Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

“Daca am avea bani, am cumpara mai multe Gripen-uri”

5 November 2012 4 Comments

Saab Gripen, avionul mult-hulit in Romania, avionul care nu a demonstrat nimic pe campul de lupta, avionul care nu e dezvoltat de o tara membra a NATO, in fine, avionul care e mult mai prost ca F-16 la mana a treia, este… laudat! Si nu de oricine, ci chiar de cei mai proaspeti clienti ai suedezilor, adica de catre elvetieni.

Ueli Maurer, seful Departamentului pentru Aparare din Elvetia (de fapt departamentul asta are un nume lung si complicat si fara o corespondenta logica in limba romana), sustine ca Gripenul ala de care romanii fug ca de dracu’ este numai bun pentru nevoile tarii lui si ca, daca ar fi avut un buget mai mare, ar fi cumparat si mai multe astfel de avioane. Curad mudar, zau asa!

“Gripen este alegerea pragmatica. Este un avion suficient de bun, cu un pret suficient de bun si care acopera necesitatile Armatei noastre. Nu avem bani pentru a achizitiona un alt tip de avion, mai scump. Dar nici nu ne-ar fi necesar un astfel de avion pentru ca Gripen-ul indeplineste toate conditiile operationale. De fapt, daca am fi avut mai multi bani, ajm fi cumparat mai multe Gripen-uri sau i-am fi folosit pentru alte proiecte de dezvoltare si modernizare a Armatei”, a spus Ueli Maurer prin ziarele din tara lui.

Reactia oficialului elvetian vine in contextul in care si la ei exista o opozitie destul de mare fata de cumpararea de Gripen-uri. Au ajuns pana in situatia de a critica acordul cadrul intre Elvetia si Suedia pe motiv ca acesta este redactat in limba engleza. Semn ca “lobby-ul” nu ocoleste niciun stat.

In fine, nu asta voiam sa subliniez. Remarcabil e faptul ca elvetienii admit, prin vocea unui inalt oficial, ca Gripen-ul nu este cu nimic mai prejos concurentilor mai scumpi si mai NATO, avionul suedez indeplinind marea majoritate a cerintelor unei Forte Aeriene moderna. Si Occidentala.

Socant ar fi faptul ca reactiile de genul asta vin sa contrazica complet informatiile din Romania, tara in care oficialii sustin ca nimic pe lumea asta nu-i mai bun decat un F-16 folosit. De doua tari.

Ma rog, 9 sau 12 F-16, in functie de bunavointa portughezilor.

4 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.