Franta ataca in Mali cu Mirage 2000D si Gazelle. Rafale, in stand-by

Handout of French military preparing a Mirage 2000D fighter plane in N'DjamenaDornica sa arate ca este inca macar o putere regionala, Franta a demarat Operation Serval, care se traduce prin implicarea in conflictul intern din Mali. Pana acum, Fortele Aeriene (Armee de l’Air) s-au bazat pe lovituri date din Mirage 2000D iar fortele speciale franceze au folosit elicoptere de atac Gazelle.

Sunt insa semne ca “vedeta” Rafale se pregateste sa intre in scena, mai ales in contextul in care “omnirolul” este promovat intens pe diverse piete, pentru a atrage contracte de export.

Atacul din Mali a fost deschis de elicopterele Gazelle apartinand 4ème Régiment d’Hélicoptères des Forces spéciales (RHFS), acestea lovind un grup de vehicule ale rebelilor, jihadistilor sau ce-or mai fi baietii rai din Africa.

Apoi au intrat in scena avioanele Mirage, care au lovit, pe timpul noptii, tinte din nordul tarii. Inca nu se stie ce. Remarcabil este ca Franta a pierdut un pilot de Gazelle, acesta fiind impuscat mortal de jihadisti in timpul raidului. Se spune si ca elicopterul s-a prabusit, insa nu e nimic confirmat pana acum si nici poze cu epava nu avem.

Armee de l’Air a trimis pe baza aeriana N’Djamena, din Ciad, o mica forta aeriana. Astfel, avem pe taram african doua bucati Mirage F1 CR, sase avioane Mirage 2000D, trei “cisterne” C-135, un C-130 Hercules si un C-160 Transall. Cum spuneam, un numar neprecizat de Rafale se afla in alerta, fiind gata sa ia drumul Ciadului oricand va fi nevoie (si va fi), iar elicoptere de atac Tigre sunt pe drum spre Burkina Faso.

Si ca totul sa fie si mai frumos, SUA au trimis in Ouagadougou niste drone U-28A pe care le utilizeaza pentru misiuni de supraveghere a teritoriului ocupat de rebeli. Inca nu e clar daca francezii sau guvernantii din Mali au cerut ajutorul americanilor sau daca “jandarmul planetar” a simtit pur si simplu nevoia de a se implica, insa la un nivel low-cost.

2
Leave a Reply

avatar
0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of