Home » Aviatie militara, featured, headline

F-16 noi pentru Romania

16 September 2011 3 Comments

Telenovela achizitiei avionului multirol pentru Fortele Aeriene Romane pare ca s-a sfarsit odata cu vizita presedintelui Basescu in America. Toate informatiile, aluziile si ce mai vreti anunta ca pilotii nostri vor zbura F-16. Nu la mana a doua, ci noi-noute!

Intalnirea dintre Basescu si Obama a fost una in care discutiile s-au concentrat in planul militar. Pe langa celebrul scut anti-racheta, americanii au facut PR intens pentru F-16, care va fi pana la urma cumparat de Romania.

Acest lucru nu a fost dezvaluit de Basescu la revenirea in tara, ci de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein. Foarte sincer, yankeul a recunoscut ca “upgradarea” avioanelor de la “sh ca noi” la “noi-noute” s-a facut nu pentru ca Romania ar fi solicitat acest lucru, ci pentru ca Lockheed Martin este pe punctul de a inchide linia de productie, ceea ce ar conduce la un deranj destul de mare in State.

“Ar ajuta linia de producţie a Lockheed Martin”, a spus Gitenstein, conform agentiei Mediafax.

Americanii stiu si de ce au curtat Romania. Asa cum va anuntam cu ceva timp in urma, decizia Romaniei in privinta multirolului este asteptata de alte doua tari, Bulgaria si Croatia, care vor sa cumpere acelasi aparat pentru ca antrenamentul pilotilor lor si intretinerea avioanelor sa se faca in tara noastra, cu costuri evident mai mici.

Lucrul asta a fost recunoscut pentru prima data public, la nivel oficial, de ambasadorul SUA.

“Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (…) Declaraţia se referă la acest lucru. Aveţi piloţi foarte buni, sunt foarte buni cunoscători de limbă engleză, ceea ce ajută, dar antrenamentul costă”, a mai spus Gitenstein.

Astfel, Lockheed se poate astepta la o comanda substantiala, de 40-50 avioane F-16 noi (24 Romania, 12 Bulgaria si 6/12 Croatia) care ar garanta mentinerea liniei de productie inca 3-4 ani, perioada in care nu stii de unde sare iepurele.

De altfel, SUA ii preseaza intens pe irakieni sa cumpere si ei F-16 pentru a evita “deranjul” de la Lockheed Martin in cazul inchiderii liniei.

Ati observat ca ambasadorul SUA nici nu a pomenit ceva de vreun off-set?

Ramane de vazut acum ce vor face suedezii de la Saab, si ei aflati intr-o situatie delicata.

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.