India a semnat (in sfarsit) pentru Rafale

rafaleDe-acum e oficial, India va cumpara avioane de lupta Dassault Rafale. Contractul a fost semnat vineri si e destul de interesant, in detaliile anuntate presei.

Asadar, avem un contract prin care indienii vor pune mana pe 36 de avioane Rafale, armament, simulatoare, piese de schimb si mentenanta. Plus o chestie care se numeste Performance Based Logistics support si care inseamna ca francezii se vor ocupa de intretinerea avioanelor timp de cinci ani.

Cat costa toata distractia, va intrebati? “Doar” 7,87 miliarde de euro.

Stiu, la prima vedere pare scump, dar se spune ca acordul de offset obliga Franta la investitii de 50% din valoarea contractului. Fara cote. Asta inseamna investitii de aproape 4 miliarde de euro! Parca suna bine-bine, nu?

Adica dai aproape 8 miliarde pe 36 de avioane, 3 escadrile sa zicem, primesti un aparat de generatia 4++ echipat cu cele mai moderne sisteme si arme, iti iei juma de bani inapoi prin investitii in economie, ceea ce e mai bine decat daca ti-ai lua banii cash, si folosesti avioanele 5 ani fara sa sari cu banu’ prea tare.

Singura mare victorie a francezilor din acest contract mi se pare transferul tehnologic, care va fi de numai 6%. Practic, mai nimic.

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CezarLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Ai uitat să spui că avioanele vor fi fabricate în Franța,iară transferul tehnologic va fi m-ai mare de 6 %, pe undeva la 30%. Asta oricum nu m-ai contează că tot ţeapă și-au luat. Acum 3 săptâmîni chinezii au defilat prin Tibet cu J-20,unde piloții chinezi le-au arătat degetul mijlociu de la ambele mîini și picioare indienilor. O săși mai ia o țeapă de la ivani cu pak faul și de la gringo cu f-16 dacă pun botul,poate ne ducem și noi cu 99 să ne iasă de o bere.

Jap
Guest
Jap

Parcă fanteziile erau cu Su-35. Dă și tu un link unde zice că transferul e de 6%.

Jap
Guest
Jap

Dă și tu un link unde zice că transferul e de 6 %.