MiG-15 zboara la BIAS 2013 | Video

mig-15Una dintre marile surprize ale spectacolului aeronautic Bucharest International Air Show va fi aparitia unui MiG-15 UTI (dubla comanda) care va efectua o extrem de interesanta demonstratie.

Aparatul apartine polonezilor de la “Polish Eagles” Foundation si a fost restaurat destul de recent, participand la mitinguri aviatice din intreaga Europa.

MiG-ul este, de fapt, un SB Lim-2, versiunea MiG-ului 15 UTI produsa sub licenta sovietica in Polonia. Este inmatriculat SP-YNZ si are numarul de bord 006.

Din cate am aflat noi, avionul a fost produs in 1954, a zburat in cadrul Fortelor Aeriene Poloneze dupa care s-a “retras” la odihna intr-o colectie privata. Asa a ajuns in posesia fundatiei “Polish Eagles”, care si-a asumat sarcina de a-l restaura alaturi de un “frate” cu un mai tanar si cu o comanda in minus.

MiG-ul, prefer sa ii spun asa, a fost dezmembrat pana la ultima conducta a sistemului hidraulic, a fost reparat ce se putea repara, a fost inlocuit ce se putea inlocui, s-au efectuat teste complexe si apoi a fost asamblat la loc.

Mandria polonezilor este cu atat mai mare cu cat MiG-ul 15 zboara mai bine decat atunci cand a iesit pe portile fabricii PZL Mielec. Ba mai mult, e singurul asemenea exemplar complet functional de pe “batranul continent”.

Pana sambata, cand vom admira MiG-ul in toata splendoarea la BIAS 2013, iata o mica avanpremiera video:

Foto via airliners.net

2
Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
FotoStefan
Guest

Acest a venit pina la urma la BIAS 2013? Eu nu l-am vazut, iar de la miting am plecat pe la 13.30.