Inca 20 de F-16 second pentru Romania?

Romania ar urma sa mai cumpere in anii ce vin inca 20 de avioane F-16 second hand, urmand a ajunge la un total de 32 de asemenea aparate de zbor. O spune, pare-se, chiar ministrul Apararii.

In regula, inainte sa spun daca mi se pare bine sau nu, va dau declaratia ca sa stim despre ce discutam aici.

“A doua escadrila de avioane F-16, apararea antiaeriana, TBT-urile 8X8, achizitionarea sa o grabim. Achizitionarea a cel putin 20 de avioane avem in plan in acest moment, cu intentia noastra de a face revitalizarea acestor aparate. Inca nu avem solutia, nu stim de unde vin aceste aparate, sa le facem cat se poate in Romania. Tot avioane F-16, de acelasi tip”, a declarat ministrul Apararii.

Deci, intrebat despre prioritatile MApN in privinta achizitiei, Les spune de a doua escadrila de F-uri. Merge mai departe si zice ca Romania mai vrea cel putin inca 20 de F-uri. Hmmmm.

Inca 20 de avioane nu prea are sens in momentul in care o escadrila din cadrul Fortelor Aeriene are 12 avioane in componenta. Am avea, in ideea in care se cumpara 20, doua escadrile si doua treimi.

Ar putea avea sens in doua situatii. Daca vorbim despre o escadrila de 16 avioane, cu 12 zburabile si 4 in rezerva. Sau daca ai nostri decidenti au aflat si ei in sfarsit ca mentenanta F-ului nu e ca la 21 si ca e nevoie de multi bani. Iar 8 avioane ar fi luate doar pentru canibalizare.

Hai sa depasim putin momentul si sa vorbim despre avioane. Daca pana acum ministerul ne-a transmis ca au gasit avioanele la AMARG, Les ne spune ca nu. Macar partile sunt de acord ca vor tot A/B-uri second hand, Doamne-fereste! de ceva nou, cu offset. Ma rog.

20 de avioane, asadar. Contrar poate a ceea ce am scris pana acum, vestea este excelenta. Ma temeam ca se vor opri la doua escadrile si punct. Doua escadrile si trei sferturi e mai bine. Si daca tot vor fi cel putin 20, de ce nu 24? Adica trei escadrile. Sau de ce nu chiar 36, daca tot vrem sa integram Aerostarul in procesul de mentenanta si de modernizare?

Carcotasul din mine asteapta totusi semnarea unui prim contract pentru ca presimt ca va fi mai scump ca primul. Am asa un feeling.

17
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
CezarMig-21 LanceRRaptorCristianLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johann
Guest
Johann

Nu putem sa nu remarcam disponibilitatea celor din vest de a vinde tot ce au stocat prin curte, bine ca au gasit cumparatorul care sa dea un pret bun pe ele…

Cristian
Guest
Cristian

Adica fraierul, nu ?

LaCuscaPSD
Guest
LaCuscaPSD

La mana a 2/3 dar la pret de nou ,nu??,

Johann
Guest
Johann

Normal!

Jap
Guest
Jap

Zilele ăstea trebuie să vină ultimele 3F-16 din portugalia,ălea din ‘cimitirul vesel’. Dacă luăm 20,vom avea 2 escadrile de cîte 16 și scăpăm de nr magic 12. Vom avea 16 bucați pe escadrilă ca polaci. Trăiască ‘cimitirul vesel’ și țara’n care n-am născut.

Raptor
Guest
Raptor

Daca a spus 2 escadrile, deduc ca fiecare va avea cate 16 aparate si de aici ori ai 12 cu 4 de rezerva, ori 12 cu 4 trainere.

Jap
Guest
Jap

16+16=32 Două escadrile,fiecare avînd 16F-16.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Deci 2 escadrile de cate 16 F-16 + o escadrila de 16 Mig-21 vor fi probabil… Adica un total de 48 fightere, numarul magic impus de NATO

Cezar
Guest
Cezar

Nu pot sa nu remarc ca si ministrul asta e certat rau de tot cu biata limba romana. Nu stiu ce sa mai zic, probabil ii aleg pe spranceana, criteriul asta fiind determinant si eliminatoriu! 🙂