Monumentul dedicat lui Aurel Vlaicu va fi renovat. Urmeaza un muzeu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAcvila cu aripile deschise, îndreptate spre cucerirea Carpaţilor, monumentul ridicat la Băneşti, pe locul unde, pe 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul, va fi renovat.

În apropiere va fi amenjat şi un Muzeu al Aviaţiei, unde va fi expus primul MIG folosit în Aviaţia Română.

Monumentul ridicat în cinstea lui Aurel Vlaicu este foarte cunoscut de toţi cei care iau drumul staţiunilor montane de pe Valea Prahovei. Este localizat în stânga DN 1, spre Braşov, în localitatea Băneşti. Amplasarea acestuia marchează locul în care, la 13 septembrie 1913, pionierului aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu, s-a prăbuşit cu avionul „Vlaicu-2“, construit şi pilotat de el, în încercarea temerară de a trece în zbor, pentru prima oară de un român, Munţii Carpaţi, la fraţii români subjugaţi naţional sub Imperiul Habsburgic.

Gradul de degradare al monumentului, de categorie A, dar şi împlinirea, pe 13 septembrie, a 100 de ani de la moartea aviatorului, au determinat autorităţile locale şi cele judeţene să-i aducă o binemeritată renovare. Lucrările au început de aproximativ două săptămâni şi vor schimba total întreaga zonă, unde va fi amenajată o alee pietonală, o platformă de festivităţi, parcare, iar monumentul va fi încadrat de o zonă verde, cu iarbă şi arbori.

În apropiere este prevăzut un spaţiu pentru un Muzeu al Aviaţiei, unde vor fi expuse prototipuri după avioanele realizate de Aurel Vlaicu – Vlaicu 1, Vlaicu 2 şi Vlaicu 3, dar şi primul MIG folosit de Aviaţia Română, pentru care autorităţile locale sunt în tratative. Lucrările costă 460.000 de lei, din care 60.000 de lei vin de la Primăria Băneşti, iar alţi 400.000 de la Consiliul Judeţean Prahova.

Pe 13 septembrie, la Centenarul Aurel Vlaicu, la monumentul de la Băneşti va avea loc un miting aviatic. Acum 103 ani, Aurel Vlaicu realiza primul zbor din istoria aviaţiei române. Deşi nu s-a ridicat de la sol mai mult de 50 de metri, Vlaicu a devenit un erou, la doar şase ani după ce fraţii Wright zburaseră pentru prima oară. Vlaicu avea să moară trei ani mai târziu, încercând să traverseze Carpaţii.

Adevarul

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of