Eurofighter, F-18 si F-5, misiuni de politie aeriana peste Davos | FOTO

Typhoon-INN-1Timp de aproape o saptamana, in perioada 23-27 ianuarie, avioane Eurofighter Typhoon, apartinand Fortelor Aeriene Austriece, si F-18 si F-5, ale Fortelor Aeriene Elvetiene, au efectuat non-stop misiuni de politie aeriana in zona statiunii Davos.

Motivul unei asemenea operatiuni, numita frumos “Daedalus 2013”, a fost unul foarte simplu – Davosul a gazduit, in perioada amintita, Forumul Economic Mondial (World Economic Forum sau WEF).

Avioanele austriece, Eurofighter Typhoon, au operat de pe baza aeriana de la Zeltweg, ele fiind inarmate cu o singura racheta IRIS-T si purtand la fiecare iesire cate doua rezervoare suplimentare de combustibil. Austriecii au mai trimis la Innsbruck cateva PC-7.

De cealalta parte, elvetienii, “tara gazda” cum ar veni, au pus la bataie F-18 si F-5, aerodromul de pe care ele au operat fiind Meiringen, din regiunea Bernese Oberland, anunta The Aviationist.

Hornet-urile au zburat avand acrosate rachete AIM-9X si AIM-120B AMRAAM, efectuand misiuni ziua si noaptea, in timp ce Tiger-urile au avut acrosate rachete AIM-9P5 si au efectuat misiuni numai pe timpul zilei.

Interesant este faptul ca F-18 au zburat in permanenta cu un rezervor suplimantar de combustibil iar pe acesta era scris “STBY 121.50″, mesaj prin care avioanele ce ar fi fost interceptate erau anuntate sa schimbe frecventa radio pe cea amintita.

Foto: VRN Spotter Group via The Aviationist

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of