Home » Aviatie militara, featured, headline

Inca 20 de F-16 second pentru Romania?

14 March 2017 17 Comments

Romania ar urma sa mai cumpere in anii ce vin inca 20 de avioane F-16 second hand, urmand a ajunge la un total de 32 de asemenea aparate de zbor. O spune, pare-se, chiar ministrul Apararii.

In regula, inainte sa spun daca mi se pare bine sau nu, va dau declaratia ca sa stim despre ce discutam aici.

“A doua escadrila de avioane F-16, apararea antiaeriana, TBT-urile 8X8, achizitionarea sa o grabim. Achizitionarea a cel putin 20 de avioane avem in plan in acest moment, cu intentia noastra de a face revitalizarea acestor aparate. Inca nu avem solutia, nu stim de unde vin aceste aparate, sa le facem cat se poate in Romania. Tot avioane F-16, de acelasi tip”, a declarat ministrul Apararii.

Deci, intrebat despre prioritatile MApN in privinta achizitiei, Les spune de a doua escadrila de F-uri. Merge mai departe si zice ca Romania mai vrea cel putin inca 20 de F-uri. Hmmmm.

Inca 20 de avioane nu prea are sens in momentul in care o escadrila din cadrul Fortelor Aeriene are 12 avioane in componenta. Am avea, in ideea in care se cumpara 20, doua escadrile si doua treimi.

Ar putea avea sens in doua situatii. Daca vorbim despre o escadrila de 16 avioane, cu 12 zburabile si 4 in rezerva. Sau daca ai nostri decidenti au aflat si ei in sfarsit ca mentenanta F-ului nu e ca la 21 si ca e nevoie de multi bani. Iar 8 avioane ar fi luate doar pentru canibalizare.

Hai sa depasim putin momentul si sa vorbim despre avioane. Daca pana acum ministerul ne-a transmis ca au gasit avioanele la AMARG, Les ne spune ca nu. Macar partile sunt de acord ca vor tot A/B-uri second hand, Doamne-fereste! de ceva nou, cu offset. Ma rog.

20 de avioane, asadar. Contrar poate a ceea ce am scris pana acum, vestea este excelenta. Ma temeam ca se vor opri la doua escadrile si punct. Doua escadrile si trei sferturi e mai bine. Si daca tot vor fi cel putin 20, de ce nu 24? Adica trei escadrile. Sau de ce nu chiar 36, daca tot vrem sa integram Aerostarul in procesul de mentenanta si de modernizare?

Carcotasul din mine asteapta totusi semnarea unui prim contract pentru ca presimt ca va fi mai scump ca primul. Am asa un feeling.

17 Comments »

 • Johann said:

  Nu putem sa nu remarcam disponibilitatea celor din vest de a vinde tot ce au stocat prin curte, bine ca au gasit cumparatorul care sa dea un pret bun pe ele…

 • LaCuscaPSD said:

  La mana a 2/3 dar la pret de nou ,nu??,

 • Jap said:

  Zilele ăstea trebuie să vină ultimele 3F-16 din portugalia,ălea din ‘cimitirul vesel’. Dacă luăm 20,vom avea 2 escadrile de cîte 16 și scăpăm de nr magic 12. Vom avea 16 bucați pe escadrilă ca polaci. Trăiască ‘cimitirul vesel’ și țara’n care n-am născut.

 • Raptor said:

  Daca a spus 2 escadrile, deduc ca fiecare va avea cate 16 aparate si de aici ori ai 12 cu 4 de rezerva, ori 12 cu 4 trainere.

  • LanceR said:

   A spus a doua escadrila. De unde rezulta ca una exista deja. Si daca una exista deja, vorbim de 12 avioane per escadrila.

 • Jap said:

  16+16=32 Două escadrile,fiecare avînd 16F-16.

 • Mig-21 LanceR said:

  Deci 2 escadrile de cate 16 F-16 + o escadrila de 16 Mig-21 vor fi probabil… Adica un total de 48 fightere, numarul magic impus de NATO

  • LanceR said:

   21 o sa iasa din scena si ma tem ca destul de repede.

   • Mig-21 LanceR said:

    Mai devreme de 5 ani?

    • LanceR said:

     Cinci ani e o perioada foarte mica. In 5 ani, cu putin noroc, am putea avea doua escadrile de F-16 in dotare, poate chiar si operationale. Dar in cel mult 10 ani 21 o sa fie istorie. Sa speram ca pana atunci o sa avem macar alea doua escadrile de F-uri.

   • Raptor said:

    Macar sa pastreze unul in stare de zbor o perioada mai lunga pentru shouri aeriene, Ziua Nationala.
    De ce nu ne-am mandri cu Mig-21 daca l-am folosit jumatate de secol?

    • Mig-21 LanceR said:

     Pentru ca IAR-93…

    • LanceR said:

     As spune ca e imposibil. Poate doar sa vanda unul-doua in stare de zbor si sa le cumpere cineva care sa le zboare la airshow-uri demilitarizate. Dar ma tem ca ar fi prea scump.

 • Cezar said:

  Nu pot sa nu remarc ca si ministrul asta e certat rau de tot cu biata limba romana. Nu stiu ce sa mai zic, probabil ii aleg pe spranceana, criteriul asta fiind determinant si eliminatoriu! 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.