Home » Aviatie civila, headline

Naveta Atlantis si ISS, fotografiate de un roman la ultima misiune

24 July 2011 No Comment

Cătălin Păduraru, un bucureştean de 26 de ani, a ajuns în atenţia NASA datorită pasiunii sale: astrofotografia. El a reuşit să surprindă ultima misiune a navetei Atlantis, care a decolat pe 8 iulie. Angajaţii Agenţiei Spaţiale Americane i-au trimis zilele trecute un email de mulţumire şi i-au publicat imaginea pe pagina de Facebook.

Cătălin ne-a relatat chiar el povestea imaginii şi cum a ajuns aceasta la NASA. Fiind de profesie fizician, dar şi un pasionat al fotografiei în domeniul astronomiei, el s-a documentat atent pe siteurile de specialitate despre ultima misiune a navetei Atlantis şi despre locul unde se poate vedea cel mai bine acest eveniment. Pe 11 iulie, însoţit de un prieten, a plecat spre judeţul Călăraşi, comuna Sălcioara. Dotat cu un aparat Canon 50 D, cu un telescop şi un trepied, Cătălin a aşteptat momentul oportun, el având la dispoziţie doar o jumătate de secundă pentru a prinde conturul Staţiei Spaţiale şi al navetei Atlantis pe fundalul Soarelui, chiar când aceasta traversa astrul.

“Mi-am declanşat aparatul pe modul de fotografiere în rafale (care face şase poze pe secundă – n.r.) şi am reuşit, cu puţin noroc, să obţin ce mi-am dorit”, ne-a declarat el. Încântat de rezultat, Cătălin a plecat acasă şi şi-a urcat imaginea pe siteul spaceweather.com, utilizat de amatorii de astronomie, unde a făcut furori datorită clarităţii cu care se putea vedea forma Staţiei Spaţiale. După doar câteva zile, el a primit un e-mail de mulţumire din partea unui angajat NASA, care l-a felicitat pentru poza senzaţională şi l-a informat că i-a publicat- o pe profilul de Facebook al unuia dintre observatoarele lor, NASA Solar Dynamics Observatory. “Tind să cred că am fost primul care a surprins naveta şi am fost şocat că nimeni nu s-a gândit să o fotografieze”, a precizat Catalin.

Tânărul a vrut să repete experienţa şi a obţinut un rezultat şi mai bun. Pe 14 iulie s-a dus din nou în judeţul Călăraşi, de data aceasta în satul Curcani, unde a reuşit să surprindă pe fundalul soarelui conturul navei Atlantis, conectată la Staţia Spaţială, însă cu o vizibilitate mult mai bună. Cătălin, care în prezent lucrează la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, ne-a mărturisit că este uimit că imaginea surprinsă de el i-a adus notorietate şi că e foarte mândru că în sfârşit îi este recunoscută munca, dar asta nu i-a adus nici un beneficiu material. Acum, el şi-a mutat atenţia către un alt eveniment astronomic: vrea să imortalizeze eclipsa totală de soare din Australia, care va avea loc în noiembrie, anul viitor.

Sursa: Libertatea

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.