Home » Aviatie militara, featured, headline

Israelul a scos din serviciu F-16 A/B

27 December 2016 49 Comments

Israelul a scos oficial din serviciul de lupta avioane F-16 A/B, “Netz” cum erau numite de catre evrei.

Momentul retragerii a fost marcat printr-o ceremonie ce a avut loc luni la baza aeriana Ouvda, acolo unde ultimul F-16 “Netz” a aterizat si a oprit motorul.

Se incheie astfel un ciclu de 36 de ani, primele F-16 A/B ajungand in Israel in 1980. Israelienii spun ca au acumulat in acest timp 474.000 de iesiri cu un total de 335.000 de ore de zbor.

Netz-ul israelian va ramane in istorie ca autor al unui dintre cele mai eficiente atacuri aeriene, atunci cand, in 1981, opt bucati au atacat si distrus reactorul irakian Osirak. Cele opt Netz au fost escortate de numai 6 F-15A.

F-16 ramane totusi coloana vertebrala a aviatiei militare israeliene, zburand in variantele C/D – Barak, si I – Sufa.

Iar evreii spun ca oricum, dupa 2000, Netz a cam fost retras din activitatea operationala, fiind utilizat mai mult pentru trecerea pe F-16 decat pentru misiuni de lupta.

Ideea este ca acum se explica si disponibilitatea evreilor de a vinde F-16 A/B bulgarilor, oferta refuzata de vecinii nostri.

49 Comments »

 • Jap said:

  Argentinienii ar fi pus ochii pe ele după ce le-au dat interzis la gripen de către englezi.

 • Jap said:

  Păi au pesos pt gripen și n-au pt ‘netz’?

 • Petre said:

  Cucumber air sfortze de abia asteapta, un Netz gata vopsit(desert camo) e ceva nemaivazut prin Balcani…bun de speriat gastele.

  Sa nu uitam ca nu au bani, de abia de 1/2 escadrila si nici macar de aia, e vorba de tot tacamul. operationalizare,mentenenata, armamanet…

  Acelasi cucumber a fost luat prin surprindere de oferta Rusiei catre vesnici rivali, sarbii….sa fii in NATI-O dar sa nu ai girul rusilor la piata lor de armament, pre-slavi cu curul in doua luntrii, castravetii astia….hi hih

  Oricum MLU 5.2R sunt peste NETZ, ”multe sucsesuri”fortelor borcanelor cu muraturi !

  • LanceR said:

   E evident ca MLU 5.2 sunt peste Netz. Dar nici evreii nu ar da Netzul in curu’ gol, ci modernizat 🙂

   • Petre said:

    Da, ioi, si un NETZ vechi de 36 ani cat mai poate fi modernizat ?

    • Mig-21 LanceR said:

     Petre – intrebarea e nu cat mai poate fi modernizat, pt ca raspunsul e ca poate fi adus si la standardul “V” daca se vrea. Intrebarea e cata resursa mai au, astfel incat sa merite modernizarea lor? Si cat de dur au fost zburate, daca mai rezista la 9 G pe intreaga durata a resursei ramase.

  • Blackbird said:

   Nici F 16 MLU 5.2 al nostru nu e mare scula. Radarul APG-66(V)2 de pe MLU e destul de slab iar motorul F100 de pe el e cam puturos. Pana si polonezii au F 16 block52 cu un radar APG 68 si motor F 110. Pana si radarul Zhuk ME de pe Mig 29 SMT e mai performant.

   • Petre said:

    Se vede treaba ca esti afon, adica complet in afara, deci gagiule al nostru soft de pe ale noastre A/B-uri are asigurata coneziunea cu JDAM, AIM-6D si multe altele, ia zii ”black nigga” cine prin zona mai are?

    Gulasz air sforce cu ”noile”’Gripene ? cel putin la AIM da dar la JDAM si ce mai sunt nu !

