N-avem bani de multirol. Ne multumim cu F-16 sh?

Romania nu isi permite sa cumpere avioane multirol noi, asa ca a revenit in actualitate varianta achizitionarii de F-16 la mana a doua.

Cel putin asta sustine vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru. Liberarul avanseaza si o varianta halucinanta – preluarea de F-16 din dotarea fortelor aeriene olandeze sau portugheze, adica avioane cu o vechime comparabila cu cea a MiG-ului 21!

“Romania are de optat intre solutia avioanelor in uz F-16, aflate in prezent in dotarea fortelor aeriene olandeze si portugheze si care pot fi disponibilizate pentru tari interesate, sau intre avioane noi F-16, dar ale caror costuri depasesc actualele posibilitati financiare ale Guvernului”, a declarat Scutaru, pentru MEDIAFAX.

Deputatul liberal mai spune ca o decizie trebuie luata cat mai curand, deoarece exista riscul real de a ramane fara aviatie de vanatoare. in plus, el sustine ca fondurile necesare au fost deja disponibilizate, lipsind doar decizia politica.

“In urmatorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer isi vor epuiza resursa de zbor, iar la granita de rasarit a NATO va aparea o zona lipsita de protectie aeriana. Cu toate ca in bugetul MApN sunt prevazute sumele necesare pentru demararea antrenamentului pilotilor si pentru initierea procesului de dotare, Guvernul nu ia nici o decizie. Aceasta amnezie este cu atat mai ciudata cu cat sunt convins ca premierul Ungureanu constientizeaza mult mai bine decat predecesorul sau, Boc, efectele deosebit de grave asupra securitatii nationale in cazul in care se mai amana luarea unei decizii”, a mai spus Scutaru.

In sedinta CSAT de joi nu s-a luat insa nici macar in discutie posibilitatea achizitiei de avioane de lupta, semn clar ca decizia va fi impinsa pana spre prima parte a anului viitor, dupa alegerile din vara si toamna.

Astfel de “semnale de alarma” a mai tras si presedintele basescu, insa de fiecare data ceva “s-a rupt” in momentul adoptarii deciziei politice.

Evident, este vorba de bani si de reactia pe care o va avea opinia publica in momentul in care va afla ca Romania este gata sa plateasca cateva miliarde de euro pentru “niste avioane”. Adaugand la acest lucru anul electoral in care ne aflam, este evident ca FAR nu vor sti nici in acest an cand sau daca vor primi avioane moderne.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of