Home » Aviatie militara, featured, headline

F-16 gratis, dar nu pentru romani

13 December 2012 4 Comments

Ei bine, da! Statele Unite ale Americii s-au gandit s-o faca pe Mos Craciun anul acesta, urmand a oferi gratis in jur de 20 de avioane F-16 Falcon, multirol cum ii place ministrului Apararii sa le numeasca. Nu Romaniei, care oricum nu are nevoie de asa ceva, ci Egiptului, care nu are decat vreo 220 de astfel de “pasarele” in dotare.

Presa americana, adica Fox News ca sa fiu mai exact, sustine ca avioanele oferite moca arabetilor ar face parte dintr-un pachet de ajutorare a tarii proaspat “eliberata”. Daca ar fi sa le dam crezare baietilor de peste Ocean, intreg pachetul, care cuprinde mai multe chestii pe langa avioane, ar fi in valoare de un miliard de dolari verzi.

Lucru extrem de ciudat din doua motive; unu – sursele externe zic ca multiroalele astea gratuite ar fi C/D-uri Block 52 si doi – oficialii romani zic ca 12 F-16 mult mai vechi si mai putin dotate, fara armament, costa “aproximativ 670 de milioane de dolari”, insa numai daca le gasesti la sold prin Portugalia.

Nu-i asa ca ceva nu-i la locul lui? Avem, pe de o parte, o tara strategica, pe care SUA si-a dorit mult s-o “elibereze”, dar care o forta aeriana destul de bine pusa la punct si dotata corespunzator, iar pe de alta parte o tara, adica asta a noastra, care se vrea partener strategic, care accepta sa gazduiasca pe teritoriul ei trupe si arme importante ca valoare strategica, dar care e cam in fundul gol la capitolul aviatie militara.

Si cand vine vorba de un ajutor, una primeste moca, desi avea si nu prea nevoie neaparata de cadou, iar cealalta este pusa la plata daca vrea sa se doteze.

Tind totusi sa cred ca marea problema, daca e o problema, tine de negociere. Adica, ma indoiesc ca americanii, Obama si ai lui consilieri in speta, s-au trezit intr-o dimineata si s-au gandit ca ar fi bine sa le dea egiptenilor niste avioane, ca nici n-au saracii nimic. Probabil, foarte probabil, arabetii le-au cerut si pentru ca sunt intr-o zona fierbinte si din multe alte motive, le vor primi. Pe cand romanii au cam cautat afacerea cu cele mai mari si mai noduroase comisioane.

Bine, am deviat mult de la subiect. Fox mai zice ca primele patru F-16 cadou vor sosi in Egipt in 22 ianuarie, urmand ca restul pana la 20 sa ajunga la noua lor casa in decursul lui 2013.

Ca idee, Egiptul are in dotare 220 de F-16 C/D. In momentul de fata.

4 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.