F-16, (si) ambulanta aeriana

f16Multirolul F-16 si-a descoperit un nou rol, acela mai putin obisnuit de ambulanta aeriana.

Povestea care vine din Norvegia este urmatoarea. Un pacient in stare critica a ajuns la spitalul din orasul Bodo. Institutia nu avea insa un aparat ECMO, sistem de sustinere artificiala a functiilor plamanilor si inimii si fara de care pacientul ar fi pierit.

Cel mai apropiat sistem de acest tip se afla in Trondheim, la 280 de mile distanta, iar un transfer rutier ar fi insemnat o asteptare de vreo 10 ore, perioada in care pacientul risca sa moara.

S-a apelat astfel la Fortele Aeriene Regale Norvegiene, care au pus la dispozitie un avion F-16 aflat in misiune de antrenament pentru acest zbor.

Sistemul ECMO a fost “inghesuit” intr-un container cargo atasat avionului si a fost livrat de la Trondheim la Bodo in numai 25 de minute. In total, de la apelarea Fortelor Aeriene de catre medici si pana la primirea efectiva a echipamentului solicitat au trecut numai 40 de minute!

A fost insa si vorba despre o mare doza de noroc, dupa cum au recunoscut si militarii. F-urile nu pleaca de obicei in misiuni avand containerele cargo atasate si, daca apelul ar fi fost facut doar cateva minute mai tarziu, avionul ar fi decolat in misiunea de antrenament.

Totul e bine cand se termina cu bine, nu? 🙂

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LanceRRaptorJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Dar de f-16 norvegian care a tras ÃŪn turnul de control,nu spui nimic?

Raptor
Guest
Raptor

Parca era prin Olanda sau Belgia turnul pacatos si nu doar aparatele F-16 au tras in el ci cam tot ce a zburat prin zona si era in zona poligonului.

Raptor
Guest
Raptor

Am luat 12, mai luam 12 nu se stie cand si din ce sursa sau surse si daca vede arafat stirea sigur ia si el 12 la SMURF