Home » Aviatie militara, featured, headline

Elvetia a ales Gripen. Rafale si Eurofighter lasate pe dinafara

30 November 2011 2 Comments

Guvernul elvetian a selectat aparatul Saab JAS 39 Gripen ca inlocuitor al batranelor F-5 Tiger. Multirolul suedez a fost preferat celorlalte doua “eurocanarduri”, Eurofighter Typhoon si Dassault Rafale.

Elvetia va cumpara astfel 22 de Grifoni de la Saab, oferta suedeza fiind considerata, de departe, cea mai avantajoasa.

“Alegerea Elveției confirmă faptul că Saab este lider de piață în domeniul apărării și securității, precum și faptul că Gripen este un avion de luptă de talie mondială, care oferă cea mai bună valoare în raport cu prețul”, a declarat Hakan Buskhe, CEO și Președinte Saab.

Ministrul elvetian al apararii, Ueli Maurer, a dezvaluit ca Gripen a avut cel mai mic cost de achizitie si cel mai mic cost de operare intr-un ciclu de viata de 30 de ani.

Negocierile dintre cele 3 parti, Elvetia, Suedia si Saab, vor incepe in perioada urmatoare iar specialistii afirma ca primul Gripen va fi livrat in 2015. Exista, de asemenea, posibilitatea ca o parte dintre aparate sa fie asamblate in Elvetia.

Ramane de vazut daca decizia elvetienilor va da un impus si Romaniei sa reia procesul de achizitie a multirolului.

2 Comments »

  • iceman said:

    la cat bani au si ce avion ieftin isi cumpara, oameni f stransi la buzunar, tot respectul pt elvetieni, noi avem alta vorba suntem prea saraci sa purtam ieftin deci sa aruncam cu bani pe fereastra ….

  • admin said:

    Nu e vorba neaparat ca elvetienii sunt stransi la buzunar. Ei au avut 4 miliarde de euro pentru a cumpara 22 de avioane. Au luat Gripenu-uri, mai ieftine, iar restul de bani ii vor folosi tot la modernizarea armatei.

    La noi, presupun ca 4 miliarde ar ajunge doar pentru 24 de F-16, neinarmate evident.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.