F-16 vs Su-27? Da, in Zona 51!

Nu, nu glumesc si nici nu ne-am transformat in site de cancan. Un F-16 si un Su-27 au oferit o demonstratie de dogfight deasupra bazei USAF de la Groom Lake. Zona 51, asa cum este mai cunoscuta locatia.

Un blogger britaic, Phil Drake, a vizitat zona adiacenta Groom Lake, pentru ca stiti ca e interzis sa te si apropii de baza, cu atat mai mult sa ai acces in ea, si a avut norocul sa vada imagini care, sa recunoastem, nu au mai ajuns in fata publicului.

Un F-16 si un Su-27 au simulat lupte aeriene aproape jumatate de ora.

“Then the sound of jet noise caught my attention and that’s when I got my first sight of a Groom Lake Su-27 Flanker. Flying NE at around 30000 feet leaving an intermittent contrail. The time was 1500 and the sun was moving to the west as the Flanker and a F-16 gave me a private 25 minute air display. The pair seemed to perform a series of head on intercepts at descending altitudes from 30000 feet to around 20000 feet, only a mile or two to the east of me. This meant they were beautifully illuminated by the sun. After the head on intercept, the pair would break into a turning dogfight, with the Flanker using it tremendous manoeuvrability to try and get behind the F-16. I took a long series of photographs, but as the aircraft were fairly high my autofocus couldn’t cope. I had to shoot in manual mode, constantly moving the focussing ring to attempt to get some reasonable images.”

Imaginile au fost surprinse de la peste 30 de kilometri distanta, asa ca sa multumim pentru tehnica de fotografiat moderna.

Poate va intrebati ce naiba cauta Su-27 in SUA, in Zona 51. Ei bine, americanii zboara Flankerul, in mai multe variante, de vreo 20 de ani. Sunt avioane cumparate de prin Ucraina sau Belarus, teoretic de operatori privati. Ele au ajuns insa la USAF, care le-a folosit si le foloseste atat pentru a afla ce pot cu adevarat suhoaiele, dar si pentru a-si pregati pilotii.

Fotografiile acestui dogfiht, in premiera din cate stiu, au fost surprinse in noiembrie 2016, chiar in ziua alegerilor din State 🙂

8
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CezarViorel ArdeleanuLanceRBlackbirdalbert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Știe toți că acolo gringo ‘studiază’ păsari ivănești. Tot pe acolo s-au mai dezvoltat și alte proiecte F-117,22,B-2,AURORA.Eu personal ma așteptam la niște OZN-uri să fotografieze. Dar pe foamea asta sînt bune și ăstea.

Viorel Ardeleanu
Guest

Știe toți? Pă bune?😁

Cezar
Guest
Cezar

Celentano, tu esti, ma? 🙂

albert
Guest
albert
Jap
Guest
Jap

Albert,F-16 e american,credeam că zici ceva în ‘genul’ din Ziua Independenţei.

Blackbird
Guest
Blackbird

Americanii fac de mult astfel de “experimente”. Dupa caderea cortinei de fier au luat de la Moldova vreo 21 de Mig-29. Su-27 le-au achizitionat demilitarizate in 2009 din Ucraina si erau in proprietatea Pride Aircraft.

http://su-27flanker.com/2014/12/05/american-flankers/#

albert
Guest
albert

Pct.slab al unui avion poate sa fie tactica de lupta aleasa,nu neaparat tehnica in sine.Ex.Ju-87 a pornit vijelios pana i-au prins slabiciunea:la iesirea din picaj pilotul ametit sau chiar lesinat,viteza ascensionala mica si atunci era pocnit.