F-16 a intrat in serviciu

Read Time:6 Minute, 5 Second

f16Primele sase avioane F-16 au intrat oficial in serviciul Fortelor Aeriene Romane, ceremonia care a marcat momentul avand loc vineri la baza aeriana de la Borcea. Daca la sosirea in tara am stat in afara aerodromului, de aceasta data am avut acces, ba chiar si transport, alaturi de alte cateva zeci de jurnalisti.

Ceremonia in sine a iesit ok si am va spun imediat ce-a fost bine si ce cred eu ca n-a fost bine. Ieri as fi zis ocheiut, azi optez pentru ok si poate de asta nu e bine sa scrii „la cald”.

Bun, probabil ati vazut imagini de la eveniment, asa ca stiti in mare ce si cum s-a intamplat. Asa ca o sa va spun ce si cum am vazut eu, ce mi s-a parut bine si ce nu mi s-a parut deloc bine.

Primul contact cu Borcea, la coborarea din Herc, a insemnat noul hangar de mentenanta si cele trei F-uri asezate intr-un soi de display static. Aici vreau sa punctez faptul ca asezarea a fost bine structurata, cu trei avioane in fata hangarului, cu dubla plasata in hangar pentru momentul discursurilor si a semnarii documentelor si cu celelalte doua simple in capul pistei, gata pentru zbor.

Mi s-a parut insa cumva exagerata prezenta celor trei luptatori DCSL langa avioanele din fata hangarului, dar admit ca au contribuit la realizarea unor fotografii de efect. Ca tot vorbeam de expo statica, nu mi-a placut ca a existat „garduletul” si nu am putut merge pe langa avioane. La F-ul din hangar s-a putut treaba asta si a fost foarte fain sa ma plimb pe langa el, sa-l studiez in detaliu, sa ii fac poze din diverse unghiuri etc.

De discursuri nu va spun mare lucru pentru ca au fost in aceeasi nota gafanto-politicianista. Punctez doar ca toata lumea a dat asigurari ca va fi cumparata si a doua escadrila, contractul urmand a fi semnat anul viitor. Si-s sanse mari sa fie tot cu Portugalia.

Mica demonstratie aeriana a celor doua F-uri a fost interesanta si spectaculoasa. Cum nu ma asteptam la mare lucru, asta pentru ca vorbim de avioane noi si de piloti care nu-s inca pregatiti cu rutina de airshow, recunosc ca am ramas cu gura cascata de vreo doua ori. Baietii nu au avut mila de avioane si nici de ei, dupa trecerile la joasa inaltime pe verticala pistei bagand G-uri serioase. Pot sa spun ca asta mi-a placut mult.

Surpriza foarte placuta a zilei a fost intalnirea cu pilotii. Pe unii dintre ei ii stiam de cand am avut sansa sa vizitez Borcea, desi probabil ei m-au uitat, pe altii ii cunosteam virtual, iar pe altii deloc. Toti au fost foarte deschisi si am putut discuta ca si cum am fi fost prieteni vechi. Jos palaria, baieti! Si sper ca asta sa fi fost inceputul unei prietenii frumoase. Ah, sa nu uit aici o mentiune speciala pentru Dodo, care dupa o zi de stat in picioare si de dat interviuri unor ziariste mai mult sau mai putin informate a venit el la grupul nostru si s-a prezentat si asa am putut discuta si cu el cateva minute. Multam, sa speram ca vom continua discutia.

In sine, evenimentul a fost unul ok, asa cum te-ai astepta sa fie, mai ales ca vorbim despre Fortele Aeriene.

Dar, pentru ca stiti ca nu ma feresc sa spun si ce nu mi s-a parut bine, chiar cu riscul de a nu mai fi invitat alta data, am sa va spun si ce nu mi-a placut. Asta in plus fata de ce am specificat deja.

Nu mi-a placut, si aici e un mare minus pentru cine a decis asta, ca a lipsit MiG-ul 21. Daca la exercitiile in comun cu americanii sau portughezii ati vazut si voi ca se marcheaza momentul cu o asezare simbolica a avioanelor unul langa celalalt, de data asta simbolismul a lipsit. Cred si sustin cu tarie ca trebuia sa avem macar un MiG-21 LanceR langa cele trei F-uri de afara. In primul rand, pentru ca Baza 86 Aeriana este singura unitate care zboara cele doua tipuri de avioane. In al doilea rand, pentru a marca simbolismul dintre prezent si viitor in cadrul Fortelor Aeriene. Repet, absenta MiG-ului 21 reprezinta pentru mine un mare minus. MARE!

Apoi, nu mi-a placut faptul ca la inceput, inainte de decolarea pentru zbor, sau dupa aterizare nu au fost prezentati ca si grup toti cei sase piloti romani de F-16, cei care au adus avioanele acasa din Portugalia. Ar fi fost iarasi un moment frumos si simbolic sa ii putem prezenta pe toti. Sunt ai nostri si ar trebui ca toata lumea sa se mandreasca cu ei.

