Gripenul elvetian, mai ieftin ca ala suedez. Apropo de pretul mutirolului

Avioanele Saab Gripen E ce vor fi livrate Elvetiei vor fi mai ieftine decat aparatele de acelasi tip care vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Suedeze, tara care produce multirolul.

Situatia aceasta destul de neobisnuita apare pentru ca elvetienii au stiut sa negocieze contractul pentru 22 de avioane, dar si pentru ca sudezii sunt presati de criza economica ce i-a atins si pe ei, astfel ca fara contracte de export pentru Gripen multe, multe, multe locuri de munca din indistria de aparare ar fi in pericol.

In discutia bilaterala dintre Elvetia si Suedia, nordicii au acceptat un pret fix per aparat si, de asemenea, au acceptat sa nu includa in acest pret costurile de dezvoltare a Gripenului E/F, care vor fi suportate exclusiv de constructor si statul suedez.

In aceste conditii s-a ajuns la un pret de aproximativ 83 de milioane de euro pentru un Gripen E elvetian, in timp ce avioanele similare ce vor fi produse pentru Suedian vor costa intre 95 si 110 milioane de euro.

Nordicii sunt gata sa faca acest efort financiar iar in aceasta saptamana este de asteptat ca parlamentul suedez sa aprobe planul de achizitie a 60 de aparate Gripen E/F.

Oficialii de la Stockholm sunt siguri ca tara lor va avea numai de castigat pe termen mediu si lung in urma vanzarii de avioane catre Elvetia, deci sunt gata sa acopere costurile suplimentare.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gripen E/F a trecut de Parlamentul Suedieimk.I Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
mk.I
Guest
mk.I

pai miracolul pretului mic ofertat pentru Gripen a fost descoperit inca de acum 20 de ani de fabricantii de imprimante. Vinzi imprimanta cu pret de productie de 400 de lei cu 200 de lei si cartuse pentru 100 de pagini si cartusele cu pret de productie de 50 de lei le vinzi cu 199 de lei. Oricum o dai, fraierul de client plateste de se usuca. Doar ca cine are bani isi cumpara imprimanta de 1000 lei cu cartuse care se pot umple cu cerneala cumparata la jumatate de litru. Cam asa e si cu avioanele astea..cumparati ieftin acum ca… Read more »