Home » Analiza, Aviatie militara, featured, headline

Modernizarea avioanelor IAR-99 costa 124 de milioane de euro

5 June 2018 7 Comments

Programul de modernizare a 21 de avioane de antrenament avansat IAR-99, denumit Super Soim, merge inainte, marti primind avizul comisiilor reunite de aparare din cele doua camere ale Parlamentului. Si asa aflam si noi unele detalii despre programul asta tinut “la secret” momentan.

Astfel, costul pentru modernizarea a 21 de avioane (10 in varianta Standard si 11 in varianta Soim) este de 124 de milioane de euo fara TVA, dupa cum arata un document obtinut de Hotnews. Un calcul scurt ne arata o investitie de vreo 6 milioane de euro pe avion, ceea ce mi se pare nu mult, ci enorm!

Modernizarea va cuprinde, asa cum am anticipat, numai modificari ce tin de avionica, TD-ul celor de la INCAS fiind un proiect indraznet, dar care nu este ancorat mai deloc in realitate.

“Necesitatea demarării programului de modernizare a aeronavelor IAR-99 Șoim derivă din implementarea înzestrării Forţelor Aeriene cu avioane multirol F-16, care impune asigurarea unei platforme de antrenament avansat prin reconfigurarea sistemelor de avionică şi de control al zborului aeronavelor IAR-99. Noua configuraţie a platformei IAR-99 Super Șoim va avea în vedere creşterea fiabilităţii instalaţiilor şi sistemelor de bord, extinderea duratei de viaţă a aeronavelor, formarea deprinderilor, abilităţilor şi aptitudinilor necesare îndeplinirii cu succes a misiunilor şi pilotării în siguranţă a avioanelor multirol, precum şi diminuarea riscurilor asociate obolescenţei componentelor şi echipamentelor tehnice”, a transmis Ministerul Apararii prin intermediul unui comunicat.

Bun, avem asadar un plan de a moderniza avionica IAR-ului 99 si de a trece avioanele printr-un program de reparatie capitala pentru a creste resursa de zbor.

Atribuirea contractului se va face prin licitatie, dar am sa presupun ca doar o anumita companie din Israel se va incadra in conditiile impuse de caietul de sarcini si ca ea va primi banii.

In esenta, modernizarea IAR-ului 99 nu e rea. Dimpotriva! Este necesara, mai ales in contextul achizitiei de F-16. Ce mi se pare totusi ingrijorator este costul, unul care mi se pare extrem de ridicat pentru modernizarea a numai 21 de avioane…

Si nu pot sa nu remarc din nou faptul ca Super Soimul ramane secret chiar si acum.

7 Comments »

 • Jap said:

  “secretul armei secrete”. Ce-i asta mîncavaș? Modernizarea,modernizări,modernizării😃.normal,ar trebui date la Remat și luate avioane noi,conform timpurilor actuale,cum au făcut polacii si alți.Dar noi nu sîntem polacii,😃,merge și așa 😃.Domnul fie cu noi!

  • Marius B said:

   Eu unul ma bucur sa aud despre investitii care vor asigura pilotilor nostri avioane mai bune, la un singur standard si cu o durata mai mare de exploatare. Este un pas inainte (putem intr-adevar discuta cat de mare este acest pas) care va imbunatati pregatirea pilotilor nostri.

   “Foarte tare frate,cei asta măi oameni buni:modernizarea modernizări,modernizării? Normar,logic și civilizat,ar trebui date la Remat s-au vîndute bulgarilor și luate avioane noi,cum au făcut polacii.” 14/5 Ca sa intru pe aceeasi (ne)logica: este vorba cumva despre o repostare a unei postari care reitereaza o idee fara a adece ceva nou? 😉

 • GeorgeGMT said:

  Coane, IAR 99TD nu este deloc rupt de realitate, rupta de realitate este asteptarea ca acel proiect sa se transforme intr-un avion, o evolutie a IAR 99, ceea ce nu-i deloc asa. N-a fost niciodata.
  IAR 99TD este doar un demonstrator tehnologic, un program cu ajutorul caruia ACTTM si INCAS invata la propriu cum sa faca integrarea unui nou sistem (radar, racheta AA etc) pe un avion, de exemplu F 16.
  Asta-i tot. Aparatul de la Craiova nu mai are nici macar aceleasi dimensiuni ca un IAR 99 standard.
  Altfel la ce crezi ca au cumparat un radar AESA pt un avion de antrenament si eventual de atac la sol? Ce sa faca 99 cu radar? Sau ce sa faca cu o racheta aer-aer gen IRIS T?
  In acest moment “avionul” este desfacut bucati la Craiova si se lucreaza cu integrarea in magistrala de date a aparatului a diverse accesorii.

  • LanceR said:

   Tocmai de asta spun ca e rupt de orice realitate. INCAS-ul il prezinta peste tot ca un proiect de posibil viitor avion operational, nu ca pe un demonstrator cu mari incertitudini in privinta a ceea ce va obtine.

   Altfel, mai e putin din 2018. Zboara sau asteptam 2028? Poate 2038?

   • GeorgeGMT said:

    🙂 Zboara daca-l aduna unii intr-un sac mai mare si imbarca intr-un avion adevarat…
    Sincer habarnaum cum il prezinta INCAS stiu doar ce face INCASul la avion.
    Am vazut, mai de departe, “simulatorul” de la BSDA. N-are nici o treaba cu 9 realitati paralele din zece luate in considerare, iar IRSTul ala nu era decat o teava chioara.

    • Cezar said:

     Hai sa nu fim rautaciosi! INCAS-ul a prezentat IAR 99 TD exclusiv ca pe un demonstrator, nimic mai mult. Ceea ce ei au mentiont a fost doar faptul ca de aici se poate ajunge (iar intentia lor asta este) la un viitor avion romanesc. Nu au spus niciodata ca IAR 99 Soim/Standard va deveni vreodata TD.

 • Ilie said:

  5.9 milioane per aparat mi se pare cam mult, ca doar nu-i schimba motorul…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.