Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline, Istorie

MiG-21, avionul care nu moare si nici nu se preda

9 November 2012 3 Comments

Ei bine, da, MiG-21 este avionul care nu moare si care nici nu se preda. Asta pentru ca la 57 de ani de la primul zbor, batranul 21 se afla inca in productie si, se pare, ca va mai rezista mult si bine si pe viitor.

Daca rusii au oprit de mult linia de fabricatie a MiG-ului 21, nu acelasi lucru s-a intamplat la fabrica de clone din China, acolo unde se lucreaza de zor. Pana de curand s-a produs pentru Fortele Aeriene Populare, insa si mancatorii de orez si-au dat seama ca 21, J-7 pentru ei, este totusi depasit, atat ca si dotari, cat si ca si concept. Asa ca au zis ca nu le mai trebuie si au inceput sa isi treaca avioanele din dotare mai spre unitatile de rezerva.

Spre deosebire de China, in zona exista o sumedenie de tari sarace, care nu-si permit un colt de paine, daramite aviatie militara. Dar pentru ca interesele sunt mari, trebuie sa aiba si ele ceva de zburat. Asa ca se orienteaza spre ceea ce e mai ieftin, nu neaparat nou sau bun.

Un astfel de stat este Bangladesh-ul, care a comandat, tocmai in 2010, niste chinezarii de MiG-21, J-7 BGI pe numele lor de botez. La doi ani de la semnarea acordului, pe sursele de specialitate au aparut primele imagini cu J-7BGI ras, tuns si frezat, vopsit in culorile noului stapan.

Bangladesh-ul e client serios, dovada pentru care a comandat 23 de J-7 MB/BG, pe care le-a si primit si le opereaza asa cum stie mai bine, plus 16 J-7 BGI, care sunt in curs de livrare.

Alti operatori de J-7, in afara Chinei, care are cateva sute, ar mai fi Pakistan, Egipt, Iran, Myanmar, Namibia, Nigeria, Sri Lanka, Sudan, Tanzania, Yemen sau Zimbabwe.

Acum, ma gandesc, din moment ce MiG-21 are atata succes in varianta cu ochii oblici si noua ne trebuie avioane ca sa inlocuim bunicii bionici ai lui J-7, de ce nu? Mai ales ca pretul de catalog, “full option fara piele si trapa” este de… atentie… 5,85 milioane de dolari per bucata. Adica la juma de pret fata de cele 12 milioane de dolari vehiculate pentru F-16 la mana a treia! 😀

Aaah, el e 21 bangladeshean:

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.