F-16 ramane in productie si Romania se intereseaza de el

Daca aveati nelinisti in privinta viitorului avionului F-16, ei bine, n-aveti de ce. El va mai ramane in productie mult si bine, zic americanii, iar vestea care ne intereseaza este ca, cica, Romania se intereseaza de acest aparat. Nou sau la mana a doua.

Sa o luam cu inceputul. Oficialii Lockheed Martin sunt intrebati periodic despre viitorul F-16. Interesul este cu atat mai mare cu cat sunt cateva mii de locuri de munca ce depind fix de avionul asta si de durata de viata a liniei lui de fabricatie.

De fiecare data, sefii LM au raspunsul pregatit – F-16 nu va iesi din productie prea curand, oamenii vor avea de lucru etc. etc.

“Avem discutia asta de un deceniu si o vom avea si peste un deceniu”, a inceput cu explicatiile Robert Stevens, chief executive la Lockheed. “Vom avea linia de fabricatie pregatita pentru viitoarele cereri de avioane”, a mai spus el.

Situatia sta in felul urmator. In urma cu doi-trei ani, cei de la Lockheed tremurau destul de bine la gandul ca vor scoate din productie F-16. Era nevoie de comenzi ferme, destul de numeroase, pentru a mentine locurile de munca ale oamenilor.

Curios sau nu, aceste comenzi au venit. Omanul a vrut F-16, dar si recent “eliberatele” Irak si Egipt, astfel ca grijile s-au cam dus de pe fruntile sefilor LM. In momentul de fata, linia de fabricatie a F-16 are de lucru pana prin 2016, timp suficient pentru ca SUA sa “democratizeze” alte state sau, de ce nu, sa convinga europenii saraci ca un credit de miliarde de dolari pentru achizitia de avioane e fix ce le trebuie.

Joe LaMarca, purtatorul de cuvant al Lockheed, sustine ca doua state destul de cunoscute noua, Romania si Bulgaria, se cam intereseaza de sprintenul F-16. Nou sau la mana a doua, insa ideal ar fi sa fie nou.

De ce ne intereseaza asta? Pentru ca, daca LaMarca nu vorbeste ca sa isi auda propriul glas, inseamna ca intentia de a cumpara ultimele avioane la mana a treia de pe piata nu e definitiva si irevocabila in tara noastra. Pentru ca daca era, nu se mai interesau guvernantii destepti si frumosi la Lockheed cat costa kilu’ de F-16 nou sau, cel mult, folosit o data.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
GeorgeGMT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
GeorgeGMT
Guest

Ciunga sh a mai ramas sa intrebam cat costa…neverosimil de idoti putem fi cateodata…