Franta a retras din serviciu avioanele Mirage 2000N

Foto: Armee de l’air

Franta a retras oficial din serviciu avioanele Mirage 2000N, “coloana vertebrala” a fortei de descurajare nucleara.

Armee de l’air a organizat o ceremonie pentru a marca retragerea din serviciu a avioanelor pe Baza Aeriana 125 Istres-Le Tubé.

Mirage 2000N a fost dezvoltat din familia Mirage 2000 ca vector aerian purtator de rachete nucleare in a doua jumatate a anil ’80.

De atunci si pana in prezent avioanele au reprezentat principala forta de descurajare nucleara avand sub aripi rachetele Aerospatiale Air-Sol Moyenne Portee (ASMP).

Rolul aparatelor Mirage 2000N va fi luat in cadrul Armee de l’air de avioanele Dassault Rafale B.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • 1.Arma nucleara este principala strategie defensiva a Frantei. Aceasta este parte a Force a frappe / abilitatii de descurajare militara directa. Astfel, arma nucleara este “ultime avertissement ” sau acea garantie ca orice invadator al Europei de Vest va putea inainta sau obtine castiguri tactice doar pana la un anumit punct dincolo de care nu poate trece (asadar nu poate obtine “vicoria finala”). De remarcat ca aceasta strategie oficiala vorbeste de Europa Apuseana si nu doar de Franta.

   2.In afara de asta, arma nucleara asigura Frantei suveranitatea la care tine atat de mult si care in cazul acestei tari nu e chiar o vorba in vant (dovada numeroasele cazuri in care ei se incapataneaza sa fie Gica-Contra). In mod oficial arma nucleara reduce dependent defensive fata de Nato. Tot in mod oficial, arma nucleara asigura o politica externa suverana (sau altfel spus, nu pot fi stransi cu usa de celelalte mari puteri militare – vezi SUA si Rusia) , lucru evident in cazul conflictelor din Orientul Mijlociu unde SUA si URSS (la acel moment) puteau dicta deznodamantul unui conflict catre Istrael, Anglia dar nu au reusit sa faca asta in cazul Frantei.

   In alta ordine de idei, Franta e a 3-a putere nucleara a lumii. Are capabilitatea de a proiecta la distanta aceasta putere fiind una din cele 2 state cu portavion nuclear + avion capabil de lovitura nucleara. Are (discutabil) cele ma moderne, performante si sigur cele mai scumpe submarine strategice si cea mai moderna racheta pentru ele (M51 mai grea, capacitate mai mare si raza mai lunga fata de mult discutata si problematica Sarmat).

   Drept urmare eu unul cred ca nu se cade sa fim superficiali cand discutam despre asta.

   On topic – F3-urile sunt livrate de vreo 10 ani, deci era asteptata aceasta schimbare. Un nou rol pentru omnirol 🙂