    IAR PRIN ZONA nimeni, si ZHUK nu-i bagat la SMT care nici nu-i in Crimeea….probabil citesti revistele de ..bemzi desenate rusesti cu ”no pogodi”……black guanga

    • LanceR said:

     Petre, esti foarte agresiv si ataci omul, nu ideea. Oricat mi-as dori sa fim multi care sa comentam articolele, mai mult imi doresc un mediu civilizat de discutii. Asa ca te rog sa te controlezi.

     • Petre said:

      De acord cu tine, dar chiar toti neavenitii posteaza pe aici ?

    • Blackbird said:

     Dupa cum comunici am impresia ca esti un copil asa ca nu o sa te iau tare.
     In primul rand AIM-6D nu exista.
     Avioanele F-16 ale noastre vor avea pe ele AIM-120C, AIM-9M si AGM-65. Ti-am spus ca polonezii au F 16 C/D Block52+ care e superior tehnologic F-16 MLU din dotarea armatei romane. Ale lor au integrare JDAM din fabrica, radar APG-68(V9), motoare mai bune, avionica mai buna, rezervoare suplimentare CFT. Ei le-au luat noi noute in 2006.

     • Petre said:

      Nici macar nu ma ”doare” ce afirmi tu, dar tot o tii pe a ta.

      Adica daca tot nu ai habar, hai sa arati ca aialalti, adica polonezii au si noi nu.

      Bre, polonezii sunt in alta categorie…dar oricum pentru tine nu conteaza.

      Vrei sa-ti explic teoria chibritului de ce, cum si cand la fortele aeriene romane ?

      Deci Romania ar fi luat noi si foarte noi daca nu erau tampitii aia de Tariceanu si Co., care au dat totul gratis dupa vinderea BCR-ului in 2008. Cui ? Nu stiu.

      Apoi a venit lacheul BOC-poc care a taiat totul pentru ca tariceanu a cheltuit tot si pe degeaba …

      Ei, in zilele noastre ca solutie stop-gap, nu exista decat MLU, ei, acest MLU are tot ce-ti doresti sa-ti faci treaba pe putin 15 ani, nu va convine ? Asta e!
      Altceva oricum nu pupam degraba !!

      Restul e …”ce-ar fi fost daca si cu parca ?”

      ”Era mai bina cu altcineva, etc.”

      Deci, concluzia:
      Nu exista decat un drob mare de sare imaginar, care atarna si sperie, asta daca iti dai seama ce vreau sa zic.

   • LanceR said:

    Nu e chiar asa. APG-ul de pe ale noastre F-uri are raza maxima de detectie de 150 km, cu vreo 30 km mai mult decat Zhuk-ul rusilor. Si daca imi aduc aminte, paote urmari 16 tinte in acelasi timp, fata de 10 pentru rusnac. Asta ca sa nu mai spunem ca la V2 s-a lucrat mult la viteza si sustenabilitate. Nu vad unde ar fi mai bun Zhuk-ul fata de APG-66.

    • Blackbird said:

     APG 66(v)2 are o raza de detectie de 48nm (89 km) si poate urmari 10 tinte.
     Zhuk M poate urmari o tinta cu un RCS de 5m2 de la 120 km si tot 10 tinte in mod track and scan. Un distrugator naval il detecteaza de la 300km.

     Acel 150 de km de care zici tu pentru APG 66(V)2 e raza maxima de detectie (pentru tinte cu RCS mare bombardiere gen Tu-95).

     sursa: https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm?DACH_RECNO=391
     Uita-te la Characteristics-APG 66(v)2-Range-Look

     APG 66 a intrat in productie in 1979. E un design invechit chiar si cu upgrade-ul electronic.

     • Mig-21 LanceR said:

      Blackbird, pai daca Zhuk descopera tinte de RCS 5 m2 de la 120 km, de la ce distanta va descoperi o tinta de 1 m2(ma refer la miguri si f-uri)? Aud? Aia ziceam si noi.

     • LanceR said:

      89 de km e raza de detectie in conditii de bruiaj. In conditii ideale, cum se da la Zhuk, raza de detectie e de 150 km. De asemenea, APG-ul poate angaja 6 tinte in acelasi timp, fata de 4 pentru Zhuk.

