MiG-urile Flotilei 86, in lupta cu “dusmanii” bulgari | Video

28.05.2013_Bilateralna vazduhoplovna vezba Air Solution 2013 D_BandaDespre exercitiul Thacian Star 2013 v-am mai spus, insa nu strica niciodata sa revenim cu detalii, mai ales cand acestea sunt sub forma unui material video.

Thracian Star 2013 a fost un exercitiu multinational, intins pe perioada a trei zile, in perioada 22-25 iulie. Fortele Aeriene Romane au participat cu patru avioane MiG-21 LanceR, toate simpla comanda.

In primele doua zile baietii nostri au jucat rolul agresorilor, “violand” spatiul aerian bulgar si angajand apararea teritoriala de acolo, dotata cu MiG-29 Fulcrum.

In a treia zi, lucrurile au stat putin diferit. Doua LanceRe romanesti au escortat doua Suhoi Su-25 bulgaresti, iar celelalte doua avioane romanesti au facut pereche cu doua MiG-uri 29 de-ale vecinilor, avand ca misiune atacarea celulei de Suhoi.

Per total, Fortele Aeriene Romane au iesit bine, chiar foarte bine, pilotii de la Mihail Kogalniceanu dovedindu-si inca o data superioritatea, desi avioanele nu-s neaparat cele mai bune.

La Thracian Star 2013 au participat si Fortele Aeriene ale Greciei, insa elenii au intreprins misiuni doar cu bulgarii. Ar fi fost interesant sa vedem cum se descurca atat de hulitul LanceR impotriva atat de laudatului F-16, dar poate cu alta ocazie…

Pana la video, sa dam cuvantul pilotilor si tehnicienilor:

Lt.Cdor Ionut Visan – “Nu a fost usor, nici foarte greu. O interceptare obisnuita a unui avion superior. A fost paritate, 1-0 pentru noi prima data, apoi a fost 1-1.”

Lt.Cdor Vasile Petrea – “A fost destul de greu, tinand cont ca ne-am confruntat cu un avion superior. MiG-ul 29 a fost si ramane un avion superior MiG-ului 21. Pe noi ne ajuta avionica, ne ajuta altele… A fost prima mea misiune contra MiG-ului 29. Sper sa mai fie, e altceva sa te confrunti cu un inamic pe care nu-l cunosti.”

Cpt. Dragos Matei – “O misiune antrenanta, am incercat sa punem in practica tacticile repetate in timpul antrenamentelor. Dupa debriefing speram sa fi si reusit. Din informatiile noastre, avem ceva superioritate macar la nivel tactic si de pregatire.”

Cdor. Gheorghe “Gica” Stancu – “A fost o misiune complexa, o interceptare cu formatia, 2-2, pe diferite blocuri, inaltimi, diferite tactici. A iesit bine, mai mult din partea noastra, dar sper ca si din partea lor. Ne-am batut cu MiG-ul 29, avion superior din toate punctele de vedere, si am iesit invingatori.”

Cpt.Cdor Mihai Zamfirescu – “Au facut exact ce trebuia, noi la fel, nu aveam cum sa gresim.”

Lt.Cdor Radu Paraschiv – “Lucram dupa standarde NATO, si noi si ei, si ne-am inteles foarte bine.”

Gen. Catalin Bahneanu – “Pana in acest moment ne-am facut treaba destul de bine, tinand cont ca exercitiu se desfasoara in Bulgaria, cu alte organe de trafic. Este putin mai special. Ne tine in priza cu noile proceduri in misuinile de politie aeriana.”

MM. principal Titi Banu – “Pentru noi nu e ceva special, suntem pregatiti. De fiecare data e mai multa incarcatura emotionala, o multumire sufleteasca daca exercitiul iese bine, chiar daca noi nu ne vedem, nu suntem in prima linie. Pilotii sunt in prima linie, dar isi duc misiunile la bun sfarsit cu ajutorul nostru.”

MM cls IV Iulian Rusu – “Asta e meseria noastra, sa asiguram zborul din punct de vedere al mentenantei. Cel mai important lucru e ca pilotii isi fac misiunea, se intorc cu Bine si noi ne putem intoarce la familiile noastre.”

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of