Home » Aviatie militara, featured, headline

Eurofighter si Rafale in tarile Baltice?Eurofighter and Rafale in the Baltic states?

21 March 2014 5 Comments

rafale-typhoonMisiunile de Politie Aeriana din tarile baltice ar putea fi asigurate, din luna aprilie, cu avioane Eurofighter Typhoon si/sau Dassault Rafale.

Franta si Marea Britanie si-au anuntat disponibilitatea de a trimite avioane de vanatoare in Lituania.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apararii, i-a anuntat pe partenerii din NATO ca tara sa ar putea trimite trei avioane Rafale in tarile baltice. La randul sau, secretarul de stat pentru probleme de aparare, Philip Hammond, a precizat ca Anglia ar putea trimite patru aparate Eurofighter Typhoon.

In momentul de fata, misiunile de politie aeriana din statele baltice sunt asigurate de Statele Unite cu 10 avioane F-15. Americanii ar trebui sa predea stafeta la sfarsitul lunii aprilie, cand Polonia ar urma sa asigure securitatea aeriana in zona.rafale-typhoonBaltic Air Policing missions could be taken, from april, by Eurofighter Typhoon and Dassault Rafale fighter jets. France and England announced that could send jets in the area.

French Defence Minister said that his country is ready to send three Rafale fighters in Lithuania. Brittish defence state secretary also said that England could send four Eurofighters in the Baltic states.

At the moment, Baltic Air Policing missions are carried by 10 american F-15 fighters. USAF role should end at the end of april, when Poland will take over this task.

France and England will like to to supplement the polish contingent in the Baltics.

5 Comments »

 • Jap said:

  Pînă mai încoace se făceau zboruri cu mig-21, gripen, f-16, miraj și rareori cîte un bi motor de la o vreme sua a pus piciorul în prag.

 • Cezar said:

  Pe rumaniamilitary.wordpress.com a aparut un articol, azi, in care se spune ca nivelul comandamentului NATO se iau in calcul trimiterea de avioane de vanatoarea pentru securizarea granitei pe care Romania o are cu Ukraina. Cehia s-a oferit voluntara sa trimita avioane Gripen C. Avand in vedere ca baza de la Fetesti se afla in renovare, deci nu e este operabila pana prin 2017 si nici F-urile alea portugheze nu vin pana atunci, daca nu ma insel, iar Campia Turzii este cam departe……MK apara mai degraba tarmul, porturile, Constanta si gurile dunarii, iar la Bacau se afla numai Soimi si elicoptere, are sens sa trimita avioanele alea acolo. Nu vad ca efectivele obosite si insuficiente de MIG-uri romanesti sa apere/acopere toata tara, mai ales granita imensa pe care o avem cu fratii, mai nou vitregi, ai ivanilor. Doamne fereste de o bumbaceala cu rusii prin Transnistria care sa ajunga si la noi acasa, ca la ce aviatie avem acum, cred ca avem sansa porcului de Craciun. Eu unul nu vad un MIG 21….fie el si Lancer, cu toata bravura recunoscuta a pilotilor romani, sa reuseasca sa sperie hoardele de avioane rusesti, in frunte cu SU 35. Nu vad nici Gripen C capabil sa se lupte direct cu cea mai moderna pasare de prada ruseasca. Daca nu ma insel, Gripen NG va fi echivalentul Sukhoi 35. Asa ca…..avioanele ale de prin tarile baltice, sau ceva americanisme alde F 18 Super Hornet si F 15 C/E sa vina si pe la noi, dar sa trimita odata cu ele si niscai prastii anti aeriene, ca noi nici din alea nu avem si nu le putem apara pasarile de la sol la o adica. Grea decizie au aliatii de luat. Poate ne dau dracului astia afara din NATO si au scapat de o mare grija de pe cap. Apoi poate dam si noi din coate sa ne modernizam armata si nu ne mai ascundem in spatele afirmatiei ca’suntem membri NATO/UE si nu ne ataca nimeni! PS Eu cred ca la Bacau vor fi dislocate avioanele alea…. 🙂

  • Admin said:

   De unde Su-35 in Transnistria/Ucraina?

   • Cezar said:

    Corect….nu sunt acolo avioane Su 35, inca, dar pot fi daca Ukraina si Moldova sunt invadate de Federatia Rusa, iar la cum se prefigureaza lucrurile acum, sunt sanse ca lucrurile sa degenereze. Depinde doar de cat de boland este occidentul si de cat de nebun este Putler. Plus ca, ele pot decola la o adica, de pe aeroportul de la Soci, nou construit pentru JO de asta iarna, isi fac treaba si se intorc. Cred ca au raza de actiune suficienta cat sa isi indeplineasca misiunea prin zona noastra trecand marea si apoi intorcandu-se. Sa nu mai zic ca de pe aeroporturile capturate din Sevastopol si Sinferopol sunt la fel ca si Crimea, de facto, ale rusilor….sub controlul lor direct. De acolo si pana la Constanta este doar o aruncatura de bat…cam 300 si ceva de KM. Teoretic si doar teoretic, si un IAR 99 Soim poate ajunge acolo, bombardeaza si se intoarce pe MK….atat de aproape este. Repet…doar teoretic, ma refer la distanta mica care ne desparte de Krimea de sub rusi. Sa nu mai vorbim ca sistemul nostru antiaerian si de coasta, este compus din sistemul sovietic Volhov vechi de 50 de ani. Sunt fabricate in 1964. Pana si Albania a retras din dotare epavele alea expirate, iar bateriile hawk SH luate de la olandezi, sunt nefunctionale inca si au raza scurta de actiune. Din pacate trebuie sa recunoastem un lucru real si clar:
    – Nu ne pute apara singuri de niciun adversar de calibru si suntem la mana aliatilor. Am mai fost si in 1938-1939 si s-a vazut unde am ajuns. Iar MIG-urile nostre ‘sfante’, cate or mai fi…ca doar Dumnezeu stie exact(poate au si rusii o mica banuiala), au o restrictie impusa supra sarcinii si efectuarii de misiuni complicate si riscante. Chiar ‘Dusca’ spunea ca ele isi fac treaba de timp de pace, asta daca stau mai mult la sol sa nu-si epuizeze prea repede resursa. Asta inseamna ca nu avem efectiv aviatie de vanatoare/razboi. Iar pana vin F-urile portugheze se pot tine 3 razboaie si se pot incheia 3 paci trainice. Nici macar o ramura sanatoasa de avioane dedicate bombardamentului la sol nu mai avem. Am retras aproape 90 sa IAR 93 si am ramas cu 24 se IAR 99…nici macar aduse toate la standarsul Soim. Hai sa recunoastem ca, daca vine un razboi peste noi, iar ne prinde cu pantaloni-n vine gata sa fim luati la p… Sa-mi fie scuzata expresia! 🙁 Exista un proverb exponential pentru starea noastra de astazi si el spune cam asa…Poporul care-si uita istoria, risca sa o retraiasca!’ Cat adevar in vorbele astea….

 • Jap said:

  Cezar acum ivanii nu se dau la noi că sîntem in ue nato dar pot să agite apele in transnistria-moldova-covasna să vadă cum ne mișcăm.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.