Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline, Istorie

Linia de productie a MiG-ului 21 chinezesc, inchisa | Final de era

9 May 2013 No Comment

J-7Dupa mai bine de patru decenii de produs avioane la foc automat, linia de productie a MiG-ului 21 in varianta chineza, J-7 pe numele lui, a fost oficial si definitiv oprita.

Scriam, in vara anului trecut, despre linia de productie a MiG-ului 21 chinezesc de la fabrica Chengdu care era inca extrem de activa, producand aparate pentru maretele Forte Aeriene din Bangladesh.

Era vorba despre o escadrila de F-7 in varianta G comandate de bangladeshtani din motive care scapa tuturor. Probabil pentru ca pretul era cel potrivit.

Ei bine, dupa ce cele 12 avioane au fost fabricate, chinezii au decis ca e suficient si ca n-are rost sa mai tina linia de productie pentru un tip de aparat de care nimeni nu mai este interesat, asta pentru ca si Bangladeshul a cumparat cat sa-si faca nevoile si nimic in plus.

Vorbim de finalul unei ere. Daca MiG-ul 21 “original” s-a produs pana in 1985 iar acest lucru este vazut de toata lumea si pe buna dreptate ca o performanta remarcabila, copia lui chinezeasca a rezistat in productie pana in anul de gratie 2013!

Bine, noi credem ca, in cazul in care Romania s-ar arata interesata, chinezii nu ne-ar refuza o escadrila. Singurul inconvenient este ca la ei nu prea gasim avioane la mana a treia…

Iata MiG-urile 21 construite in 2012/2013 pentru Bangladesh:

Foto via China Defence

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.