Logica de ministru: 12 avioane sunt mai bune decat 20 de avioane

f16 mig 21Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a tinut capul de afis al principalelor surse de informare dupa ce a dat o serie de declaratii care frizau ridicolul. Din pacate, esentialul a scapat printre mistouri si indignari fandosite.

Dusa a iesit la rampa cu acele declaratii pentru a sublinia faptul ca achizitia vechiturilor avioanelor F-16 la mana a treia este extrem de necesara iar el e un fel de erou salvator al neamului.

Cu alte cuvinte: Ba, bine ca v-am luat eu F-16 alea ca, uite, sunt astia pe la granita care cam vin peste noi!

Problema este insa alta. In momentul de fata, Fortele Aeriene Romane opereaza, sa zicem, 20 de avioane MiG-21 LanceR, impartite pe doua baze militare – Campia Turzii si Mihail Kogalniceanu. 20 este o cifra relativa, pentru ca numarul exact este “la secret” chiar daca avem 23 de ani de democratie. Ca sa fiu mai ambiguu, sa spunem ca sunt intre 20 si 30 de LanceRe operationale in momentul de fata, dar pentru a nu fi nedrept, am luat in discutie cea mai mica estimare.

Aceste 20 de MiG-uri sunt folosite pentru celebrele, de acum, misiuni de Politie Aeriana si pentru antrenamentele pilotilor. Asta pentru ca un pilot certificat pentru executarea acestui tip de misiune are nevoie de o pregatire specifica, extrem de complexa si, de ce nu, costisitoare.

Bun, avem aceste avioane. Ele vor mai fi folosite pana prin anul 2017, cand le expira resursa de zbor. In locul lor, ministrul Dusa ne aduce 12 avioane F-16, cumparate la mana a treia din Portugalia, anul 2017 fiind tinta operationalizarii acestei escadrile.

“Noile” aparate multirol, mult mai putine decat necesarul Romaniei si mult mai putine decat MiG-urile aflate acum in dotare, vor trebui sa preia toate misiunile, inclusiv pe cele de Politie Aeriana.

Acum eu nu stiu cum gandesc rusii, insa ma indoiesc teribil ca prin 2017 rusii isi vor spune in barba: Bai, hai sa nu mai trimitem avioanele spre Romania pentru ca si-au inlocuit cele 20 de MiG-uri cu 12 (DOUASPREZECE !!!) F-16! Gata, s-a terminat smecheria!

Din toata discutia asta pur teoretica rasare o intrebare (nu, nu aia cu 12 e mai mare ca 20?) – Nu cumva, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintia Romaniei, clasa politica in general, in loc sa modernizeze Fortele Aeriene slabesc, deliberat sau nu, capacitatea de lupta a acestei arme?

6
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CristianadrianAdminSanyi H.Night-elf Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johnny
Guest
Johnny

Intrebarea de final pica la fix.Nu numai ca slabesc deliberat Fortele Aeriene,dar o fac si contracost (comisioane,spagi,chestii,trestii).Tare mi-e ca patim ca-n ’45…

Night-elf
Guest

Nu cred ca e nicio coincidenta ca toate conflictele ne-au prins cu pantalonii in vine. Si in 1916, si in 40. Pe principiul – ce ne trebuie domnule armata?

Sanyi H.
Guest
Sanyi H.

Fara a tine partea ministrului apararii, va spun ca 12 F-16 sunt mai bune decat 20 MiG-21L. Daca nu credeti, studiati putin capabilitatile celor doua tipuri de avioane.

adrian
Guest
adrian

F-16 A block 15 MLU,este mai slab ca avionica decat Lancer. Este superior in privinta razei de actiune’a vitezei ascensionale si cumva in manevrabilitate,in rest e usor sub Lancer. Un mare minus este incapacitatea lui de a opera piste neamenajate sau contaminate in urma urma unui atac inamic. Plus inca ceva (plus pt. Lancer) …DASH. 🙂

Cristian
Guest
Cristian

Din cate tin eu minte, in 1990 Romania dispunea de circa 100 avioane MIG 21 si 23. La care s-au adaugat, in 1992 cred, si cele 16 avioane MIG 29, primite in urma destramarii pactului de la Varsovia – de care ne-am batut joc.
MIG 29 sunt net superioare avionului F16.Daca factorii nostri de decizie ar fi avut creier, le modernizau pe astea cu ELBIT si se preocupau sa le asigure resursa de zbor, cumparand componentele necesare de la rusi. Ar fi putut sa preia si avionele MIG 29 de la moldoveni, care erau ieftine [le-au cumparat americanii].