India “trage” de MiG-21 macar pana in 2017

mig21- indiaIntr-o perioada in care se vorbeste tot mai des despre economie si taieri bugetare, o stire, aparent nesemnificativa, era aproape de a scapa de ochiul vigilent al redactiei – India nu-si mai retrage din dotare MiG-urile 21, ba chiar vrea sa “traga” de ele macar pana in 2017.

Povestea este destul de simpla. Recent, Fortele Aeriene Indiene au fost implicate in cel mai mare exercitiu aviatic organizat in statu-continent. Mai-marii indieni au vrut sa vada cum ar reactiona aviatia in cazul unui conflict simultan cu Pakistanul si China. Iar concluziile au fost atat de suparatoare incat s-a decis suspendarea planului de retragere din dotare a MiG-ului 21.

Concret, indienii au constientizat ca nu au suficiente avioane competitive pentru a putea face unui conflict cu vecinii potentiali agresivi. Iar daca “teava” 21 ar fi fost si ea retrasa din dotare in urmatorii doi ani situatia ar fi putut deveni dramatica.

In aceste conditii, planul de pensionare a MiG-urilor a fost suspendat, avionul urmand a zbura in cadrul IAF macar pana in 2017, cu perspective de a depasi acest an.

Indienii nu-s atat de imbecili pe cat ar vrea unii sa creada despre ei. Baietii de acolo nu o ard dubios ca ai nostri, cu politie aeriana si alte asemenea tampenii. Ei sunt constienti de fragilitatea pacii mondiale din momentul de fata si, de asemenea, de faptul ca in cazul unui conflict este nevoie de o forta aeriana puternica si competitiva.

Asa ca planuiesc sa investeasca zeci de miliarde de dolari in achizitia de avioane de ultima generatie (cel putin 126 de Rafale in cadrul programului MMRCA si cel putin 200 de PAK-FA).

Interesant este ca MiG-urile 21 romanesti sunt programate pentru pensie in perioada 2017-2018, atunci cand protectia spatiului aerian al tarii va fi asigurata de 12 avioane F-16, cumparate la a treia mana din Portugalia.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of