Home » Aviatie militara, featured, headline

F-35, poate sau nu poate?

5 July 2015 One Comment

f35F-35, mult prea scumpul avion de generatie V al NATO, este din nou in centrul unei controverse, mai multe voci, alimentate de un raport destul de ambiguu, sustinand ca nu poate sa sustina cu succes lupta aeriana maneviera la distante mici, celebrul dogfight.

Totul a plecat de la un raport publicat de site-ul War Is Boring, in care un pilot de F-35 se plangea ca avionul e “lemn” la capitolul manevrabilitate, fiind batut mar de un F-16D care mai cara si rezervoare suplimentare in timpul unui exercitiu.

Respectivul pilot sustinea ca F-35 pur si simplu nu putea vira suficient de repede pentru a incadra F-16, motiv de reala ingrijorare in perspectiva introducerii in serviciu a noului avion. A fost de ajuns pentru multi sa dea iarasi cu pietre in costisitorul F-35, proclamandu-i deja esecul.

Intr-o maniera deloc caracteristica, Joint Program Office (JPO) pentru Programul F-35 Joint Strike Fighter, a oferit publicului o serie de clarificari, care ne prezinta o imagine mai complexa decat cea din raport.

Prin urmare, aflam ca a fost vorba despre zboruri pentru “a testa calitatile lui F-35 in cadrul manevrelor de lupta la vedere”, iar F-16 a fost utilizat ca “referinta vizuala”. Inca din aceasta prima fraza observam ca a fost vorba despre un dogfight in conditii controlate, al carui scop nu era doborarea “adversarului”, ci strangerea datelor referitoare la capabilitatile noului avion.

Mergem mai departe si aflam si o parte din conditiile de desfasurare a exercitiului.

“Avionul AF-2 (F-35 care a participat la manevre) nu avea soft-ul necesar utilizarii senzorilor care i-ar fi permis sa isi vada inamicul cu mult inainte ca acesta sa stie ca este in zona. In al doilea rand, nu avea invelisul special stealth al avioanelor operationale, care le face practic invizibile pentru radar. Iar in al treilea rand, nu era echipat cu sistemele care ii permit pilotului sa tinteasca si sa traga intr-un inamic fara sa intoarca avionul pe directia tintei.”

Deci F-35 in cauza era oarecum “chel”, scopul fiind acela de a vedea cat de bun manevrier este comparativ cu un avion foarte fasnet, dar si, probabil, cat de mult pot fi imbunatatite aceste performante ale sale.

F-35 trebuie privit totusi ca o platforma oarecum revolutionara de zbor, fiind gandit pentru a prelua misiunile executate acum de o gama larga de alte avioane. Nu va fi la fel de bun manevrier ca F-16, asta e aproape sigur, insa va putea dobori F-16 chiar si in aceste conditii, beneficiind de sisteme ultramoderne de armament. Nu va fi atat de amenintator si de vizibil ca un A-10, insa va putea sa execute fara probleme misiunile CAS.

In plus, vorbim despre un avion la inceput de viata, despre care acum constructorii si pilotii invata ce poate face si cum poate fi utilizat pentru a obtine maximum de rezultate. Sa nu uitam ca F-22, avion despre care majoritatea specialistilor sunt de acord ca e cel mai bun din lume in momentul de fata, a avut si e groaza de probleme in “copilarie”.

In F-35 s-au bagat o gramada de bani si se vor mai baga in continuare, ceea ce ma face sa cred ca atunci cand va fi pe deplin operational va putea sa castige si dogfight-uri, va scapa si de problemele cu motorul sau cele cu casca.

One Comment »

  • Jap said:

    Si cu cine va putea sa castige dogfight-urii ? Cu ivanii ? Cu siguranta el e facut “pentru a trage si a uita ” si nu pentru dogfight , care sunt “specialistii” aia care au zis ca f-22 este cel mai bun din lume ?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.