Home » Aviatie militara, featured, headline

Flotilele Fortelor Aeriene Romane (re)devin Baze AerieneRomanian Air Force’s Fleets are now Airbases

5 December 2013 7 Comments

baza c turziiIncepand cu data de 1 Decembrie 2013, cele patru Flotile ale Fortelor Aeriene Romane au (re)devenit Baze Aeriene.

Personal, schimbarea asta, in fapt revenirea la denumirile de acum cativa ani, imi place. Era prea pompoasa denumirea de “Flotila” in cazul unor unitati cu doua, hai trei, escadrile operationale. Pe cand “Baza Aeriana” este asimilata mai mult locului, este mai aproape de oameni, mai placuta…

In aceste conditii, Flotila 90 Transport Aerian se transforma in Baza 90 Transport Aerian, Flotila 71 Aeriana se transforma in Baza 71 Aeriana, Flotila 86 Aeriana devine Baza 86 Aeriana iar Flotila 95 Aeriana este, evident, Baza 95 Aeriana.

Bine, nu denumirea oficiala conteaza. In primul rand, pentru mine, si cred ca si pentru multi altii, vor ramane in continuare Otopeni, Campia Turzii, Borcea/Kogalniceanu sau Bacau.

In al doilea rand, pot sa le numeasca si flote stelare sau mai stiu eu cum, important e ca oamenii aia de la Luna, Borcea, Otopeni sau Bacau sa aiba avioane si ore de zbor, sa-si poata face treaba pentru care s-au pregatit atat amar de ani.baza c turziiFrom December 1st, Romanian Air Force’s Fleets transformed, yet again, in Airbases.

So, 90th Airlift Fleet is now 90th Airlift Airbase, 86th Fleet is 86th Airbase and so on.

This change is rather curious, since are only three years since former Airbases became… you guessed, Fleets.

7 Comments »

 • Resboiu said:

  Foarte bine spus! Le pot denumi si Escadre, important este sa se zboare si sa se zboare mult pentru a se zbura foarte bine.

 • Nicky said:

  Binie , bine !
  Dar ce facem cu MK , Ghiarmata, Ianca , Tuzla , Craiova , Deveselu , Sibiu , etc, Le trecem la morti ca asa au vrut sefii tradadtori din aviatia militara si politicienii corupti la indicatiile celui mai pretios aliat NATO.

  Nicky

  • Admin said:

   MK ramane al americanilor, Tuzla e deja aeroport civil, celelalte raman in administrarea MApN. La Timisoara am impresia ca este operationala baza, exista o escadrila de elicoptere.

 • Cezar said:

  Sambata seara la Realitatea TV, de la ora 21-00, la emisiunea ‘jocuri de putere’…parca…subiectul principal de dezbatere va fi IAR 99 Soim si industria aeronautica romaneasca. Interesant este ca, din promo-ul emisiunii, se deduce ca generalii de aviatie au ajuns la concluzia ca Soimul este cam singura posibilitate reala, actuala, ca aviatorii militari romani sa zboare corespunzator (ca numar de ore) si sa se mentina la capacitatea reala de lupta si experienta de zbor, pe cat se poate, avand in vedere limitarile avionului in raport cu supersonicele. Din cate am putut intelege din acel promo, generalul care era intervievat, milita pentru reluarea productiei de avioane la Craiova si dotarea bazelor aeriene cu acest tip de avioane. Lucrul asta, daca se adevereste a fii cu adevarat de interes pentru RoAF, precum si pentru minister, ar putea da posibilitatea, chiar si teoretic, sa se ia in disctutie, din nou, varienta IAR XT. Pare mai plauzibila/de preferat o varianta XT, remotorizata, cu un radar atasat, poate chair cele pe pe Lancerele retrase definitiv, si alte imbunatatiri realizabile, nu utopice, dpdv al timpul si banilor investiti, decat sa se reia fabricarea Soimului in configuratia actuala. Orucum costurile ar fi destul de mari pentru reluarea productiei, indiferent de varianta aleasa, asa ca un eventual si poisibil, zic eu, extra efort, daca se doreste cu adevarat, se poate face. Nu stiu numarul exact de la care renteaza reproiectarea/modernizarea si constructia unui asemenea avion (XT), dara daca luom in calcul ca vom avea doar 12 F 16 TH si inca cateva MIG-uri resuscitate, cate or fi ele pana la urma…acolo unde sa va decide ca ele sa continuie sa zboare, plus faptul ca partea sudica si sud vestica(banat-ul) nu au avioane militare reactive de nicun fel in dotarea bazelor militare, si s-ar dori asta, cred ca ar putea fi luata in calcul o astfel de varianta. Eu zic ca daca tot mai vor Soimi, parca mai bine o pun de un XT. PS Pentru cine vrea sa vada promo-ul, ca sa-si faca o idee despre ce se va discuta in emisiune, puteti cauta pe realitatea.net, articolul cu material video, Soimul in picaj. Chiar sunt curios sa vad interviul complet si cu cine va avea loc dezbaterea din studio, care vor fi invitatii. Dar mai bine poftim articolul: http://www.realitatea.net/soimul-romanesc-in-picaj_1332373.html

