Home » Aviatie civila, featured, headline

F-16, (si) ambulanta aeriana

25 April 2016 5 Comments

f16Multirolul F-16 si-a descoperit un nou rol, acela mai putin obisnuit de ambulanta aeriana.

Povestea care vine din Norvegia este urmatoarea. Un pacient in stare critica a ajuns la spitalul din orasul Bodo. Institutia nu avea insa un aparat ECMO, sistem de sustinere artificiala a functiilor plamanilor si inimii si fara de care pacientul ar fi pierit.

Cel mai apropiat sistem de acest tip se afla in Trondheim, la 280 de mile distanta, iar un transfer rutier ar fi insemnat o asteptare de vreo 10 ore, perioada in care pacientul risca sa moara.

S-a apelat astfel la Fortele Aeriene Regale Norvegiene, care au pus la dispozitie un avion F-16 aflat in misiune de antrenament pentru acest zbor.

Sistemul ECMO a fost “inghesuit” intr-un container cargo atasat avionului si a fost livrat de la Trondheim la Bodo in numai 25 de minute. In total, de la apelarea Fortelor Aeriene de catre medici si pana la primirea efectiva a echipamentului solicitat au trecut numai 40 de minute!

A fost insa si vorba despre o mare doza de noroc, dupa cum au recunoscut si militarii. F-urile nu pleaca de obicei in misiuni avand containerele cargo atasate si, daca apelul ar fi fost facut doar cateva minute mai tarziu, avionul ar fi decolat in misiunea de antrenament.

Totul e bine cand se termina cu bine, nu? 🙂

5 Comments »

 • Jap said:

  Dar de f-16 norvegian care a tras în turnul de control,nu spui nimic?

  • Raptor said:

   Parca era prin Olanda sau Belgia turnul pacatos si nu doar aparatele F-16 au tras in el ci cam tot ce a zburat prin zona si era in zona poligonului.

  • LanceR said:

   Vine si aia 🙂

 • Raptor said:

  Am luat 12, mai luam 12 nu se stie cand si din ce sursa sau surse si daca vede arafat stirea sigur ia si el 12 la SMURF

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.