IAR Brasov nu prea vrea sa produca elicoptere Super Puma

puma mk2IAR Brasov a primit din partea Airbus Helicopters propunerea de a deschide o linie de productie pentru elicopterele Super Puma, insa compania noastra da semne ca n-ar prea vrea.

Doar asa se poate explica recenta decizie a Adunarii Generale a Actionarilor:

“Se amână luarea unei decizii privind punctul 1 de pe ordinea de zi a şedinţei AGEA SC IAR SA din data de 2 iunie 2014, şi anume ‘Analizarea şi luarea unor decizii pe marginea solicitării Airbus Helicopters privitor la implicarea SC IAR SA în proiectul de deschidere a unei linii de fabricaţie elicoptere de tip SuperPuma MK1 în România’, urmând ca acest subiect să facă obiectul unei adunări generale a acţionarilor ulterioare”, se arată într-un raport al companiei, potrivit Curierul National.

Deci oamenii de la Airbus vin cu o propunere care te implica pe tine, producator de elicoptere fara prea multe comenzi, si o linie de productie. Si tu ce faci? Amani luarea unei decizii? In speranta ca ce, ca aia de la Airbus isi vor da seama de tampenia facuta si se vor duce cu propunerea intr-o tara care are autostrazi? Asa cum e, de exemplu, Ungaria?

In continuarea raportului se mai spune: “Conducerea executivă şi administrativă a SC IAR SA se va asigura, fără a se limita însă la acest aspect, că în cadrul proiectului ce va fi implementat în România, elementele componente ale elicopterului de tip SuperPuma MK1 vor fi fabricate de către SC IAR SA”, potrivit sursei citate.

Adica AGA amana o decizie, dar mandateaza conducerea executiva sa continue discutiile cu Airbus Helicopters. De parca IAR-ului i-ar lipsi discutiile, nu comenzile!

Sigur, nu stim prea multe despre propunerea celor de la Airbus, daca e avantajoasa sau nu pentru noi si alte asemenea “detalii”. Dar specialistii IAR, daca exista asa ceva, o puteau analiza de 100 de ori pana acum, puteau informa actionarii si se putea lua o decizie in consecinta. Adica fie se aproba si se dadea drumul la treaba, fie se transmitea Airbus ca oferta e dezavantajoasa pentru IAR din motivele cutare si se solicita renegocierea.

Dar nu. La noi se amana luarea deciziilor, ca si cum pe langa Airbus Helicopters ca si cand Agusta, Bell si Sihorsky ar sta la coada sa fabrice elicoptere la Brasov.

Pai nu cumva oamenii aia isi merita soarta?

19
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Popa LiviuprimaveveritacristianLanceRArhanghelul Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
enzo
Guest

Totul depinde de oferta.
Este posibil sa fie vorba doar de ansamblare – adica folosirea fortei de munca eftine eftine. Caz in care nu s-ar prea merita.
Daca ar fi insa vorba de productie de componente si ansamblare acolo atunci… da! ar fi ceva.

enzo
Guest

Cum ziceam… Nu stim amanuntele contractului. Eu mi-am dat cu parerea ganndindu-ma la restul fabricilor de prin Ro unde majoritatea muncitorilor sun platiti foarte prost.
Imi vine greu sa cred ca la Brasov s-ar dori ansamblarea finala a aparatelor respective.

red
Guest
red

Asamblarea aduce bani, producţia mai puţin, pt asamblare nu ai nevoie de utilaje..

virgil
Guest
virgil

Atata timp cat in fruntea IAR este unul ca dl.Banea, despre care se spune ca dupa revolutie l-au trimis la Bacau sa nu-l linseze oamenii din fabrica, nu cred ca se va face treaba buna acolo. Interesant e cum se schimba guvernarile, si cu toate ca e evident ca fabrica nu e gestionata corect, se continua cu acelasi sef acceptandu-se decaderea ei. De ani buni fabrica ia bani de la buget sa nu dea faliment, fiind declarata obiectiv strategic dar cand e lasata pe mana unor indivizi cu competenta indoielnica nu mai conteaza importanta ei.

Robert Ionut
Guest
Robert Ionut

Decizia a fost una corecta, daca puneam botu din prima ca prostii, cine stie ce scria acolo, poate scria ca trebuie sa le punem surubele si atat. Trebuie sa negociem pentru ca acest elicopter sa fie construit cat mai mult aici…

Cezar
Guest
Cezar

Haideti sa nu ne grabim ca fata mare la maritat cu fel de fel de concluzii pripite. Indiferent ce decizie vor lua, ca sunt inteligenti sau doar cretini in clasicul stil politruc romanesc, vom trai si vom vedea efectele acestei decizii. Ca vom pierde sau vom castiga contractul, vom putea vedea si peste 3 luni. Nu vor da aia bir cu fugitii pentru ca au amanat astia decizia pe moment. In cel mai rau caz vor pune putina presiune pe francezi la negocieri ca sa imbunatateasca aia oferta. Interesant este faptul ca decizia vine in preajma vizitelor la nivel inalt… Read more »

Arhanghelul
Guest
Arhanghelul

Adica sa desfinteze/misoreze IAR Ghimbav … si muncitorii … ei calificati sa treaca treptat la firma Vadstena SRL … si asa ne vom mandri cu elicoptere amsamblate in Romania cu mana de lucru ieftina si cu piese si subansamble venite din tertze tari … auziti … structura (caroseria) … vine din Turcia (tara non-UE, doar partener UE) … puschea pe limba … au fugit toti laminori, sudori, frezori si strungari … din Romanica …

Este clar de ce nu se inteleg … in AGA …

http://www.rumaniamilitary.ro/airbus-helicopters-zboruri-de-testare-cu-ec725-inarmat#comments

cristian
Guest
cristian

Indiferent de detaliile contractului, AGA trebuia sa ia o decizie clara. Dar a preferat sa pertracteze, ca Maniu…Evident ca genul asta de comportament face rau intreprinderii.

primaveverita
Guest
primaveverita

draga jurnalistule puteai sa te semnezi cine esti popescu sau vasile. Ei vin doar pentru forta de munca ieftina . Apropo de ce nu sapi sa vezi de ce o fabrica de elicoptere!!! face doar service. am ajuns sa lucram pentru unu si altu nu pentru noi pesalarii de 2 lei. acolo ar fi trebuit sa cauti de sintem in cac a de atita timp dar tu dai vina pe administratie . vezi doar aisbergul la virf….

Popa Liviu
Guest
Popa Liviu

Nu oamenii care isi mananca acolo amarul is de vina ! Ci BABUINII care is la conducerea firmei AGA ala ! Basbuzucii de la BUCURESTI care se fac ca nu vad si alte alea !Sa fi fost pe vremea comunismului … Ar fi batut cu pumnul in masa si ar fi racnit la ei primul secretar , i-ar fi amenintat cu ,,TOVARSU ” si ar fi facut aia ar fi copiat nu SUPER PUMA ar fi copiat COBRA , APASHE , COMANCHE americane daca ar fi zibierat nitel ala de la PC la ei ! Asa isi mananca singuri propriul… Read more »