Home » Aviatie militara, featured, headline

Elicoptere H215 pentru Romania? Din ce in ce mai putin probabil

28 August 2017 7 Comments

Despre saga lui H215 in Romania am tot scris in ultimele luni, iar acum va anunt ca telenovela se apropie de final cu o veste proasta pentru Airbus, dar si pentru cei care speram (ma includ aici) ca gigantul european va asambla elicoptere in Romania.

Vizta lui Emanuelle Macron (sa nu mai spuneti ca il ironizez doar pe strump) n-a venit cu ceea ce se astepta Airbus, un angajament format al guvernului privind achizitia de H215. Dimpotriva, as spune.

Inaintea vizitei lui Emanuelle – sau chiar in timpul – Airbus si IAR au anuntat extinderea acordului de cooperare exclusiva in privinta lui H215. Asta la mai putin de un an, parca, de la semnarea acordului. A fost un fel de invitatie pentru guvernul roman de a intinde si el o mana pentru un angajament.

Numai ca mana asta n-a venit si nici nu pare ca-s premise ca ea sa vina.

In timpul asta, directorul fabricii de la Braşov, Serge Durand, fabrica ce nu are comenzi si nu produce nimic, tin sa subliniez asta, zice ca vrea licitatie pentru… elicoptere de atac!

”Aşteptăm un anunţ vizând organizarea unei licitaţii transparente, aşa cum prevede legislaţia europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215, un model polivalent”, a spus Durand.

Declaratia lui Durand vine in contextul scrisorii de intentie pentru AH-1 Viper. Practic, omul zice ca vrea sa bage H215 intr-o ipotetica licitatie pentru elicoptere de atac, ceea ce recunosc ca e foarte funny.

Altfel, din ce am vazut prin declaratiile oficiale, linia de asamblare a lui H215 de la Ghimbav are sanse foarte mari sa fie inchisa inainte de a asambla macar un elicopter. Ceea ce ar fi o pierdere uriasa pentru industria romana.

7 Comments »

 • Pawlyk said:

  Sper sa facem Viper si Venom, nu “caramizi zburatoare”. H215 nu e elicopter militar.

  • ClauPIT said:

   Pana sa faci tu Viper si Venom iti trebuie linii de productie…unde h215 are. Macar sa cumpere pentru flota de elicoptre de transport logistica …sau ceva M.A.I…sa nu plece ca atunci chair suntem idioti.

   • Pawlyk said:

    Idioti sunt jegosii de francezi cand ne dau “ordine” sa le cumparam ciurucurile.

   • Mihai said:

    Vad ca esti prezent peste tot cu acelas text. Mai schimba putin….

 • Jap said:

  Dacă vrem întro zi să ne intregăm în Califatul Islamic European,o să dăm comanda,pînă atunci yo zic că am făcut o afacere bună,i-am dat lui Macron opinci și franțuzii ne dau Renault Sherpa 4×4,corvete Gowind,AMX 56 leclerc și alte bunătăți.

 • Cezar said:

  Cred ca or sa comande ceva elicoptere H215 de la Airbus, insa nu pentru MAPN. Mai degraba penrtru MAI, ISU, Jandarmerie si serviciile secrete(in principal SRI), cel putin eu asa vad ca inclina ei sa faca. In principiu americanii or sa pute cam toate comenzile pentru elicopterele MAPN, indiferent de ce model vorbim. Frantuzul ala chiar e haios daca el ne da’autobuze zburatoare’ pentru atac dedicat, dar ma rog, poate e si putina disperare aici. Faptul ca IAR a primit contractul ala pentru modernizarea unei parti din Pumele romanesti aflate acum in dotare, ne indica faptul ca nu se grabesc la achizitia de elicoptere de transport sau multirol, atacul reprezentand prioritatea. Iar recentele declaratii ale celor de la Sikorsky nu fac decat sa ne dea un indiciu despre o apropiata ‘asociere’ a firmelor de profil americane pentru furnizarea necesarului de elicoptere pentru armia romana, deci de unde sa mai fie loc si pentru francezi?

  Cred ca ‘Emanuelle Macrou’ trebuia sa vina intai cu ceva soldati pe la o baza romaneasca, abia apoi sa ne presese sa cumparam de la ei. Pacat de afacerea Mistral 3, ca nici aia nu cred ca se va face. Asteptam sa vina toamna si odata cu ea misterioasa delegatie americana, aia de tot o lauda guvernantii pe surse, sa vedem atunci ce se va concretiza pe domeniul militar, nu doar pe investitii civile.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.