      Repet, cum e mai bun Zhuk-ul? La ce?

     • Tedy said:

      Din cate stiu eu, F-16 MLU are radarul APG-66 v2(a). Acesta are o raza marita cu 25%.

 • Jap said:

  Ivanii au scos de-a lungul timpului m-ai multe variante de Zhuk pt Mig-29 și pt Su-27. Primele variante sînt depășite tehnologic pt zilele de azi,dar ultima variantă de Zhuk din 2013 un (AESA) se poate compara cu cel mai performant radar de pe F-16,(Bl.61 al emiratelor).

  • Blackbird said:

   Chiar si primele variante de Zhuk erau destul de capabile, deoarece era conceput ca un upgrade pentru radarul N019 Sapfir(care avea cam multe hibe) de pe Mig 29.
   Cel mai bun radar aeroputat al ivanilor din perioada sovetica era Zaslonul de pe Mig 31. Putea detecta un avion cu un RCS de 5m2 de la 280 km.

   • Mig-21 LanceR said:

    Mig-21 si F-16 au RCS undeva la 1 m2. Fa si tu niste calcule de detectie inainte sa scrii nimicuri.

 • LanceR said:

  Cat priveste povestea radarului, F-urile noastre au avantajul de a fi incadrate in sistemul care se numeste NATO, beneficiind de toate avantajele de detectie, si nu numai, ale aliantei.

  Dar in continuare nu ne-a spus Blackbird la ce capitol e mai bun Zhuk-ul rusesc 🙂

 • Blackbird said:

  Eu v-am dat un link cu fisa tehnica a radarului. Cat de greu e sa te uiti pe ea ? Scrie negru pe alb in modul Look up raza de detectie e de 29- 48 mile nautice adica pana la 89 km. Chiar asa ,va dau fisa tehnica si voi va prefaceti ca nu vedeti.
  Un F16 ca al nostru are un RCS de 5m2. Abia block 52 are coating anti radar. Si in plus de asta RCS-ul depinde foarte mult de configuratia avionului. Incarcat cu rachete va avea mai mult.
  APG 66 e un design invechit produs din 79. Chiar si cu upgradeul electronic Zhuk e de conceptie mai noua.

  https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm?DACH_RECNO=391

  • Mig-21 LanceR said:

   si la APG-66 V2(A) pe aceeasi fisa ce scrie ba chiorule? Raza marita cu 25%.

   • Mig-21 LanceR said:

    Iar migurile si suhoaiele ce RCS au ba desteptule? de la 15 m2 in sus.

    • Blackbird said:

     Un Su30MKI are un rcs de 4m2. Un Mig 21 tot pe acolo.

  • LanceR said:

   Prietene, in linkul tau scrie cat se poate de clar ca APG-66(V)1 are range 80 nm, adica vreo 150 km. (V)2 este chiar mai bun, fiind o versiune modernizata. Sunt valorile de conditii ideale de detectie.

   Daca tu o sa imi dai detectia look-up si look-down la Zhuk, vorbim si despre asta.

   • Blackbird said:

    Ti-am explicat deja ce inseamna acel max range. Se aplica pentru tinte de dimensiuni foarte mari gen bombardiere cu un rcs mult mai mare de 5m2. In fine, nu are rost sa-mi bat capul cu voi. Din ce citesc pe aici voi credeti ca F16 MLU sunt cele mai tari de pe continentul european.

    • LanceR said:

     Prietene, incurci borcanele. Acel max range e tot pentru tinta de cu rcs de 5 metri, doar ca in conditii ideale de detectie. Asa cum e si in cazul radarului rus. Si nu vad unde ai dat datele pentru look-up si look-down la Zhuk. Sau cumva are 120 km peste tot? 🙂

     Nici eu nu stiu de ce iti mai bati capul, minciunelele astea proruse tin in alte parti 🙂

  • LanceR said:

   Iar APG-66(V)2A, care ar fi pe avioanele noastre, are raza maxima de detectie undeva la 180 de km.

