Home » Aviatie militara, featured, headline

India a semnat (in sfarsit) pentru Rafale

26 September 2016 6 Comments

rafaleDe-acum e oficial, India va cumpara avioane de lupta Dassault Rafale. Contractul a fost semnat vineri si e destul de interesant, in detaliile anuntate presei.

Asadar, avem un contract prin care indienii vor pune mana pe 36 de avioane Rafale, armament, simulatoare, piese de schimb si mentenanta. Plus o chestie care se numeste Performance Based Logistics support si care inseamna ca francezii se vor ocupa de intretinerea avioanelor timp de cinci ani.

Cat costa toata distractia, va intrebati? “Doar” 7,87 miliarde de euro.

Stiu, la prima vedere pare scump, dar se spune ca acordul de offset obliga Franta la investitii de 50% din valoarea contractului. Fara cote. Asta inseamna investitii de aproape 4 miliarde de euro! Parca suna bine-bine, nu?

Adica dai aproape 8 miliarde pe 36 de avioane, 3 escadrile sa zicem, primesti un aparat de generatia 4++ echipat cu cele mai moderne sisteme si arme, iti iei juma de bani inapoi prin investitii in economie, ceea ce e mai bine decat daca ti-ai lua banii cash, si folosesti avioanele 5 ani fara sa sari cu banu’ prea tare.

Singura mare victorie a francezilor din acest contract mi se pare transferul tehnologic, care va fi de numai 6%. Practic, mai nimic.

6 Comments »

 • Jap said:

  Ai uitat să spui că avioanele vor fi fabricate în Franța,iară transferul tehnologic va fi m-ai mare de 6 %, pe undeva la 30%. Asta oricum nu m-ai contează că tot ţeapă și-au luat. Acum 3 săptâmîni chinezii au defilat prin Tibet cu J-20,unde piloții chinezi le-au arătat degetul mijlociu de la ambele mîini și picioare indienilor. O săși mai ia o țeapă de la ivani cu pak faul și de la gringo cu f-16 dacă pun botul,poate ne ducem și noi cu 99 să ne iasă de o bere.

  • LanceR said:

   Evident ca avioanele vor fi fabricate in Franta, daca era cazul de licenta, specificam asta 🙂 Transferul tehnologic va fi de 6%, negocierile fiind asupra tehnologiei ce va fi impartita cu indienii.

   Iar de fanteziile tale cu chinezi cred ca suntem toti satui 🙂

   • Cezar said:

    Jap a devenit din ce in ce mai dubios. Chinezi in loc de chinezoaice! 🙂

 • Jap said:

  Parcă fanteziile erau cu Su-35. Dă și tu un link unde zice că transferul e de 6%.

  • LanceR said:

   Cauta pe The Hindu si pe Hindustan Times.

   Pariez cu tine acum ca pana in decembrie o sa ne scrii si ca PAK FA a facut cateva smenozeli prin Crimeea 😀

 • Jap said:

  Dă și tu un link unde zice că transferul e de 6 %.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.