  • Admin said:

   Din cate am inteles, s-ar milita oarecum spre continuarea programului de modernizare a lui 99 la standardul Soim.

   XT-ul, asa cum am mai scris de multe ori, e fantezie. Sigur, e bun ca subiect de discutie, de genul “am fi putut face cutare si cutare”, dar in momentul in care Romania nu vrea sa dea bani pentru a moderniza IAR-99 la standardul Soim e hazliu sa ne gandim la o reproiectare majora a avionului, remotorizare si dotare cu electronica moderna.

   As paria ca in cazul in care s-ar pune vreodata problema unui avion de antrenament se va opta pentru achizitie externa si nu pentru dezvoltarea lui 99 sau a oricarui aparat construit in Romania.

   • Cezar said:

    Ai avut dreptate…IAR XT e mort si ingropat….pamant de flori! Dar totusi exista ceva la INCAS. Las titat din articol:
    ‘Chiar dacă viitorul fabricii şi al Şoimului sunt incerte în acest moment, perspective există. La institutul de cercetări aerospaţiale se lucrează în prezent la un proiect de îmbunătăţire a versiunii actuale. Noul Şoim, o aeronavă cu totul nouă, care se află deja pe planşele cercetătorilor şi proiectanţilor, va fi rebotezat în IAR-DT/New Generation.

    Director general I.N.C.A.S.: “…includem o nouă generaţie de radare şi inclusiv o upgradare esenţială pentru toată partea de avionica până la schimbarea radicală a alor sisteme şi subsisteme componenete ale aeronavei… care să satisfacă cerinţele unei perioade probabil peste cinci ani de zile de a intra în serviciu”.

    Viitorul aparat va avea capabilităţi de avion şcoală, în plan secund. Principalul obiectiv al proiectanţilor este să transforme Şoimul într-o aeronavă de poliţie aeriană, cu armament specific, care să asigure graniţa de Est a blocului Nord-Atlantic.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/reporterii-realitatii-soimul-romanesc-in-picaj_1334713.html#ixzz2mtIRafiY
    Follow us: @realitatea on Twitter’

    Ps Poate nu se va face niciodata intrarea lui in serviciu, poate nu se va pune in practica…dar important e ca cineva acolo la INCAS inca mai vrea sa faca treaba, poate chiar intr-o oarecare masura va si reusi sa scoata un produs decent! 🙂 Ce sa fac…sunt un optimist incurabil…

    • Admin said:

     Cu tot respectul pentru cei de la INCAS, cred doar ca se baga in seama. Am vazut reportajul, am auzit ce-a spus directorul de acolo, dar nu pot crede ca e ceva serios. Repet, cu tot respectul pentru ei, o redesenare a lui 99 poate face multa lume. Adica ii marim putin nasul ca sa incapa un radar, ranforsam aripile, bagam 2-3 display-uri in cockpit etc.

     Dar hai sa ne intrebam despre ce rada vorbim, de unde il cumparam, cat costa, cum il implementam, ce avionica folosim ca sa fie compatibil totul, ce sisteme electronice, ce motoare, cum le integram, unde le producem, cat costa? Si tot asa. As pune pariu ca, per total, iese macar la fel de scump ca un avion luat de la zero si mult prea scump pentru bugetul MApN.

     Hai ne uitam la cehi, au L-159 ALCA de atatia ani si abia au gasit o portita de a-l vinde in “eliberatul” Irak. Si nu poti spune ca al lor e un avion prost sau ca Soimul facut la Craiova cu tehnologie de acum 40 de ani e mai bun. Hai sa ne uitam ca englezii dau Hawk-ul la pachet cu Eurofughter ca sa-i mai poata gasi clienti.

     O chestie e sigura, avion bun si ieftin nu exista. Ori e ieftin, ori e bun. Iar clientii sunt tot mai putini in conditiile unei lupte de-a dreptul salbatica pe piata.

     Restul sunt iluzii vandute periodic. Ce, directorul INCAS n-o vrea si el sa-si pastreze postul?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.