratis, prin Excess Defense Articles.

Avantajul pentru noi este ca primim F-urile mai repede, aparatele portugheze avand de efectuat doar reparatia capitala. Cele luate din SUA de lusitani, au nevoie de RK extins, pentru ca au stat ani de zile in conservare, dar si modernizare prin programul MLU. Asta inseamna in primul rand timp.

Daca vrem avioanele repede, este solutia potrivita. Teoretic, intre avioanele la mana a treia care au zburat pentru SUA si Portigalia si cele la mana a doua care au zburat numai pentru SUA nu exista diferente. Resursa de zbor pentru ele este undeva in jurul a 4.000 de ore indiferent de unde vin.

Partea proasta este ca, daca vom mai vrea alte 36 de avioane F-16 in viitor, vom cam fi obligati sa urmam acelasi scenariu via Portugalia. Semnam contract cu Lisabona, aceasta din urma preia avioanele din SUA, le repara si le modernizeaza si apoi ni le livreaza.

15
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
CezarsalecloudexpertLanceRPawlyknlg Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Doamne ajută că am scăpat de nr 12. Cu 17 bucăți pe escadrilă parcă viitorul arată mult mai bine. La știrea asta,bulgarii mai bagă o licitație. Bîrfa satului,cică prin octombrie,F-16 Romane, vor participa la un exercițiu multinațional în Ucraina,numit, Clear Sky 2018.

mihaistoian
Guest
mihaistoian

Amice, tu ai in cap doar barfe, dar de data asta chiar nu e barfa ci stire confirmata oficial. Da F16 romanesti vor zbura in Ucraina in ciuda frustratilor

Jap
Guest
Jap

“Bîrfa satului”,am folosito de vreo 2 ani,la articole despre F-16. Așa zisele ‘bîrfe’,sînt de fapt știri despre F-16,știri de care nu s-au scris articole.

Petre
Guest
Petre

O comparatie, va rog cu Barak-urile israeliene ?
De ce s(c)lavii croati cumpara mai ieftin douasprezece (12) bucati?

nlg
Guest
nlg

Din cate scrie pe net, Barak-urile sunt F-16 C/D Bk30 pe cand astea de le luam noi sunt F-16AM/BM dar prin MLU ajung la capitolul avionica si armament egale cu F-16C/D Block 50/52.
Plus faptul ca alea israeliene chiar au fost folosite in conflicte si limita de zbor.

Petre
Guest
Petre

Asta deja o stiam, detalii, detalii nu asa, daca stii sau stie cineva.
Si cu MLU ai niste ” facilitati” asemenatoare cu b.50/52 dar in nici un caz nu se apropie, poate doat la color glass cockpit….
Nu avem in primul rand radarul lui 50/52, motor nici atat, si cred ca softul pentru bombele smart, nu stiu daca duce MLU-ul pe noul C7 AIM ala BVR.
E si structura, cat o sa tina la “g”, deci luptam cu precautiune sa zicem.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

Noi pt F-16 am cumparat 30 AIM 120 AMRAAM C6 si le-am upgradat/modernizat la C7 ( plus inca o comanda https://thedefensepost.com/2017/12/29/raytheon-aim-120-amraam-missiles-634-million-contract/ ), 5 AIM 120 C pt antrenament,60 AIM 9M Sidewinder plus 4 pt antrenament, AIM 9X Block 2 in doua transe 12+10 ( https://www.rumaniamilitary.ro/aim-9x-block-ii-pentru-roaf#prettyPhoto https://www.rumaniamilitary.ro/sidewinder-aim-9x-block-ii-transa-a-doua https://www.militaryaerospace.com/articles/2017/06/missiles-aim-9x-infrared.html ), 10 GBU 12 Enhanced Guided Bombs, 18 AGM 65H/KB Maverick Missiles plus 4 AGM 65 pt antrenament. Comanda originala aici http://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft .PS: AIM 120 C7 nu este nou, cel mai nou este AIM 120 D (C8). PS: Croatii o sa aiba ceva probleme cu Barak-urile ca nu sunt tocmai compatibile NATO.

salecloudexpert
Guest
salecloudexpert

De ce nu pot fi modernizate în țară? Am auzit că frații Coțârcă umblă pe la Parlament și Guvern în acest scop.

Cezar
Guest
Cezar

De ce spui asta, LanceRe? Putem sa le luom de la israelieni si sa le modernizam direct cu ei, fie in Romania, fie in Israel! Idem cu Uncle Sam! Ei ne pot da F 16 A/B si le pot si trece prin procesul MLU, insa la fel de bine ne pot autoriza sa facem aceste modernizari la AerostR, in caz ca mai tolereaza prea mult ce fac pesedeii cu tara asta si nu cauta pretextul idel sa ne refuze mai putin politicos ca in trecut!

Ideea e ca variante mai sunt, si nu doar una doua!

Cezar
Guest
Cezar

PS Si cat de compatibile/incompatibile sunt ele!

nlg
Guest
nlg

A fost recent o discutie cu niste radare israeliene dorite de cehi si NATO a zis ca nu le includ in reteaua sa, poat fi bune doar pt. ei ca tara si atat.
Iar de aici putem extinde, cand vrei comunicare in cadrul NATO nu merge cu armament extra.