Home » Aviatie militara, featured, headline

Lt.cdor. Mihaita “Mita” Marin despre experienta F-16 | Video

24 July 2015 20 Comments

mitaLocotenent-comandorul Mihaita “Mita” Marin este unul dintre cei sase piloti romani care se afla in Portugalia, unde urmeaza cursul de trecere pe F-16.

Mita a facut parte din prima “serie” de trei piloti care a luat drumul Bazei Aeriene 5 Monte Real, iar in momentul de fata a ajuns la 75 de ore de zbor pe F-16, ceea ce inseamna ca este mai mult decat indreptatit sa isi spuna parerea despre viitorul avion al Fortelor Aeriene Romane.

Iata o scurta impresie a acestuia:

“Experienta acumulata pe MiG-21 mi-a fost foarte folositoare, deoarece zborul este pana la urma acelasi, dar intrebuintarea din punct de vedere tactic a F-ului 16 este mult superioara.”

Cei de la TVR au avut o idee misto de reportaj, punand unul langa celalalt momentul in care Mita a plecat spre Portugalia, in toamna anului trecut, si momentul in care putem vorbi despre lt.cdor. Marin ca despre un pilot de F-16.

Iata ce-a iesit:

20 Comments »

 • Jap said:

  Gargara ieftina.

 • Adrian Grigoriu said:

  Normal sa fie mai bun întrucât de la zborul inaugural, F16 are doar 41 de ani iar MIG 21 are 60 de ani. Ce importanță au 41…60 de ani la istoria milenara a Poporului Român? F16 astea sunt mai batrîne decât orice pilot activ.

  Am auzit ca le duc pe F16 direct la muzeul aviatiei sa arate ce aveau americanii in antichitatea zborului militar, acest fiind sigurul scop al lor. O fi adevarat?

 • Jap said:

  baiatul asta nu stie ce vorbeste,cam ciudat sa ai 200 de ore la activ si esti numit instructor,

 • Jap said:

  Ia zi și mie o tară bananieră unde ajungi instructor cu 200 ore la activ?

  • LanceR said:

   Probabil in majoritatea tarilor, chiar si in alea civilizate. Nu-s 200 de ore in total, sunt 200 de ore pe avionul respectiv, ceea ce inseamna ca pilotul in cauza este pregatit pentru a-i pregati la randul sau pe altii.

   Mita, in cazul de fata, are mai bine de 500 de ore de zbor pe MiG-21, plus altele zburate pe Iak-52, IAR-99 etc.

 • Jap said:

  Eu vorbesc doar de cele 200 de pe f-16,nu ma interesează “cele 500” ale pilotului. și aici e ceva de zis: cum e posibil ca un pilot cu 500 de ore la activ să fie instructor știind că avem piloți la activ care au minim 2000 de ore zburate? Cum poti fi tu instructor cu 200 de ore știind că cei pe care îi școlești vor avea peste 500 ore?

  • LanceR said:

   Eu zic ca scrii foarte multe prostii, motiv pentru care ti-am si editat postul. Ce legatura are experienta globala a unui pilot cu abilitatea de a fi instructor pe un anumit tip de avion?

   Daca normele spun ca un pilot care are un anumit numar de ore pe un anumit tip de avion dupa ce a executat o gama variata de exercitii poate fi instructor, cine esti tu sa spui ca nu poate? In ce calitate vorbesti tu? Ce cunostinte ai tu in domeniu, ca esti mai mereu pe langa subiect.

  • Vali said:

   Nu cred ca avem in tara la ora actuala piloti cu peste 2000 ore de zbor. Si chiar daca am avea, varsta lor ar fi trecuta de 40 ani. Cei care sunt trecuti de 40 ani nu vor pune niciodata piciorul in F-16, deci, nu vor fi niciodata instructori de F-16. Si da, la 200 ore de zbor pe F-16 coroborat cu instruirea teoretica poti invata pe altii. Mai documenteaza-te putin, apoi vino cu argumente.

