Linia de productie a MiG-ului 21 chinezesc, inchisa | Final de era

J-7Dupa mai bine de patru decenii de produs avioane la foc automat, linia de productie a MiG-ului 21 in varianta chineza, J-7 pe numele lui, a fost oficial si definitiv oprita.

Scriam, in vara anului trecut, despre linia de productie a MiG-ului 21 chinezesc de la fabrica Chengdu care era inca extrem de activa, producand aparate pentru maretele Forte Aeriene din Bangladesh.

Era vorba despre o escadrila de F-7 in varianta G comandate de bangladeshtani din motive care scapa tuturor. Probabil pentru ca pretul era cel potrivit.

Ei bine, dupa ce cele 12 avioane au fost fabricate, chinezii au decis ca e suficient si ca n-are rost sa mai tina linia de productie pentru un tip de aparat de care nimeni nu mai este interesat, asta pentru ca si Bangladeshul a cumparat cat sa-si faca nevoile si nimic in plus.

Vorbim de finalul unei ere. Daca MiG-ul 21 “original” s-a produs pana in 1985 iar acest lucru este vazut de toata lumea si pe buna dreptate ca o performanta remarcabila, copia lui chinezeasca a rezistat in productie pana in anul de gratie 2013!

Bine, noi credem ca, in cazul in care Romania s-ar arata interesata, chinezii nu ne-ar refuza o escadrila. Singurul inconvenient este ca la ei nu prea gasim avioane la mana a treia…

Iata MiG-urile 21 construite in 2012/2013 pentru Bangladesh:

Foto via China Defence

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of