Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Elicopterul IAR 330 Puma a implinit 40 de ani

31 July 2014 4 Comments

iar micElicopterul IAR 330 Puma, poate cel mai cunoscut aparat de zbor construit in tara noastra, a implinit 40 de ani. Asadar, merita din plin un “La multi ani, cu respect!”

In data de 30 iulie 1974, adica acum patru decenii, Romania si Franta au semnat contractul prin care tara noastra urma sa produca elicopterul SA 330 Puma al celor de la Aerospatiale sub licenta, la ICA (actuala IAR) Brasov.

Primul exemplar de Puma romaneasca a zburat pentru prima data un an si jumatate mai tarziu, pe 22 octombrie 1975, de unde rezulta ca oamenii s-au miscat foarte, foarte repede.

IAR 330 a fost produs in paralel cu varul sau francez pana in 1987 si cu varul sud-african (Atlas Oryx), pana in 1991, de atunci Puma fiind fabricata doar in Romania.

Din 1975 si pana acum ar fi fost construite 163 de elicoptere Puma la Ghimbav, in urmatoarea formatie: doua au ramas in fabrica, 104 au mers la Fortele Aeriene Romane si 57 au luat drumul exportului, fiind trimise in Pakistan, Coasta de Fildes, Emiratele Arabe Unite, Sudan si Ecuador.

Puma romaneasca a fost construita in mai multe variante: H – varianta initiala, L – varianta imbunatatita, inca folosita in Romania, M – varianta modernizata, SOCAT – varianta de atac la sol, si NAVAL – varianta navalizata.

Nu pot incheia materialul fara a-i aminti si a-i saluta pe toti cei care au lucrat sau lucreaza in continuare la fabrica de la Ghimbav.

Cu respect!

4 Comments »

 • Cezar said:

  Cred ca a sositi timpul pentru constructia de Super Puma in Romania! 🙂

 • Jap said:

  Adica asamblare.

 • Jap said:

  Operatiunea tidal wave astazi se inplinesc 71 de ani (1.8.1943.) de la primul bombardament american asupra orasului ploiesti,in acea zi armata noastra a doborît 54 de avioane b-24 liberator.

 • Virgil Cazacu said:

  Dragi aviatori ,sau iubitori ai aviatiei ,v-as ruga sa-mi scrieti ,daca aflati cumva ,ca in istoria aviatiei din Romania ,mai exista vreo unitate militara sau civila de aviatie ,care pe o durata de 22 de ani sa nu fi inregistrat nici un incident de zbor de natura tehnica ,asa cum a fost in toata perioada existentei UM 01884 Otopeni (baza de reparatii elicoptere) Eu am lucrat 21 de ani in aceasta unitate (1982-2003) la grupa motoare .In 2003 ,unitatea a fost desfintata ! Eu sunt acum pensionar ,dar cu toate acestea ,lunile trecute am fost sunat de catre un fost coleg mai tanar ,care inca lucreaza la Otopeni ,pentru a-mi solicita informatii despre reparatia unui motor…! Asta ma face sa ma simt f. bine ,si inca util …!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.