Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured, headline

Guvernul a aprobat achizitionarea avioanelor F-16 la mana a treia

19 June 2013 One Comment

f16 mig 21Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, achizitia a 12 avioane F-16 la mana a treia din Portugalia.

Anterior, ministrul Apararii, Mircea Dusa, anuntase ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015, costul programului fiind de 628 de milioane de euro.

“Am incheiat discutiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmeaza ca maine (miercuri – n.red.), in sedinta de guvern, sa supun aprobarii proiectul de lege privind realizarea acestei achizitii. Am obtinut toate avizele, si de la CSAT, si de la comisiile reunite de la Parlament si memorandumul a fost aprobat.

Pentru ca este o investitie foarte serioasa si o capabilitate de importanta deosebita, chiar daca legea nu solicita acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului si aprobarea prin lege a acestei achizitii, care va fi foarte transparenta. Voi pune la dispozitie toate actele, incepand de la preturi, la graficele de livrare, la inarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie sa le realizeze aviatia de vanatoare, dar si pentru Politia Aeriana, astfel incat pana in 2017, cand expira resursa de zbor la MIG-uri, sa aveam aceasta capabilitate militara realizata”, a spus, marti, Mircea Dusa.

In aceste conditii, sunt sanse foarte mari ca peste patru ani Romania sa mai aiba in dotare doar o singura escadrila de avioane supersonice, dupa ce si ultimele MiG-uri 21 vor fi retrase din serviciu.

Aceste F-16 la mana a treia (ele au fost cumparate de portughezi la mana a doua, din SUA, in urma cu aproape doua decenii) vor asigura doar misiunile de Politie Aeriana, Fortele Aeriene Romane fiind reduse la statutul de unitate de circulatie si de carausi.

One Comment »

  • mugur said:

    Pacat ca nu se ia in considerare exemplul Ungariei si Cehiei pentru Gripen.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.