Home » Aviatie militara, featured, headline

F-35 in Germania? Numai ca “optiune secundara”

18 December 2017 4 Comments

Germania nu vrea F-35 decat ca “optiune secundara”, marele favorit pentru inlocuirea batranelor Panavia Tornado fiind Eurofighter Typhoon.

O spune cu subiect si predicat Ralf Brauksiepe, secretar de stat in Ministerul Apararii de la Berlin.

Acesta a reactionat dupa ce seful Fortelor Aeriene, Lt. Gen. Karl Muellner, a declarat public ca F-35 este o optiune pe care Germania o ia in considerare pentru inlocuirea flotei de Tornado.

Secretarul de stat a transmis ca, pentru Guvernul Germaniei, principala optiune este Eurofighter Typhoon, iar F-15E, F/A-18 Super Hornet si F-35 Lightning II sunt “optiuni secundare”.

Totusi, daca va merge pe optiunea Typhoon, Germania va fi una dintre putinele puteri ce nu va avea in dotare avioane de generatia V, un statut pe care nu stiu daca nemtii si-l pot permite.

Panavia Tornado va fi pensionat de germani in jurul anului 2025.

4 Comments »

 • Jap said:

  EF e superior la toate capitolele lui F35,iar cu restul F-urillor,canardurile europene au șters pe jos pe la toate exercițiile de peste ocean. Azi nemţii și francezii lucrează la proiectarea unui avion de gen. V-VI.

 • Raptor said:

  Sincer nu m-as risca sa le dau nemtilor avioane dupa cat au bociferat cu F-104 si bocifereaza in continuare cu ceva ce nu e al lor.
  Faza tare e ca germanii vor fi in coada, da – da, in coada celor cu F-35 deoarece nu s-au implicat in proiect si implicit nu au prioritate.
  Germania putere? Pe bune? Poate pe hartie sunt o mica putere, dar in realitate se iau de mana cu prietenii lor rusi la efective in stare operationala si am avut episoade de la NH90, Eurofighter, flota maritima, EF, , SH-53 pasat de la o arma la cealalta si scaderea numarului de bucati operationale (se pare ca sunt cei mai nefericiti dintre operatorii acestui model in ce priveste numarul activ) si altele nu-mi mai vin in minte.
  In ultima propozitie schimba te rog anul, nu poti face referire la viitor mentionand trecutul )2015)

  • Mig-21 LanceR said:

   Asa e, sa-i tinem pe nemti in coada si pe turci in frunte. Eu personal, as scoate turcii din ecuatie si as incerca sa-i atrag pe nemti mai degraba..

 • Adi said:

  Nemtii nu sunt interesati de domeniul militar, e plina presa germana de articole despre cat de prost stau cu intretinerea la toate echipamentele, vand tancurile Leopard 2 oricui vrea sa le cumpere si nu vor sa dea bani pe F35. EF e coproductie, e mai ieftin pentru ei si au niste obligatii asumate, o sa fabrice un numar de EF cat mai mic si gata, trag clapa NATO cu procentul din PIB pentru aparare asa cum o fac de vreo 15-20 de ani incoace si nimeni nu are ce sa le faca.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.