Din nou despre IAR-99 TD. De data asta de la Ministerul Economiei

tdIAR-99 TD devine un nume tot mai utilizat. Si nu pe site-uri sau forumuri, ci in mediile cat se poate de oficiale, cum ar fi Ministerul Economiei.

La sfarsitul lunii octombrie, Avioane Craiova a primit din partea “secretarului de stat, coordonator al domeniului industria de apărare, Sorin Encuţescu, “Diploma de Excelenţă” a Departamentului pentru Industria de Apărare”, distinctie acordata pentru “derularea cu succes a Programului avionului IAR-99 Soim şi pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea de producţie şi export”.

Recunosc, am zambit, mai ales cand am citit IAR-99 si export in aceeasi propozitie. Oricum, nu asta este important, ci ceea ce urmeaza in comunicatul Ministerului de Externe:

“În prezent, specialiştii de la Avioane Craiova colaborează cu cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Cercetări Aerospaţiale “Elie Carafoli” din Bucureşti pentru construirea noii generaţii de avioane de antrenament, succesoarele IAR 99 Şoim TD (Technology Demonstrator – Demonstrator Tehnologic).

Elementele de noutate ale IAR-99 TD sunt: includerea radarului în dotarea aeronavei, sistem integrat de comandă şi control de ultima generaţie, sistem de comunicatii actualizat, creşterea puterii şi reconfigurarea motorizării, reconfigurarea sistemului de arme, adaugandu-se şi două grinde de acrosaj pentru rachete la capetele planurilor, climatizare eficientă şi moderna a cabinei, sistem de
casca electronica cu afisaj, modernizarea sau adaptarea unor sisteme de bord care să fie aplicabile şi aeronavelor existente în uz, introducerea jambei de bot orientabile, solutie aplicabila si IAR-99 existente.

Realizarea IAR-99 Soim (TD) va asigura continuarea tradiţiilor profesionale ale specialiştilor români, continuarea producţiei unei aeronave 100% proiectată şi fabricată în România, dotarea forţelor aeriene cu un avion care asigura antrenamentul avansat la costuri reduse, ducerea unor acţiuni de luptă în sprijinul forţelor terestre, precum şi posibilitatea exportului unui produs românesc cu valoare adaugată mare.”

Bun, am zambit si cand am citit despre faptul ca domnii de la Ministerul Economiei considera TD-ul o noua generatie de avioane de antrenament, cand numele spune cat se poate de clar ceea ce este, demonstrator tehnologic.

Mai interesant este insa ca se vorbeste despre construirea sau realizarea TD-ului. Din cate inteleg, ar fi vorba despre mai mult decat o prezentare in power point si-un desen in photoshop. Si nu e prima data cand aud din surse oficiale vorbindu-se in termenii astia despre TD.

Va intreb eu, e realizabil? Macar un prototip zburabil de IAR-99 TD, pe modelul MiG-ului 29 Sniper. Poate fi facut? Sunt resurse pentru asa ceva?

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CezarLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Putem construi o pasăre de la 0 doar dacă ne dă voie gringo.

Cezar
Guest
Cezar

Nu construim bombe nucleare, nici macar nu reanviem IAR 95. facem doar un Soim mai la zi. Cine sa ne opreasca din afara….fata morgana poate! Mai degraba ne oprim noi pe noi insine. Spaga si interesul luarii ei de la straini. Acum inteleg de ce Encutescu a fost eliberat de Ponta din functie cu o zi inainte sa-si dea demisia….deja deranja prin tupeul lui. Idem cu fostul director al UMB care incepuse lucrul la o versiune de tanc nou, stransase 150 de parteneri interni si adusase KMW la Bucuresti pentru discutii. Cine vrea ceva concret si bun pentru industria de… Read more »