Israelul a oferit Croatiei avioane F-16 second hand

f16Umbla vorba prin targ ca Israelul a oferit Croatiei cateva avioane F-16 second hand, iar croatii s-ar gandi serios la aceasta posibilitate.

Israelienii incep sa isi faca loc prin hangare in contextul debutului livrarilor de F-35 si s-au gandit ca n-ar strica sa faca si-un ban cu ocazia asta. Prin urmare, s-au uitat prin coltul nostru de lume si au observat ca, printre alte tari, Croatia incearca sa-si inlocuiasca nu-atat-de-batranele MiG-uri 21 cu niste avioane ieftina, dotate cu echipamente moderne.

Prin urmare, evreii le-au facut croatilor o oferta, zic ei, de nerefuzat: avioane F-16 A/B din surplusul Fortelor Aeriene, reconditionate si modernizate la standardul ACE. Asta inseamna echiparea cu electronica moderna, produsa in Israel, avioanele avand posibilitatea de a folosi mai toate tipurile de armament vestic.

Se vorbeste chiar si de livrarea de rachete aer-aer Python 5, deci lucrurile sunt destul de serioase.

Iar daca ne uitam la exemplul MiG-21 LanceR, aparat modernizat cu israelienii de la Elbit, compatibilitatea NATO este garantata.

Revenind la croati, din informatiile aparute de-a lungul timpului, ei ar dori cam jumatate de escadrila, adica sase avioane, care sa le permita sa isi controleze propriul spatiu aerian. In prezent, Croatia utilizeaza 6-8 MiG-uri 21 Bis reparate nu cu mult timp in urma in Ucraina.

Oferta israeliana este foarte interesanta in contextul in care Romania cauta o a doua escadrila de F-16 la mana a doua, conform declaratiilor oficiale, proces care ar fi destul de dificil. Si e interesanta nu in ideea ca am putea cumpara de la ei, desi teoretic se poate asta, ci pentru ca livrarile de F-35 vor disponibiliza destul de multe Vipere in anii urmatori, o mare parte dintre ele putand fi cumparate destul de ieftin.

Via Flightglobal

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Cezarima80LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Si gringo ce-ar zice?

Cezar
Guest
Cezar

Dar si-au gasit croatii de unde sa cumpere. La astia cred ca se gasesc cele mai forjate avioane F 16, chiar mai mult decat la americani! Nu discut despre modernizare sau despre capabilitati, radare, electronica e.t.c. Doar despre cat de tare sunt folosite. Vazandu-i pe croati, incep sa cred ca se putea si mai rau in cazul nostru! 🙂