De ce insista Basescu pentru avioane americane sau cum e ignorata o super-afacere cu suedezii

Read Time:5 Minute, 19 Second

Presedintele Traian Basescu insista pentru ca Romania sa cumpere avioane multirol, absolut necesare Fortelor Aeriene Romane, din Statele Unite ale Americii. In acelasi timp, guvernul suedez a oferit tarii noastre aparate similare in cadrul unei afaceri excelente.

Intentia lui Basescu a fost dezvaluita de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, imediat dupa vizita facuta de seful statului roman peste Ocean. Iar americanii fac lobby intens pentru ca procedura de achizitie sa fie demarata nu pentru si-ar dori o Romanie cu o aviatie moderna si gata de lupta, ci pentru ca unul din gigantii constructiei de aeronave de lupta, Lockheed Martin, este amenintat cu inchiderea liniei de productie.

Conform surselor neoficiale si a informatiilor „scapate” de reprezentanti ai SUA sau ai producatorului pe diferite canale, pentru ca transparenta lipseste din aceste negocieri, costul total al contractului ar fi de 3,5 sau chiar 4 miliarde de dolari iar pana in acest moment nimeni nu a adus macar in discutie offsetul. Asta desi Polonia a negociat un contrat extrem de avantajos cu americanii. Unul din cele mai bune indicii ale costurilor totale este programul de achizitie al Irakului, care se traduce prin 4,2 miliarde de dolari pentru 36 de avioane identice cu cele propuse Romaniei.

In tot acest timp, pe masa guvernantilor nostri se afla o oferta macar la fel de buna.

Concret, guvernul Suediei a oferit, anul trecut, tarii noastre un numar de 24 de avioane Gripen C/D. Pretul era atunci de un miliard de euro, atat cat se estimase ca ar costa celebrele, de acum, F-16 americane luate la mana a doua. Acelasi guvern ne oferea o finantare „extrem de avantajoasa”, dupa cum au spus nordicii, si un program de offset ce promitea investitii in Romania de cateva sute de milioane de euro.

Procesul de achizitie a fost suspendat in 2010, din cauza lipsei fondurilor, insa, conform declaratiilor presedintelui Basescu, a fost reluat in 2011.

Richard Smith, directorul de marketing Gripen pentru Europa al celor de la Saab AB, anunta acum ca oferta suedezilor este inca valabila iar numarul de avioane poate fi suplimentat la 48 pentru a satisface nevoile aviatiei romanesti.

„Suntem in continuare foarte interesati. Vedem in Romania o posibila piata si putem confirma faptul ca de-a lungul ultimilor 5 ani am furnizat Romaniei multe informatii detaliate in acest sens, inclusiv preturi. Suedia este increzatoare ca, prin intermediul ofertei noastre de finantare, putem asigura Romaniei o solutie complet sustenabila pentru achizitionarea de avioane de lupta Gripen”, a declarat Richard Smith pentru Ziare.com.

Iata, mai jos, intregul interviu acordat de reprezentantul Saab pentru Ziare.com:

Care este opinia dvs. privind declaratiile presedintelui Basescu privind o eventuala cumparare de avioane F-16?

„Am prefera sa nu comentam diversele scenarii vehiculate in presa privind achizitionarea de avioane de lupta, dar speram ca procesul de achizitie va fi unul transparent si competitiv si ca va fi aleasa cea mai buna varianta, atat pentru Fortele Aeriene Romane cat si pentru contribuabilii romani.”

Presedintele Basescu a anuntat ca Romania poate plati maxim 300 milioane de euro anual pentru avioane multirol. Poate Saab sa vina cu o oferta de finantare care sa se incadreze in aceasta limita?

„Suedia poate oferi o serie de alternative financiare, cu dobanzi si termeni de finantare foarte competitivi. In Ungaria si Cehia am oferit chiar si variante de leasing ‘la cheie’.”

Este, in continuare, Saab interesata sa vanda Gripen Romaniei? Recent, compania a facut o oferta foarte buna Croatiei pentru avioane Gripen. Vor exista oferte similare si pentru Romania si Bulgaria?

„Suntem in continuare foarte interesati. Vedem in Romania o posibila piata si putem confirma faptul ca de-a lungul ultimilor 5 ani am furnizat Romaniei multe informatii detaliate in acest sens, inclusiv preturi. Suedia este increzatoare ca, prin intermediul ofertei noastre de finantare, putem asigura Romaniei o solutie complet sustenabila pentru achizitionarea de avioane de lupta Gripen. Aceasta oferta ar putea include, de exemplu: perioade de gratie si plati anuale reduse, impartite pe termen lung, ca urmare a termenilor de finantare avantajosi. In combinatie cu costurile operationale reduse – ele sunt la mai putin de jumatate fata de orice alt competitor – achizitia de avioane Gripen are sens din punct de vedere financiar. De asemenea, oferta noastra include o clauza de offset, care va genera investitii semnificative pentru Romania si va crea multe locuri de munca.

In ceea ce priveste politica regionala, parteneriatul format din fortele aeriene ale tarilor care utilizeaza Gripen le permite acestora sa utilizeze in comun sau sa imparta resursele, stocurile etc. Ungaria si Cehia, care opereaza Gripen in NATO, au beneficiat deja de avantajele a ceea ce se numeste „smart defence”.
Suedia si Saab participa la procesele de achizitie din Bulgaria si Croatia. De fapt, daca Bulgaria, Croatia si Romania ar alege Gripen, prevedem beneficii suplimentare, in special economii financiare rezultate in urma impartirii costurilor operationale, reducerii costurilor pentru ora de zbor, precum si a costurilor pentru asistenta si pregatire. In concluzie, Gripen este varianta perfecta si din acest punct de vedere.”

Dat fiind faptul ca Gripen nu vine impreuna cu un avion de antrenament „la pachet”, este posibil sa ajutati la dezvoltarea unui astfel de aparat din IAR-99 produs de Romania?

„Saab este interesata in primul rand de fabricarea si dezvoltarea avioanelor de lupta. Acest tip de activitate de care vorbiti va necesita discutii suplimentare.”

Inteleg ca Saab propune un program de offset care ar fi foarte avantajos pentru tara noastra. In acest program, este sau va fi inclusa, de exemplu, preluarea fabricii de avioane de la Craiova si transferarea unei parti din productia Gripen in Romania?

„Saab propune un program de offset cu o valoare egala cu cea a contractului. Ca parte a programului de offset, Saab ar putea oferi de lucru pentru multi ani unor companii din industria aerospatiala si de aparare, in cadrul unor proiecte de mentenanta, productie si dezvoltare. Programul de offset este esential pentru a face aceasta achizitie sustenabila pentru Romania. Ar crea mii de locuri de munca, care ar genera o crestere a PIB-ului si a exportului si, nu in ultimul rand, venituri din impozitele aferente acestor activitati, care vor contribui la plata sumei pentru avioane si la operarea acestora.

Bineinteles, detaliile exacte sunt negociabile, insa Saab se bucura de o lunga traditie in livrarea cu succes a programelor de offset si ne dorim sa ne respectam promisiunile si sa generam afaceri bune pentru Romania.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Doua avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit in SUA
Next post Boeing pus „in nas” in Iran (Video)
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x