 • Jap said:

  Nu erau prostii prietne,daca aveai cohones lasai acolo ce am scris,supara pe multi adevarul si de aia m-ai cenzurat,nu poti fi instructor fara experienta frate,sa ti-o zic pe limba mea,e ca la scoala auto daca ai carnet stii,instuctotul are 50-100000 de km pe cind elevul 50-100km la bord,comprende? Cum poti sa fii instructor cu 100 km rulati traitiar familia ta? De la un timp am vazut ca nu ai raspunsuri la intrebarile mele sau la ce comentez,si sati raspund in ce calitate vorbesc? Nu sint pilot militar si nu sint angajat in sistem(prietenii stiu de ce),sint un simplu om de pe “margine” care citeste si comenteaza pe saitul tau.

  • LanceR said:

   Cu toate ca n-au nicio legatura, tu stii ce iti trebuie ca sa fii instructor auto? Vechime de 5 ani a permisului de conducere si un atestat de specialitate. Nu iti numara kilometrii pe care i-ai parcurs de cand ai permis, nici nu ar avea cum. Deci teoretic poti sa fii instructor auto cu 100 km de condus.

   Am intotdeauna un raspuns, dar de cele mai multe ori comentezi pe langa subiect. Comenteaza la subiect si argumentat, nu cu “stiu eu”, si-o sa ai raspunsuri.

 • Jap said:

  @vali. In ce țară devii instructor cu 200 de ore pe f-16? Și adu probe. Lasă macar un link,eu l-am întrebat pe lancer și nici acum numi raspunde la intrebarea asta,se face că nu mă cunoaște,apropo chiar avem piloți la activ cu peste 2000 de ore,dar nu înțeleg nici acum ce are în plus “Barby boy” faţă de ei?

  • LanceR said:

   In toate tarile care utilizeaza F-16. Piloti de supersonic cu peste 2.000 de ore nu prea cred ca mai sunt la noi.

 • Vali said:

  Pentru ca aia cu 2000 ore sunt batrani si nu mai au voie in F-16. Doar cei sub 40 ani au acces

  • Vali said:

   Spune-mi tu care sunt acei piloti care au peste 2000 ore? Poate cei de la Tarom

 • Jap said:

  @vali- asta cu batranii chiar m-a dat pe spate ,nu pot sa-i numesc prietene

  • LanceR said:

   Ti-a spus adevarul, daca pilotii au o anumita varsta, trecerea lor pe F-16 nu e rentabila, pentru ca nu mai au mult de zburat in cariera. De aceea sunt scolarizati cei mai tineri, care mai au in fata 15-20 de ani de cariera.

  • vali said:

   Hai ca iti spun eu pilotii cu multe ore. De la Borcea: Vali Deditoiu, Bahneanu, Stancu si poate inca cativa iar de la CT Adi Motorga, Mitrica, Pacuraru, Nita Auras si la fel poata inca cativa. Si by the way vezi cate ore de zbor au alocate anual apoi mai discutat. Ca si etalon iti pot apune ca tatal meu dupa pensionare avea labactiv aprox 3000 de ore numai pe Mig 21 iar asta se intampla in anii buni ai aviatiei noastre cand se zbura in draci. Era si o vorba pe vremea aia de genul “eram in stare sa zburam si pe maturi” asa ca, repet, documenteaza-te inainte de a afirma ceva

 • Roshe said:

  200, 500 sau chiar 1000 ore de zbor total e foarte putin pentru un pilot de cariera sau militar. 200 ore zbor in tip este putin. 3000-5000 ore cu 2 any ca instructor e ceva. Romania are nevoie sa investeeasco in aviatie in general. Brabse de 3 sau 6 pilots in atrenament e egal cu zero. Romania are una din cele mai vechi aviatii (1906) si are o suprafata mare. Politia aeriana cere 60-90 avioane de lupta. Celor in masura sa face decizzii de achizitionari noi: Nu va cramponati penru achizitii de avioane cu un fuselaj de peste 30 ani. E o nebunie. Sau coruptie?
  Roshe, New York.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.