   • Mig-21 LanceR said:

    lasa-l, ori e prost ori se preface. era cat pe ce sa ma convinga ca are dreptate, bine ca am vazut ca sunt date 3 valori – max, look up si look down, asta lua valoarea de la look up ca cea maxima… 🙂 ori e prost ori e PROst-rus.

    • Blackbird said:

     Ti-an explicat ca tu compari mere cu pere. Acea raza maxima e pentru tinte gen bombardiere cu rcs mult mai mare de 5m2. Zhukul detecteaza o tinta cu rcs de 5m2 (gen f16) de la 120km. Zhuk M detecteaza un crucisator naval de la 300km dar eu nu am comparat valiarea asta ca valoare maxima de detectie.

     • LanceR said:

      Asta e scoasa din burta, cu bombardierele alea uriase. Asta pentru ca atunci cand se anunta valorile unui radar se ia ca masura generala de lucru tinta cu rcs de 5 metri patrati.

   • Petre said:

    @LanceR-e iti confirm spusele tale:
    luat de pe F-16.net la achizitia MLU-ului portughez:

    ”’The MLU changes include: block 50 F-16C/D-style cockpit with color multifunction displays, modular mission computer, APG-66(V)2 radar update, digital terrain system, Global Positioning System, advanced identification friend or foe, Improved Data Modem data link, electronic warfare management system, plus provisions for a reconnaissance pod and a helmet-mounted display. These modifications will result in the Portuguese Air Force having a configuration common with the other western European NATO F-16A/B users that participate in the MLU program — Belgium, Denmark, The Netherlands and Norway.”’

  • Petre said:

   Si spune ba ciortii samoliot, ce radare au in compunere flota aeriana a Crimeii ? model avion si ce tip de zhuk (asta daca ai habar macar).

   Ia sa auzim !

   Si am explicat mai sus, nu zice nimeni ca MLU e cel mai cel, dar ca solutie ( repet intruna ) stop-gap e unica.
   NU EXISTA ALTE OPTIUNI pe termen scurt cum arde la noi cu lipsa de tehnica militara aeriana.

   Dar pentru tine e important sa arunci drobul de sare ( care nu exista ) de aceea te consider ( de la inceput ) un baga sula in coaste, ca sa nu zic altfel, desi colegii de pe site mi-au atras atentia ca sunt mai dur si atac persoana nu ideile.

   Dar din pacate pentru tine nici una nici alt nu-I valabil, tot sula in coaste esti.

 • LanceR said:

  Si ca sa incheiem cu prostiile pe care le debitezi, F-16A are un rcs de 5 metri. F-16C are rcs-ul de 1,2 metri. Acum, ramane sa ne dezvalui tu daca MLU-izarea a insemnat si lucrul la reducerea “semnaturii” radar.

  Si tot pentru comparatie, Su-27 in primele variante are rcs de 15m2. Su30 MKI are rcs de 4m2, iar pentru Su-35 rcs-ul e estimat la 2-3m2. Asta in conditiile in care F-18, Rafale au cross section de 1, Eurofighter de 0,5m iar F-22 de 0.0001.

  P.S. MiG-21 are rcs de 3 metri, daca erai curios 🙂

  • Mig-21 LanceR said:

   Ce spui tu LanceR e prezent peste tot pe internet INSA, exista mari dubii in privinta Su-30MKI ca ar avea acel 4m2 si asta perfect justificat, e ditamai magaoaia, are si canarduri si nu vad RAM deloc pe avioanele rusesti iar chiar daca ar fi, ma indoiesc de performantele echivalente vestului. Legat de Mig-21 am gasit si varianta unui RCS de 1,5 m2 pe net:

   http://combatace.com/topic/23659-aircraft-radar-cross-section/

   iar mai mult, am vazut chiar un interviu cu un pilot roman care spunea de Migul nostru ca se apropie de 1 m2 datorita dimensiunilor mici, asta era atunci dupa exercitiul romano-bulgaro-american, cand i-am tavalit pe toti.

   • Mig-21 LanceR said:

    ma rog, linkul pe care l-am dat nu e prea semnificativ(fiind vorba de un simulator), ideea e ca am mai vazut valoarea asta si in alte locuri, inclusiv data de un pilot.

