Israelul a oferit Croatiei avioane F-16 second hand

f16Umbla vorba prin targ ca Israelul a oferit Croatiei cateva avioane F-16 second hand, iar croatii s-ar gandi serios la aceasta posibilitate.

Israelienii incep sa isi faca loc prin hangare in contextul debutului livrarilor de F-35 si s-au gandit ca n-ar strica sa faca si-un ban cu ocazia asta. Prin urmare, s-au uitat prin coltul nostru de lume si au observat ca, printre alte tari, Croatia incearca sa-si inlocuiasca nu-atat-de-batranele MiG-uri 21 cu niste avioane ieftina, dotate cu echipamente moderne.

Prin urmare, evreii le-au facut croatilor o oferta, zic ei, de nerefuzat: avioane F-16 A/B din surplusul Fortelor Aeriene, reconditionate si modernizate la standardul ACE. Asta inseamna echiparea cu electronica moderna, produsa in Israel, avioanele avand posibilitatea de a folosi mai toate tipurile de armament vestic.

Se vorbeste chiar si de livrarea de rachete aer-aer Python 5, deci lucrurile sunt destul de serioase.

Iar daca ne uitam la exemplul MiG-21 LanceR, aparat modernizat cu israelienii de la Elbit, compatibilitatea NATO este garantata.

Revenind la croati, din informatiile aparute de-a lungul timpului, ei ar dori cam jumatate de escadrila, adica sase avioane, care sa le permita sa isi controleze propriul spatiu aerian. In prezent, Croatia utilizeaza 6-8 MiG-uri 21 Bis reparate nu cu mult timp in urma in Ucraina.

Oferta israeliana este foarte interesanta in contextul in care Romania cauta o a doua escadrila de F-16 la mana a doua, conform declaratiilor oficiale, proces care ar fi destul de dificil. Si e interesanta nu in ideea ca am putea cumpara de la ei, desi teoretic se poate asta, ci pentru ca livrarile de F-35 vor disponibiliza destul de multe Vipere in anii urmatori, o mare parte dintre ele putand fi cumparate destul de ieftin.

Via Flightglobal

5
Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Si gringo ce-ar zice?

Cezar
Guest
Cezar

Dar si-au gasit croatii de unde sa cumpere. La astia cred ca se gasesc cele mai forjate avioane F 16, chiar mai mult decat la americani! Nu discut despre modernizare sau despre capabilitati, radare, electronica e.t.c. Doar despre cat de tare sunt folosite. Vazandu-i pe croati, incep sa cred ca se putea si mai rau in cazul nostru! 🙂