Home » Aviatie militara, featured, headline

Gripen sau F-16? Romania reia procesul de achizitie!

7 December 2011 2 Comments

Romania va relua, incepand cu 2012, procesul de achizitie al avionului multirol, aparat vital Fortelor Aeriene in conditiile in care LanceR-ul se pregateste de binemeritata retragere.

Recent, comisiile parlamentare de aparare au aprobat bugetul MApN pentru 2012, acesta fiind mai mare decat cel din 2011. Banii in plus s-ar putea duce si pe aparatul multirol pe care pilotii romani il asteapta de un deceniu.

Secretarul de stat în MApN, Vasile Ozunu, a anuntat ca noul buget va permite “îndeplinirea principalelor obiective pe care armata le are”.

Intre aceste obiective sta, la loc de cinste, modernizarea aviatiei militare. Astfel, de la anul se va relua procesul de achizitie stopat in 2010 din cauza lipsei banillor.

“Va continua modernizarea armatei, astfel încât aceasta să devină modernă, flexibilă, sustenabilă, în măsură să execute misiuni. Se va iniţia procesul de achiziţionare a unui avion multirol care să satisfacă cerinţele MApN şi se vor continua procesele de înzestrare”, a precizat Ozunu.

In cursa pentru inzestrarea Fortelor Aeriene Romane cu un aparat multirol se afla suedezii de la Saab, care ofera aparatul Gripen, si americanii de la lockheed Martin, care ne-ar vinde F-16.

Inca nu este clar cum se va desfasura procesul de achizitie, daca el va fi reluat din faza in care a fost suspendat, daca va incepe de la 0 cu o noua cerere de oferte sau daca se va negocia direct cu companiile si guvernele implicate.

Este insa de notorietate “afinitatea” politicienilor aflati la putere pentru SUA, asa ca nu ar mira pe nimeni daca procesul de achizitie va insemna o discutie de principiu cu Lockheed Martin, urmata de cumpararea de F-16.

In orice caz, vestea buna este ca, in conditii normale, pilotii nostri ar trebui sa zboare in urmatorii ani pe avioane noi si moderne!

2 Comments »

  • ice said:

    mai bine le am face grecilor o oferta, au destule avioane de lupta, la ce foame de bani au ….imprumutam vreo 2 escadrile grecesti vreo 20 ani si s au scos din criza si noi cu ceva aparare aeriana…mi se pare ceva mai buna idee in timpurile astea….

  • Fane said:

    Sa fim seriosi cu f 16 grecesti. N-ar fi tot sh?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.