Home » Aviatie militara, featured, headline

F 16 in Romania: Dobritoiu a semnat scrisoarea de intentie

26 October 2012 One Comment

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a semnat scrisoarea de intentie adresata omologului sau din Portugalia, demarand astfel oficial procesul de achizitie a celor 12 avioane F-16 vechi si uzate.

Dobritoiu a dezvaluit acest lucru la Telejurnalul TVR, dupa cum anunta jurnalistul Adelin Petrisor.

Scrisoarea de intentie este doar primul pas din procesul de achizitie, fiind asteptata, in perioada urmatoare, o renegociere a pretului. Ministrul Dobritoiu, care a anuntat un cost total de peste 670 de milioane de dolari, transformati peste noapte in euro si apoi, din nou, in dolari, a sustinut ca aceasta suma poate fi negociata “doar in jos”.

La finalul discutiilor, Romania si Portugalia vor semna un acord inter-guvernamental privind cumpararea escadrilei de F-16. Vechi si uzate, simt nevoia sa precizez.

Interesant este faptul ca, acestui cost de achizitie, i se vor adauga si alte cheltuieli. Acelasi ministru a dezvaluit ca Romania va plati 100 de milioane de dolari pentru armament, avioanele (vechi si uzate, da) venind “chele”, 40 de milioane de dolari pentru jumatate din programul de pregatire si antrenament al pilotilor si tehnicienilor, care va avea loc in SUA, si 15-20 de milioane de dolari pentru lucrari de infrastructura. Sumele sunt aproximative si pot (si vor fi) ajustate.

Merita remarcat si faptul ca cele 12 F-16 vechi si uzate vor ajunge in Romania abia “din 2015-2016”, desi platile catre Portugalia vor incepe chiar de anul viitor. Cum planul de rate este intins pe numai 5 ani, avioanele vor fi aproape platite pana cand le vom avea in dotare.

Intarzierea aceasta este data de “lucrari de operationalizare”, insa nu stim, concret, ce inseamna acest lucru, mai ales ca de modernizare nici nu poate fi vorba, dupa cum a spus tot Dobritoiu.

One Comment »

  • Sergiu said:

    Cea mai proasta decizie posibila. Oamenii astia parca nu gandesc logic..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.