Home » Aviatie militara, featured, headline

Echipajul F-ului 16 doborat in Siria nu s-a aparat corespunzator – raport oficial

27 February 2018 7 Comments

Echipajului avionului F-16 doborat cu o racheta sol-aer SA-5 in Siria este responsabil pentru ca nu s-a aparat corespunzator, arata un raport oficial al IDF – Israel Defense Forces.

Ancheta pornita imediat dupa ce avionul a fost doborat arata ca planificarea a fost buna, existand suficient de multe informatii, sistemele de avertizare ale avionului s-au comportat asa cum trebuie, singura problema identificata fiind la echipaj.

Conform raportului, pilotul si navigatorul au ales “sa duca misiunea la bun sfarsit si nu s-au aparat suficient. Actiunile lor nu au urmat procedurile standard atunci cand un avion este sub focul inamic”.

In continuare, se precizeaza faptul ca echipajul nu a utilizat contramasurile in incercarea de a apara avionul de pericolul iminent.

“In teatrul operational au fost mai multe avioane care, intr-adevar, s-au aparat de rachetele siriene si apoi au reusit sa isi incheie misiunea. Unul dintre avioane nu s-a aparat si a fost lovit”, este explicatia data de un ofiter IAF in cadrul unei conferinte de presa.

In continuare, acesta a precizat ca, in conditiile date, niciun avion israelian nu ar fi trebuit doborat, iar misiunea trebuia executata.

El a caracterizat comportamentul echipajului de F-16 ca fiind o “eroare profesionala”.

7 Comments »

 • Sebi said:

  Alt site citează același raport cu precizarea că sirienii au lansat 27 de rachete sol-aer.

  • LanceR said:

   corect, dar e vorba pentru cele doua misiuni. cea in care a fost doborat avionul si cea care a urmat.

 • Mig-21 LanceR said:

  Normal, au directionat avionul in directia rachetei… Niste paparude, trebuia s-o ocoleasca

 • gabi S. said:

  Adica pilotiii au vrut sa isi doboare propriul avion ca sa avanseze in grad si nu le-a iesit?

 • enzo said:

  Asta e ca Lucescu nu? L-a urmarit tramvaiu prin tot orasu! :)))

 • tarabostes said:

  Bai frate dar ar fi o asa mare tragedie ca ai pierdut un avion incat trebuie sa vii cu astfel de explicatii penibile ,care era problema daca ziceau ca au executat o misiune cu un nr de x avioane asupra carora s-au tras un nr de y rachete e si ce credeti, una a reusit sa loveasca un avion….cadea cerul? Celelalte armate aruncau F16 la fier vechi si cumparau Mig?? Ei vor sa spuna ca pilotii dupa ce au vazut ca bordul avionului face ca toate visele anuntant ca au fost incadrati de catre un SAM si apoi ca s-a si tras asupra lor se intrebau…bai imi licare ceva rosu pe bord…ba si mie…si in casti aud si acolo un tiuit enervant..bai si eu…hm ciudat…nu ne-a spus nimeni ce inseamna…hai lasa asa vedem ce se intampla. Jenibila explicatie/raport..pai sa-i mai crezi ca F35 a fost lovit de o pasare????

 • ClauPIT said:

  Au subestimat adversarul iar raportul incerca sa mascheze acest lucru.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.