Englezii trimit Eurofightere in Romania. Da, pentru Politie Aeriana

efMarea Britanie va trimite in Romania un numar inca neprecizat de avioane Eurofighter Typhoon pentru, ati ghicit, misiuni de Politie Aeriana.

A spus-o ministrul Apararii de la Londra, Sir Michael Cathel Fallon, in urma cu putin timp.

UPDATE: Potrivit Digi24, care are un trimis la Bruxelles, acolo unde a fost facut acest anunt, Eurofighterele vor veni la noi anul viitor, deocamdata nu se stie exact cand, vor sta, atentie mare, patru luni aici si isi vor desfasura activitatea de pe aerodromul Mihail Kogalniceanu. Asta schimba putin situatia, o sa incerc sa dezvolt ceva mai tarziu.

Si confirmarea britanicilor:

“The Defence Secretary said that the UK will commit RAF Typhoon aircraft to the NATO Southern Air Policing mission to offer reassurance to the Black Sea allies. Deployed from RAF Coningsby, the Typhoons will be based at Mihail Kogฤƒlniceanu Airbase, Romania, for up to four months in 2017.”

Sir-ul a mai spus ca dislocarea aceasta e parte din pachetul celebru de reasigurare a aliatilor din flancul estic al NATO, care-s cumva hartuiti de rusnacii vecini si nu prea prieteni.

Stiu ca in trecut am comentat destul de acid asemenea momente, acum am sa incerc insa sa fiu ala echilibrat care prezinta toate aspectele.

Bun, nu e prima data cand avem avioane straine pe teritoriul tarii (si) pentru misiuni de Politie Aeriana. Ultima data s-a intamplat in vara, cu F-urile 15 americane.

E o tragedie? Evident ca nu. E ingrijorator? Eu spun ca da, si asta pentru ca Romania nu are inca o componenta aeriana capabila sa descurajeze de una singura provocarile rusilor. Vom vedea ce se va intampla dupa ca escadrila de F-16 va fi completa si operationala.

Apoi, este foarte probabil ca englezii sa ii asiste si pe, sau mai ales pe, bulgari. Asta pentru ca, asa cum v-am mai spus, decolarile in alarma sunt decise de NATO. Deci nu e deloc exclus ca englezii sa fie decolati si atunci cand bulgarii vor avea emotii.

Mai departe, va fi o experienta interesanta pentru ei, dar mai ales pentru noi. Daca va fi o dislocare de ordinul saptamanilor, vom arata ca putem sustine un asemenea efort.

Apoi, va fi si o sansa pentru ai nostri de a se pregati alaturi de englezi si de avioanele lor, ceea ce nu se intampla atat de des.

Prin urmare, sa vedem ce-o sa fie ๐Ÿ™‚

13
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
GeorgeGMTJapCezarAdiHadeS Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
gabriel neacsu
Guest
gabriel neacsu

Nu m-ar deranja daca o escadrila de Eurofighter Typhoon plimba creanga pe cerul patriei mioritice ,macar pana la sosirea in tara a celei de-a doua escadrile de Falcon.

Adi
Guest
Adi

Ce citim in ziare (sau ce se declara in public) e scris pentru publicul larg care nu se pricepe. Ce putem deduce singuri e ca nu vin pentru politie aeriana, ca avem cu ce face si noi, ci pentru alte 2 motive: force projection (nu stiu daca exista o traducere care sa descrie complet expresia) si antrenament. Adica NATO isi arata un pic muschii si faptul ca reactioneaza la manevrele rusesti, iar pilotii au ocazia sa se antreneze si in alta parte dupa ce s-au plictisit de Mach Loop. Iar ai nostri au ocazia sa mai schimbe experienta, dupa cum… Read more »

Cezar
Guest
Cezar

Aaaaaa…..nu, nu LanceRe….noua nu ne face nimeni militie aeriana, tu crede-l pe ministru ce spune, ca el nu mine niciodata ca un nenorocit de politruc si nici cei dinaintea lui nu au facut-o niciodata!

Britanicii trimit EF aici sa le bronzeze nitel la Constanta, ca la ei a dat deja frigul! ๐Ÿ™‚

Noi urmeaza sa dam publicitatii noile variante de IAR 95 2.0. Si monomotor si bimotor. Au dar rusii de dracu! ๐Ÿ™‚

Jap
Guest
Jap

‘The children of the corn’ LanceRe.