Moovin’ on, nu mi-a placut Borcea. Borcea nu mai e Borcea, cea din cartile lui Doru si cea care m-a cucerit cu multi ani in urma, cand am pus prima data piciorul in baza. Sigur, asta e chestie absolut subiectiva si nu intra la minusuri. Baza se afla in plin proces de modernizare si va fi una la standarde NATO. Dar aici e minusul. Baza inca e un santier si nu stiu cand va fi operationala 100%. Documentele primite de la MApN ne arata termene de finalizare a diverselor lucrari pana la sfarsitul acestui an. Tutusi, sunt alte lucrari care nu-s finalizate si care nu au fost trecute in documentele respective. Problema este ca, neavand acces la detaliile contractuale, nu va pot spune daca lucrarile de la baza sunt in intarziere sau nu. Asa cum nu va pot spune daca termenele de finalizare a lucrarilor sunt cele initiale, de la semnarea contractelor, sau daca s-a intarziat si au fost stabilite altele. Ce va pot spune este ca nu mi se pare normal ca baza sa nu fie gata in momentul sosirii primelor avioane pe ea.

In fine, nu mi-a placut sentimentul de „fost” pentru MiG-ul 21, un sentiment transmis indirect, dar pe care l-am simtit foarte puternic. Si-s convins ca si pilotii sau tehnicii simt treaba asta. Bun, F-16 este viitorul in Fortele Aeriene Romane, dar MiG-21 este prezentul. Si o sa mai fie prezent o buna bucata de timp. Iar dupa operationalizarea F-urilor, cele doua avioane vor efectua ambele misiunile de Politie Aeriana. De asta mi se pare ca, desi era „ziua F-16”, ar fi fost chiar foarte potrivit sa se vorbeasca si despre 21. Asta sa nu mai spun de un avion static si, de ce nu, chiar o formatie mixta.

P.S. Zborul cu Herculesul de la Otopeni la Borcea si retur a fost genial. E un avion militar de transport cu tot ce inseamna asta. Nu e tocmai comod, e foarte zgomotos si daca te astepti sa fie ca un aparat de linie o sa te sperii atunci cand auzi diferite pocnituri si fasaituri ale subansamblelor care lucreaza. Mie mi-a placut la nebunie si as merge oricand cu Herculesul!

P.P.S. Sa ne urmariti pe Facebook. O sa puteti vedea acolo imagini cu F-urile 16 romanesti. Si e ok daca ne dati like, e o pagina foarte misto 🙂

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

18 thoughts on “F-16 a intrat in serviciu

  1. Putem monta pe ele lasere și torpile fotonice? Bîrfa satului:cică zilele trecute 1F-16I a fost doborît în Israel.

      1. Exact ce spuneam eu saptamana trecuta. MIG-urile 21 LanceR isi vor da obstescul sfarsit pe MK….dupa 2025 incolo! 🙂

        Cat despre F 16 si prestatia RoAf, cred ca ai prea mari pretentii. Totusi vorbim de o institutie a statului roman, chiar daca e mai performanta decat multe altele din portofoliul tarii asteia! 🙂

        1. E putin mai complicat si am impresia ca nimeni nu stie exact in momentul de fata ce se va intampla. Pe de o parte, Borcea va fi baza de F-16, asta e clar. Pe de alta parte, MK e un fel de improvizatie.

          Ramane de vazut cand va fi cumparata a doua escadrila si care va fi planul de retragere a lui 21.

        1. Acum 3 luni puteam sa presupun si eu asta. Si in momentul de fata informatia e mai mult speculatie. Dupa ce va fi operationala baza de la Borcea si SMFA va avea un nou general in frunte o sa putem discuta despre viitorea locatie a LanceR-elor.

          1. Viitoarea locatie a Migurilor este baza de la Luna. Va fii o Escadrila de F16 pe Borcea si o escadrila largita de Mig 21 pe baza Luna.

  2. Fiind vorba despre prezentarea oficiala a celor 6 F-16 Falcon Fighter nu vad rostul prezentei unui avion care nu are ce cauta acolo,pe pista,in speta Mig 21.
    Precum am mai zis fiind vorba de o baza militara totul se aplica strict militar,chiar daca jurnalistii sau bloggerii vor altceva.

    Cand va fi vorba de retragerea din uz a avionului Mig 21 se va face,la fel,un eveniment doar pentru acest avion.Simplu.
    Pana atunci F-16 va fi doar vanator/antrenament,Mig 21 Lancer va fi politie aeriana si ceva multirol.

    1. De asta e democratie, ca avem dreptul la pareri diferite. Unde tu nu vezi ceva, altul vede. Eu raman la parerea mea de blogger si, ca sa vezi nevazuta, mi-o si exprim.

      Altfel, ar fi misto sa ne si prezentam. Vorbesc cu cineva de la baza, din armata, cu cineva care a fost sau cu o persoana care priveste armata din afara? Nu de alta, vreau doar sa stiu daca informatiile si opiniile tale au substanta sau nu.

  3. Felicitari tie si site-ului Aviatia Magazin si pilotilor !
    O sa fie bine, ca rau nu are cum deocamdata, avioanele sunt performante si momentan e bine asa, dar lucrurile dupa cativa ani o sa evolueze, multi isi vor scoate MLU-urile din dotare, plus ca si MLU-urile noastre vor trebui modernizate ori inlocuite cu ceva mai contemporan dupa orizontul lui 2010 incolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Cehii au pus AMRAAM pe Gripenurile trimise in Islanda
Next post Su-30 venezuelene ar fi violat putin Brazilia