Fortele Aeriene Romane la Thracian Star 2014

thracian starVa scriam, in urma cu ceva luni, ca pilotii Bazei 86 Aeriene au participat la exercitiul “Thracian Star 2014”, alaturi de cei din Bulgaria, Statele Unite si Grecia.

Pana acum nu am avut detalii cu privire la participarea romaneasca la acest exercitiu, insa am gasit ceva destul de interesant in editia din luna august a revistei Air Forces Monthly.

Este vorba despre o declaratie a locotenent-comandorului Vlad-Cristian Cretu (il salutam cu respect, ca si pe toti colegii sai), cel care a fost ofiterul de legatura din partea romana la acest exercitiu. Iata ce spune acesta:

“MiG-urile Bazei 86 au participat la misiuni DCA (defensive counter air), OCA (offensive counter air) si TI (tactical interception), avand oportunitatea de a intalni o varietate mare de amenintari aeriene. Experienta acumulata in aceste exercitii este, practic, nepretuita. Sunt multe lectii de invatat si multe tactici de testat intr-un mediu de razboi aerian cu adevarat diferit, unde, chiar si astazi, MiG-ul 21 LanceR poate demonstra ca este un avion valoros daca se afla in mainile potrivite.”

Desi la prima vedere nu spune multe, lt.-cdor. Cretu spune totusi destule lucruri interesante. In primul rand, aflam la ce tipuri de misiuni au participat avioanele romanesti, singurele pe care le-au “ratat” fiind BFM (basic fighter manoeuvres), practic luptele aeriene. Aici ar fi o discutie, daca a fost decizia noastra sau a celor care au condus exercitiul, daca a fost o decizie luata pentru ca MiG-ul 21 romanesc ar fi limitat in evolutii pentru a nu suprasolicita structura, dar nu una atat de importanta.

Oricum, in ceea ce priveste lupta aeriana, LanceR-ul nostru ar fi avut un mare dezavantaj in fata mult mai agilelor MiG-29 bulgaresti si F-16 americane, chiar daca pilotii nostri sunt, poate, mai talentati ca ai lor. Pana la urma, maiestria pilotului poate face diferenta pana la un anumit punct, iar asta se vede mai ales in situatia in care doi piloti zboara acelasi tip de avion

In ceea ce priveste misiunile la care au participat, avand experienta anilor trecuti, cred ca putem presupune fara a gresi prea mult ca pilotii nostri au fost din nou la inaltime.

Pe masura ce vor mai aparea reactiicu privire la participarea romaneasca, vom reveni cu detalii suplimentare.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Robert IonutJapCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Pai pe bulgari cred ca-i faceau ai nostri si la SU 25 VS IAR 93…daca mai aveam in folosinta! 🙂 Dacca se chinuiau putin…poate si cu IAR 99! 🙂

Jap
Guest
Jap

Mai pe romîneste: violatorul de serviciu.

Robert Ionut
Guest
Robert Ionut

De ce tot timpul trebuie sa fii carcotasi? :)))) Lancer doboara mig29 al bulgarilor inainte sa il vada. Orice ai zice noi suntem capabili sa ridicam mai multe avioane ca bulgarii, si cred ca si decat ucrainienii. Si la numar, si mai multe decat ungurii, dar la ei nu se puna ca nu pot iesi cu ele din tara fara aprobare, cauza leasing.