 • Blackbird said:

  http://defence.pk/threads/radar-ranges-of-different-fighters.94948/

  In linkul de mai sus se compara diverse radaruri.
  Valorile pentru APG66(v)2 sunt cam cele mai slabe din lista. Poate detecta un avion de vanatoare de la 70km si un bombardier de la 130km. Vi se pare imposibil sa acceptati faptul ca radarul de pe F16 MLU nu e o piesa exceptionala ?

  • Mig-21 LanceR said:

   *radare

  • LanceR said:

   linkul de mai sus e o prostie pentru ca nu se spune ce fel de fighter/ bomber au fost luate in calcul. Sunt fightere cu rcm de 15m2 si fightere cu rcm de 0,5m2.

   apoi, Elta EL/M-2032 are o raza de detectie dubla fata de cea scrisa acolo in cazul tintei “standard” de 5m2.

   si in fine, nu spune nimeni ca radarul de la F-uri e vreo bijuterie. tu ai incercat o comparatie cu un radar rusesc despre care ai spus ca e mai bun, eu nu am facut decat sa iti demonstrez ca ai scris prostii. APG-66(V)2A e mai bun ca Zhuk M oricum le compari. ca nici unul si nici celalalt nu-s ultimul racnet in materie de radar e corect.

   • Tedy said:

    Tehnica ruseasca are probleme de fiabilitate, iar acest lucru este un fapt recunoscut. Putini stiu, probabil, ca la momentul aparitiei primelor Miguri 29 in arsenalul irakian, acestea aveau probleme cu radarul care, pur si simplu, ‘ingheta’ si nu putea face fata bruiajului f-4, tehnica mult mai veche. Sa nu uitam ca Algeria a refuzat Migul 29 tocmai din cauza fiabilitatii sale. Apg 66 nu este rupt din stele, dar este o tehnica verificata in timp, stabila si de buna calitate. Upgradat este chiar decent, oricum la nivelul teoretic al lui Zhuk me, care insa nu a dovedit inca mare lucru in plan practit. Este o eroare fundamentala sa te raportezi strict la caracteristicile tehnice declarate de catre producator. Se stie ca rusii, nu numai ei, dar ei in mos special, isi supraevalueaza performantele tehnicii. Chiar si numai din considerente de marketing. Zhuk me nu este impresionant pt un radar mai nou, avand performante similare cu apg 66 v2a, insa fiabilitatea sa nu este dovedită. Dacă ar fi sa aleg intre ele, as mai astepta pana sa aleg zhukul.

    • LanceR said:

     exact! multumesc 🙂

    • Blackbird said:

     1. Tehnica militara ruseasca e conceputa sa fie robusta in primul si primul rand. De exemplul in Vietnam AK 47 era muuult mai fiabil decat M16 care se bloca mai tot timpul. Mig 29 e facut sa decoleze de pe piste mizerabile, betonate ceea ce ar distruge un F16 spre exemplu. Radarul de pe Mig 25 era pe lampi tocmai pentru ca ii oferea un plus de fiabilitate.

     2. In cazul Mig-urilor algeriene a fost vorba de frauda. Trei oameni din companie au fost gasiti vinovati pentru “achizitia” de echipamenete vechi si uzate si au fost bagati la puscarie. Asta era prin 2006.

     3. APG 66 are un MTBF(Mean Time Before Failure) de 97 de ore. Zhuk ME de 120 de ore. Deci e mai fiabil al ivanilor.

     4. For 20m2, Zhuk-ME detection range is 170km
     For 15m2, Zhuk-ME detection range is 158km
     For 12.5m2, Zhuk-ME detection range is 151km
     For 10m2, Zhuk-ME detection range is 143km
     For 8.5m2, Zhuk-ME detection range is 137km
     For 3m2, Zhuk-ME detection range is 106km
     For 1m2, Zhuk-ME detection range is 80km

     Deci oricum ai lua-o Zhuk M e mai performant.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.